15. MÜSİAD Fuarı, CNR Expo Fuar Merkezi'nde Açıldı

Türkiye ekonomisinin dünyadaki krizlere takılmadan, taarruzlara boyun eğmeden çok ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ”Radar sistemi, milli piyade tüfeği, roket sistemi ve bilişim teknolojilerinin bu fuarda ilk kez sergileneceğini büyük bir memnuniyetle öğrendim. Fuara katılan ülkelerin Türkiye’nin gücünü görmelerini, incelemelerini isterim. İstikrarıyla ve güven ortamıyla Türkiye, ticaret ve işbirliği yapmak için eşsiz bir ülkedir” diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 yılında dünyanın ilk 250 müteahhidi arasında 36 Türk vardı. Bugün bu rakam 42 oldu. 12 yılda milli gelir, üç kattan fazla arttı. Uluslararası Para Fonu IMF’ye olan borcumuzu tamamen kapattık. 2023 için başta dış ticaret olmak üzere son derece iddialı ama ulaşılabilir hedeflerimiz olduğunu söyleyebilirim.”


Türkiye küresel ekonominin parlayan yıldızı

Türkiye’nin bölgenin ve küresel ekonominin parlayan yıldızı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, aynı zamanda küresel vicdana seslenen bir ülke olmaktan da taviz vermeyeceklerini ifade etti. Konuşmasında Irak, Suriye ve Filistin’deki insanlık dramlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zulüm ve adaletsizlik üzerine medeniyet inşa edilemeyeceğini dile getirdi ve batılı ülkeler ile Birleşmiş Milletler teşkilatının olanları görmezden geldiğini söyledi.

Erdoğan, “Sadece büyümekten değil, birlikte büyümekten, paylaşarak büyümekten, mazlumların ellerinden tutarak büyümekten yanayız. Bu fuar alternatif bir dünyanın var olduğunu göstermek açısından önemli” dedi.
MÜSİAD 12 gönüllü işadamıyla kuruldu
MÜSİAD’ın 24 yıl önce 12 gönüllü işadamı tarafından kurulduğunu belirten MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, günümüzde Türkiye’de 85 noktada temsilciliğin yanı sıra 63 ülkede 129 irtibat noktası ile küresel bir sivil toplum kuruluşu olarak hizmet verdiklerini söyledi. Bu fuarda “Dünya değiştirilebilir” sloganıyla yol aldıklarına dikkat çeken Olpak, “Modern dünyanın açmazlarını bu salonun içindekiler kıracaktır” dedi.

“İşadamı çalışma hayatında dürüst olmalıdır, ticaretini helalinden yapmalıdır” diyen Olpak, MÜSİAD olarak hakkı ve doğru ticareti göstermek üzere yola çıktıklarını söyledi. “Yeni Türkiye kavramını değerlendiren Olpak, “Yeni Türkiye, siyaset algısından hukuki zemine, eğitim metodundan insan tasavvuruna, finansal sisteminden dış politikaya dek etkilediğimiz ve etkilendiğimiz kavramların yeniden ele alınmasıdır. Eski Türkiye’nin miadı dolmuştur. Sosyoloji, bize yeni bir Türkiye dayatmaktadır.” Çözüm sürecine de değinen Olpak, “MÜSİAD olarak geleceğimiz için çözüm sürecine de tarafız” ifadesini kullandı.

Kalkınmanın temel unsuru üretim

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bizim ligimizde, bizim ölçeğimizde artık kalkınmanın temel unsuru üretimdir. Üretimin olmadığı, üretim dışı faktörlerin daha baskın olduğu yöntemlerin nasıl duvara tosladığını 2008 krizi ile gördük. Türkiye 2008 krizini teğet geçerek atlattı. O günden bugüne kadar da hükümetimizin en önemli önceliği üretim ve sanayi oldu. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de üretiminin lokomotifi KOBİ’lerdir. KOBİ’lerin büyümesi ekonomimizin büyümesi için olmazsa olmazdır” diye konuştu.

Işık, “KOBİ’lerimizin Türkiye’nin kendi medeniyet değerleriyle farklı bir kalkınma modeline örnek olmasını önemsiyoruz. Bakanlık olarak özellikle KOSGEB aracılığı ile 186 işletmemize 1 milyon lira destek verdik. İstiyoruz ki KOBİ’lerimiz bu fuar sayesinde yurt dışı girişimcileri ile tanışsın. Bakanlık olarak fuarda 200 metrekarelik bir stantla yer alıyoruz. Savunma sanayisinden, uzay sanayisine dek KOBİ’lerimizle işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.

Dış ticaret hacmimiz 100 kat arttı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise fuara gelmekten son derece mutlu olduğunu söyleyerek, “Geçmişte Türk firmaları dünyada önemli fuarlara katılır ve Türkiye’de böyle fuarlar düzenlenmesi ile ilgili boşluğu dile getirirlerdi. Hamdolsun bugün Türkiye’de dünyanın en önemli fuarlarından birisi yapılır hale geldi. MÜSİAD’ın bu organizasyonu bu anlamda çok önemli” dedi.

Türkiye’nin dış ticaret hacmini yaklaşık yüz kat arttırdığını belirten Bakan Zeybekci, “1980 başında 5 milyar dolar bile olmayan dış ticaret hacmini 475 milyar doları aşarak yüz kata yakın artmıştır. Yurt dışında üstlenilen müteahhitlik bedeli 40 milyar dolarken şimdi bu rakam 235 milyar dolara ulaşmış ve Türk inşaat sektörü Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşmiştir” dedi.

Türkiye’nin dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olduğunu belirten Zeybekci, “Küresel ekonomide yavaşlamaya ve bölgemizdeki sorunlara rağmen ekonomik büyüme anlamında gayet başarılı bir performans sergiliyoruz. Türkiye ekonomisi son 19 çeyrekte ortalama 5,8 büyümüştür. Türkiye, birkaç yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna katılacaktır” diye konuştu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)