Metaverse ve Sürdürülebilirlik: Metaverse Daha İyi Tasarımlar Sunmamıza Nasıl Yardımcı Olabilir?

Son Metaverse hype ile, odadaki file hitap edelim! Gittikçe daha fazla insan hava durumu konusunda dans edip etmediğinden ve  sürdürülebilirlik bilincine sahip mimari tasarımcıların Metaverse'i kullanması zararlı olduğundan, Londra merkezli ödüllü bir mimarlık ofis olan Ackroyd Lowrie'nin Direktörü Oliver Lowrie ile yapılan röportaj, metaverse ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. Ackroyd Lowrie, düşük enerjili tasarımlarını geliştirmek için bu teknolojiyi uzun zamandır kullanan ve geleceğin şehirlerini inşa etmeye çalışan bir ofistir.

Metaverse ve Sürdürülebilirlik

Metaverse ve Sürdürülebilirlik

Metaverse'in mimarlar olarak bize getirdiği en büyük zorluklardan biri sürdürülebilirlik konusudur. Küresel olarak, bizi bu gezegenin daha iyi sakinleri yapmak için tasarlanan sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaya çağrıldığımız 2030 yılına sadece birkaç yıl kaldı. Daha büyük kentsel alanlarda müşterilere hizmet veriyorsanız, büyük bir kısmının yalnızca düşük karbonlu veya net sıfır yatırımları için alışveriş yaptığını fark ettiğinizden eminim. Bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirme ve aynı zamanda inovasyon ve teknolojik ilerlemenin ön saflarında kalma vizyonumuza nasıl bağlı kalırız?

Metaverse ve VR

"Metaverse" ve "Sürdürülebilirlik" kelimeleri birlikte çelişkili görünse de Ackroyd Lowrie, daha sürdürülebilir bir çözümü geliştirmek için doğru teknolojiyi kullanarak tasarım yaklaşımlarını mümkün olduğunca birleştirmeye karar verdi.

Sara: Metaverse yolculuğunuz nasıl başladı?

Oliver: "Meta evrene yolculuğum" altı yıl önce, arkadaşım Jon ile birlikte kurduğum Ackroyd Lowrie'nin kuruluşunun birinci yıl dönümü partisinde başladı.

Gösterecek çok fazla işimiz olmadığından, bunun yerine tasarım inşaat sektörünü değiştireceğine inandığımız bazı ilginç teknolojik gelişmeleri sergilemeye karar verdik. Yapı elemanları üreten bir CNC makinemiz, projelerimizden birinin ölçekli bir modelini basmak için dönen bir 3D yazıcımız ve bir köşede hileli bir sanal gerçeklik kurulumumuz vardı.

Bir masaüstü bilgisayara takılı bir Xbox denetleyicisi ile birlikte ikinci el bir VR kulaklığı satın aldık. Kulaklığı odanın bir köşesine astık ve projelerimizden birinin (yeni bir Film ve Fotoğraf Stüdyosu) etrafında dolaşan bir kullanıcıyı deponun arkasındaki duvara yansıttık.

Metaverse ve AR

Bir noktada projedeki müşterinin VR'ye geçmek için sıraya girdiğini gördük. Tepkileri ne olacak diye çok korkmuştuk ama kulaklıktan çıktığında gözleri doldu. "Neden bana bunu hiç göstermedin? Sanki son üç yıldır hayalini kurduğum şeyi gerçekleştirmişsin gibi. Ve şimdi bunu gördüğüme göre, yapmak istediğim o kadar çok değişiklik var ki!”

S: Bu oldukça harika. İş odaklı bir kişi olarak, potansiyel müşterilere bu tür bir deneyim sunmanın nasıl unutulmaz bir katma değer olabileceğini görebiliyorum.

VR, AR'den şimdiki metaverse teknolojisini aynı anda keşfederken projelerinizi sürdürülebilir tutmayı nasıl başardığınızı merak ediyorum.

O: Jon ve ben ilk olarak öncü bir sürdürülebilir Mimar stüdyosu olan Architype'deyken bir okul projesinde birlikte çalıştık. Jon, projede iki yıllık bir doluluk değerlendirmesi yaptı ve kullanıcı memnuniyeti açısından çok yüksek puan aldı. Bununla birlikte, birçok okul projesinde olduğu gibi, onay süreci birden fazla farklı paydaşı içeriyordu. Geri bildirimlerin bir kısmı, planların onaylanmış olmasına rağmen gerçekliğin paydaşların sadece 2D çizimlere dayalı tasarımı tam olarak anlamadığını açıkça ortaya koydu. Aynısı, yıllar sonra fotoğraf stüdyosundaki müşterilerimiz için de geçerliydi. Ancak, sanal gerçeklik deneyimini kullanarak, değişiklikleri siteye girmeden önce uygulayabildik.

Metaverse ve Mimarlık

Yapabileceğimiz en sürdürülebilir şey, binaları ilk seferde doğru inşa etmektir. Bu sürdürülebilir bir yaklaşımdır; çünkü binaların düzgün çalışmadıkları için değiştirilmeleri veya yıkılmaları yerine mevcut haliyle kalmaları muhtemeldir. Tasarımı VR'da ne kadar çok kişi test ederse, onu oluşturduğunuzda çalışması o kadar olasıdır.

S: VR'nin tasarım sürecini nasıl iyileştirebileceğini anlamaya başladık, ancak bu hala Metaverse değil…

Birkaç yıldır çok kullanıcılı, uzak sanal gerçeklikten bahsediyorduk ama onu tam olarak kurmak için hiçbir zaman teşviğimiz olmadı. Covid vurduğunda, karantinanın ilk ayında çalışan birçok kullanıcılı uzaktan VR sürecimiz vardı. Modeli bir bulut depolama tesisinde barındırdık ve ardından müşterilerimizle model alanında buluşabildik; kulaklıklar aracılığıyla onlarla konuşabildik. Böylece, tasarladığımız model içinde tasarım toplantıları yapabildik. Bu aslında bizim kendi küçük metaverimizdi.

Gelecek yıllarda insanlar, ebeveynlerimizin internette gezinmekten bahsettiğini duyduğumuzda yaptıkları gibi metaverse ve cringe kelimelerine bakacaklar. Biz tasarımcılar olarak üç boyutlu alanlarda çevrimiçi olarak çalışmak zaten bir norm ve bunu şu anda Archicad aracılığıyla yapıyoruz. Tüm modellerimiz bulutta depolanır ve birden fazla ofisten birden fazla kullanıcı tarafından erişilir; diğer danışmanlarla paylaşılır. Ayrıca aynı modele ofisimizde ve evde sanal gerçeklik kulaklıkları ile de çok kolay erişebiliyoruz.

S: Ana tasarım odağınız şehirler, bunun gelecekteki kentsel peyzaj tasarımında nasıl bir fark yaratacağını düşünüyorsunuz?

O: Meta veri deposunun tasarım sürecine uygulanması konusunda bu kadar heyecanlanmamın nedeni, mimarlar olarak elde ettiğimiz geri bildirimleri yalnızca tasarım yaptığımız müşteriler ve paydaşlarla sınırlamak istememem. Geleceğin şehirlerini tasarlayan bir şirket kuruyoruz ve bu nedenle büyük şehirler yapmak için mümkün olduğunca çok insan tarafından test edilmeleri gerekiyor.

Halkla istişare etkinlikleri şu anda bir tasarımı test etmekten ziyade destek oluşturmaya yönelik alıştırmalardır. Sadece en iyi manzaralar gösteriliyor, oysa herkesin olabildiğince iyi olduğundan emin olmak için tasarladığımız şehirlerin her bölümünü deneyimlemesini istiyorum.

Hiç kimse bir şehri iki boyutlu plan biçiminde deneyimlemez, onu sokaklarda yürüyerek deneyimler ve bir şehri inşa etmeden yol testi yapmanın en iyi yolu VR aracılığıyladır. Metaverse, iyi kullanılırsa, gerçek dünyada yaşamak istediğimiz şehirleri test etmemize yardımcı olabilecek bir 3B etkileşimli halka danışma aracı olacaktır. Doğru yaparsak, onu yalnızca bir kez inşa etmemiz gerekir ve bu nedenle Metaverse sürdürülebilirliği sağlamak için bir araç olabilir.

Meta veri deposu konusu, dünya çapında mimarlar tarafından araştırılıyor. 1-5 Mayıs baharı, iş ve uygulama operasyonları konularında ilham vermek ve onları eğitmek için tasarlanmış, türünün ilk örneği olan Mimarlık İşletmeciliği etkinliği olan Disrupt Sempozyumu'nu sizlerle buluşturuyor. Bu etkinlikte, Zaha Hadid Architects Direktörü Patrick Schumacher'i "Meta veri tabanındaki fırsatlar" konulu bir açılış konuşmasıyla sahneye davet ediyoruz. Aynı zamanda, mimar girişimcilerin başarı için daha iyi stratejiler oluşturmak için bugün uygulayabilecekleri tavsiyeleri ve adım adım stratejileri ifşa ediyoruz.

Diğer etkinlik konuları arasında iş stratejisi, iş geliştirme, müşteri kazanımı, finansal yönetim, satış, pazarlama, iletişim, marka bilinci oluşturma, sosyal medya, halkla ilişkiler, uzmanlık işi, uzman konumlandırma, çevrimiçi ve basılı yayıncılık, liderlik, ekip oluşturma, işe alım yer alıyor.




Yorumlar

Yunus Emre 9 Mayıs 2022

Ben peyzaj mimarı öğrencisi olarak metaverse için mimari projeler ne kadar gerekli ise peyzaj projeleri de bir o kadar gerekmekte olduğunu düşünüyorum. Çünkü şu an yaşadığımız Dünyada insanlar peyzaj projelerine aç diyebiliriz bu da sanal ortamda projelerin ilgi odağı olmasıyla değer kazanıp ve alımının çok fazla artmasına vesile olur

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)