10 Seçilmiş Proje Dünyanın En Sürdürülebilir Ofis Binaları

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Küresel iklim değişikliği ve yenilenemeyen enerji kaynaklarının kıtlığı, tasarımda sürdürülebilirliği sadece bir tasarım seçeneği olmaktan öte temel bir gereklilik haline getiriyor. Dünyanın dört bir yanındaki mimarlar, şimdi en enerji verimli binaları tasarlamak ve en yüksek enerji ve çevre dostu bina derecelendirmelerini elde etmek için rekabet ediyor. LEED ve BREEAM gibi güvenilir sertifika programları çıtayı yükseltiyor ve yenilikçi tasarımcılar için kesin hedefler belirliyor. Sürdürülebilir mimari günümüzde oldukça yaygındır ve onu geliştirecek yeni teknolojiler sürekli ve hızlı bir şekilde geliştiriliyor. İşte dünyanın en sürdürülebilir 10 ofis binası listesi aşağıdaki gibidir.

1.The Edge - Amsterdam, Hollanda 

The Edge


Zuidas iş bölgesindeki bu ofis binası, PLP Architecture of London tarafından tasarlanmış. İçeriyi dış dünyaya bağlayan ve çağdaş bir çalışma ortamını yansıtan 15 katlı bir atriyuma sahiptir. Edge, en yüksek BREEAM (BRE Çevresel Derecelendirme Metodolojisi) derecesine sahiptir.  4100 m2'lik devasa bir alanı kaplayan çatıdaki güneş panelleri de var. 

2. Bullitt Center - Seattle, ABD 

Bullitt Center

 Miller Hull Ortaklığı ve Britt Foundation tarafından "Yaşayan Bina" olarak onaylanmak üzere tasarlanan altı katlı bir ofis binasıdır. 56.000 galon suyu toplayıp filtreleyebilen bir yağmur suyu toplama sistemi ile donatılmış. Ayrıca, gece toprağını kötü kokular olmadan verimli bir şekilde işleyen 5 aerobik kompost ile donatılmış. Binanın çatısında ayrıca yılda 230.000 kilovat saat üreten güneş panelleri var ki bu da binayı işletmek için gerekli miktardır.

3.RB12 – Rio de Janeiro, Brezilya 

RB12

 São Paulo/Paris merkezli Triptyque, RB12 ticari binasını pozitif enerji ve sürdürülebilir kalkınma stratejilerini benimserken Rio şehir merkezini canlandırmak için tasarladı. Binalar güneş panelleri aracılığıyla kendi enerji taleplerini üretir. Işığı otomatik olarak kontrol eden, böylece güneş ışığının içeri girmesini optimize eden ve iç mekanların soğutma sürecine katkıda bulunan teraslı bahçeleri destekleyen pencereli biyoklimatik bir cepheye sahiptir.

4.Pixel - Melbourne, Avustralya 

Pixel

Sistem, bina suyunu kendi kendine yeterli hale getirmek için kapsamlı bir yeşil çatı ve yağmur suyu toplama sistemi içeriyor. Aynı zamanda işlevselliği birleştiren çarpıcı bir cepheye sahiptir. Sabit güneşlik panjurları, çift camlı giydirme cepheler ve güneş panellerinden oluşuyor. Pixel, Green Star derecelendirme sisteminde 100 üzerinden puan aldı ve LEED Platin sertifikasına sahiptir.

5.1 Angel Square – Manchester, Birleşik Krallık 

1 Angel Square

Bu 3DReid tasarımı ofis binası, şehirdeki diğer ticari binalardan %50 daha az enerji tüketerek ve daha az karbondioksit yayarak Birleşik Krallık'taki en yüksek BREEAM derecesine sahiptir.  Binanın ısıtma ve soğutmasını kontrol etmek için çift cidarlı bir cephe ve yüksek termal kütleli beton ile çevrilidir. Su tüketimini azaltmak için bir yağmur suyu toplama sistemi ile donatılmış ve binanın operasyonları için yakıt üretmek için yerel çiftliklerden gelen suyu kullanıyor. Buna ek olarak, planlamacılar binayı 2050 için tahmini hava durumu verilerine dayanarak gelecekteki olası iklim değişiklikleri için hazırladılar. Tasarımları, ortalama yaz sıcaklıklarında 3-5 derecelik bir artış ve kışın yağışlarda %30'luk bir artış olasılığını hesaba katar.

6.CH2 Melbourne Belediye Meclisi Binası 2 – Melbourne, Avustralya 

CH2 Melbourne City Council House 2

 DesingInc tarafından tasarlanan ticari ofis binası şehir ve doğa arasındaki etkileşimi teşvik ediyor. Cephesi, iç mekan iklimini düzenlemek için tasarlanmış ve beton konstrüksiyonu, sıcaklık dalgalanmalarını en aza indiriyor. Bina, konik havalandırma kanalları ile %100 doğal olarak havalandırılyor. Hava her 30 dakikada bir değiştirilir, böylece her zaman temiz hava kaynağı olur. Enerji tüketimini azaltmak için doğal havalandırmayı doğal gün ışığıyla birleştiriyor. Bu nedenle bina, Avustralya'nın 6 yıldızlı enerji derecelendirme sistemini aşmayı başardı. 

7.Federal Merkez Güney Binası 1202 - Seattle, ABD 

Federal Center South Building 1202 –

Güneşten yatay panjurlar, dikey panjurlar ve iç pencere kaplamaları ile korunuyor. Binanın içinde bol miktarda doğal havalandırma ve gün ışığının yanı sıra yağmur suyu toplama ve doğal drenaj sistemleri bulunuyor. Binanın Altın LEED sertifikası var ve şu anda platinumun bir puan altındadır.

8. Genzyme Center - Massachusetts, ABD 

Genzyme Center

Behnisch ve Partners tarafından tasarlanan ofis binası, birçok biyoteknoloji şirketinin merkezidir. Ayırt edici özelliği, binanın %75'ini doğal ışıkla dolduran ve iç havayı baca etkisi ile tazeleyen 12 katlı atriyumdur. Çok sayıda asılı ayna paneli, atriyumdan geçen ışığı yansıtarak binanın çoğunu aydınlatıyor. Binanın çok yönlülüğü ve yüksek termal kütlesi nedeniyle beton bir yapı kullanır ve binanın yeşil çatısı, buharlaşmalı soğutma kuleleri için yağmur suyunu topluyor.  Genzyme Center, bina tasarımı ve inşaatı için LEED Platin sertifikası almayı başardı.

9.One Embankment Place – Londra, Birleşik Krallık 

One Embankment Place

 Londra'daki dünyanın en yüksek ikinci BREEAM dereceli binası, yerel olarak toplanan ve rafine edilmiş atık bitkisel yağlardan elde edilen biyoyakıt ile güçlendirildi. Yeşil duvarlara ve bahçelere sahip olan bina su tasarrufu için alçak sifonlu tuvaletler ve susuz pisuvarlar kullanıyor. Ayrıca atriyumda enerji tasarrufu için asansör yerine kullanılabilecek yeterli sayıda merdiven bulunuyor. 25 yaşındaki bina, Londra merkezli TP Bennett tarafından yenilenen ve 2016'da %98,36 reyting almayı başaran The Edge tarafından geride bırakılmadan önce 96,31 ile en yüksek BREEAM notuna sahipti. 

10.Powerhouse Kjørbo – Bærum, Norveç 

1980'lerden kalma iki ofis binası Oslo'da Snøhetta tarafından yenilendi. Dünya çapında seçilmiş 100 projeden sistemleri entegre ederek ve uyarlayarak, tükettiğinden daha fazla enerji üretiyor. Yenilemeden sonra her iki binada da enerji tüketimi %90 oranında azalttı ve BREEAM-NOR'dan 'mükemmel' notu aldı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)