Herhangi Bir Evden Çok Daha İyisi; Sıfır Enerji Evi

Günümüzün en acil meselelerinin başında Küresel İklim Değişikliği gelmekte. Sıfır enerji evleri, fosil yakıtlara bağımlı kalmadan aynı zamanda karbon salımını azaltan, geleceğin önemli köşe taşlarından biri olarak nitelendiriliyor. 

Kullanılan enerjinin neredeyse yarısını konut ve ticari binalar tüketiyor. Her geçen gün artan enerji maliyetlerinin yansıdığı, kışın ısınmak yazın ise serinlemek için ödenen elektrik ve doğalgaz faturaları aile bütçelerini sarsıyor. 

Geleceğin dünyasında genellikle teknoloji odaklı  gelişmeler gündemdeyken yaşamımızda köklü değişikliklere neden olacak farklı gelişmelerin yaşanması da kaçınılmaz görülüyor.

Bilim insanları, vizyoner mimar ve yatırımcılar alternatif yaşam alanları konusunda yaratıcı ve çevre dostu çözümler üretmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Sayfalarımızda bu çalışmalara zaman zaman yer veriyoruz. Bu sayımızın konuğu ise enerji maliyetlerini azaltacak hatta sıfıra indirecek ‘Net Zero House’ yani ‘Sıfır Enerji Evleri’... 


Günümüzün en acil meselelerinin başında Küresel İklim Değişikliği gelmekte. Sıfır enerji evleri, fosil yakıtlara bağımlı kalmadan aynı zamanda karbon salımını azaltan, geleceğin önemli köşe taşlarından biri. 

Sıfır Enerji Evleri, enerji kullanımını büyük ölçüde azaltırken, diğer yandan da enerji ihtiyacını güneş panelleri ve rüzgâr gülleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamakta. Bu evler enerji şebekesine  bağlanarak, geceleri veya güneşsiz günlerde şebekeden enerji çekerken, güneşin yoğun olduğu günlerde ise şebekeye enerji iletiyor. Sadece enerji kullanımı ve karbon emisyonlarını azaltmakla kalmayan Sıfır Enerji Evleri, sahip olma maliyetini de düşürüyor ve kullanıcılarının yaşam kalitesini yükseltiyor. 

Sıfır Enerji Evleri, hava sızdırmaz, iyi yalıtılmış ve üst düzey enerji verimliliğine sahipler. Düzenli olarak şebekeye bağlı olan bu evler bir yıl boyunca tükettikleri kadar yenilenebilir enerji üretiyor ve sakinlerine ‘sıfır’ enerji faturasının yanı sıra karbon salınımsız bir konfor sunuyorlar. 

Sıfır Enerji Evleri Daha Sağlıklı, Daha Rahat Evler

Aslına bakılırsa bir ev dört duvar ve bir çatıdan ibaret insanlar için konfor ve güvenlik sağlayan, bir sığınak yeri. Evler insanları koruyarak onların yaşamlarını sağlıklı bir ortamda geçirmelerine hizmet etmeliler. Sıfır enerji evleri daha yüksek standartlarda üretildiğinden, bu evlerde en temiz hava solunur, en konforlu sıcaklıklar hissedilir ve en sessiz iç ortamın keyfi çıkarılır. Ev sakinleri alerjenlerden ve toksinlerden arınmış, sağlıklı ve konforlu bir evde yaşadığını bilerek daha huzurlu olur.

Sıfır enerji evlerinin temel bileşenlerinin başında enerji modelleme yazılımı gelir. Tasarım aşamasından itibaren mimar, mühendis, genel yüklenici, HVAC uzmanı ve bina enerji danışmanı ile birlikte kullanılan bu teknoloji, sıfır enerji hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyulan enerji tasarruflu teknolojilerin en uygun maliyetli şekilde karşılanmasına yardımcı olur.

Sıfır enerji binaları üretebilmek için gerekli olan tüm teknolojiler günümüzde mevcuttur ve kullanımdadır. Bu binalar benzer standarttaki binalardan daha az bir maliyetle üretilebilirler.  

Hava geçirimsiz duvarlar, doğal filtrelenmiş hava, gelişmiş pencere teknolojileri ve diğer birçok özelliği sıfır enerji evlerin daha iyi korunmasını ve ortalama evden daha dayanıklı olmasını sağlar. Aslında sıfır enerji evlerinin çoğu üst düzey bir eve göre daha üstün özelliklere sahiptir. Sıfır enerji evler, yaşamak için uygun fiyatlı, ultra konforlu, sağlıklı, sessiz ve sürdürülebilir evlerdir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)