2023 Eylül Ayında Konut Satışları ve İpotekli Satışları Değerlendirme ve Analiz

2023 Eylül ayında gerçekleşen konut satışları ve ipotekli satışlar, Türkiye'nin gayrimenkul piyasasında dikkat çeken gelişmeler arasında yer alıyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, verilere dayalı olarak yaptığı analizlerde, konut satışlarındaki düşüş trendi ve ipotekli satışlardaki azalmanın sebeplerine değindi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı

Eylül ayında gerçekleşen 102.656 adet konut satışının, bir önceki aya kıyasla %15,9 oranında azaldığına dikkat çeken Yazıcı, aynı dönemde ipotekli satışların %21,6'dan %17,9'a düştüğünü belirtti.

İstanbul, İzmir ve Ankara özelinde yapılan analizlerde, 2023 Eylül ayı itibariyle konut satışlarında yaşanan düşüşün, İstanbul'da %22,2, İzmir'de %20,8 ve Ankara'da ise %5,4 oranında olduğu gözlemlenmektedir.

İlk el konut satışlarındaki azalışın, yeni konut üretimlerindeki stok miktarının azalmasından kaynaklandığını vurgulayan Yazıcı, bu durumun toplam satışlardaki yüzde değerini etkilediğini ifade etti.

Yabancılara yapılan konut satışlarındaki düşüş trendine de değinen Yazıcı, Eylül ayında yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki aya göre %4,19 oranında azaldığını ve bu durumun toplam satışlardaki oranının %3,12 olduğunu belirtti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)