Unicorn Island Yaşam İle Çalışma Alanları Arasında Bağ Kuruyor

Çin ekonomisinin geleneksel endüstrilerden internet ve teknoloji temelli organizasyonlara doğru dönüşmesiyle birlikte, ülke  'Unicorn şirketleri' olarak adlandırılan ve ederi bir milyar ABD Doları’nın üzerinde olan, dünyanın toplam teknolojik yatırım girişimlerinin üçte birine ev sahipliği yapmaya başladı. Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu, dünyadaki dizüstü bilgisayarlarının yarısı için bilgisayar çipleri sağlayan bir mükemmellik merkezi haline geldi; şehir aynı zamanda dünyanın önde gelen mobil bilgi işlem donanımı üreticilerinden. 

Yeni nesil bilgi teknolojileri, akıllı üretim, dijital eğlence ve yeni enerjiye odaklanan kentin güneyindeki Tianfu Yeni Bölgesi, Çin'in teknoloji ve araştırma sektörleri için ekolojik olarak sürdürülebilir halka açık bir yerleşim ve iş merkezi olarak geliştiriliyor. Tianfu Yeni Bölgesi'ndeki 67 hektarlık Unicorn Island imar planı, Çin'in dijital ekonomisinin sürekli büyümesini destekleyerek Çinli ve uluslararası şirketler için yaşam ve çalışma ortamları yaratmayı hedefliyor. 70.000 araştırmacı, ofis personeli, bölge sakinleri ve ziyaretçiler için karma kullanımlı bir proje olan Unicorn Island, topluluğunun refahını artırmak için tasarlanmış ve projenin tasarımı bölgenin tarihi doğal mühendislik projelerindeki ilkelerden etkilenmiş. 2.300 yıl önce Chengdu'nun kuzeybatısında inşa edilen Min nehri üzerindeki Dujiangyan sulama sistemi, 2000 yılında UNESCO dünya mirası alanı seçildi. Bu eski su idare sistemi, nehrin doğal güçlerini Chengdu ovasını sulamak için düzenleyip, Çin'deki en verimli tarım arazilerinden bazılarının ortaya çıkmasını sağlamış ve bölgeyi selden korumuş.

Çağdaş hidrolik mühendisliği, su koruma, sel kontrolü ve dinlenme alanı olarak hizmet veren kapsamlı bir ekolojik projenin bir parçası olarak Tianfu New Area’nın sulak alanlarını yeniden yaratıyor. Dujiangyan’ın tarihi sulama sisteminin çevresel  ilkeleri ve Tianfu New Area’nın doğal sulak alanlarını yeniden oluşturmaya yönelik çalışmalarından yola çıkan Unicorn Island’ın park alanı tasarımında halka açık yeşil alanlar yer alıyor ve yaşam ile çalışma alanları arasında bağlantı kurma fikri ön plana çıkıyor. Projede bir binanın verimliliğinin esas ölçütünün bina sakinlerinin refahı olduğu fikri vurgulanıyor.

Dairesel plan sayesinde, Unicorn Island’ın merkezi meydanını ve metro istasyonunu çevreleyen entegre bina kümeleri yerleşkenin  tamamına birkaç dakikalık yürüme veya bisikletle ulaşabilmeye olanak sağlar. Her bir kümenin yüksekliği ve mahiyeti zaman içerisindeki gelişmeye bağlı olarak organik bir biçimde oluşturulacak; böylece zamanla çeşitlilik gösterecek farklı fonksiyonları karşılayabilecek.

Unicorn Island, Xing Long Gölü'nü çevreleyen yeni park alanlarında, doğal su yönetim sistemlerini kullanacak ve bölgede yaşayanlara, çalışanlara ve ziyaretçilere taze, yerel olarak yetiştirilen ürünler sunmak için kentsel tarım teknolojilerindeki yenilikleri sistemine dâhil edecek.

Proje takımı
Mimar:
Zaha Hadid Mimarlar (ZHA)
Tasarım:
Patrik Schumacher
ZHA Proje Direktörleri:
Satoshi Ohashi, Michele Pasca di Magliano
ZHA Proje Ortakları:
Andres Arias Madrid, Stefano Paiocchi, Jingwen Yang
ZHA Proje Mimarı:
Maria Tsironi
ZHA Proje Ekibi:
Di ​​Ding, Chengzhen Jia, Johannes Elias, Konstantina Tsagkaratou, Martin Gsandtner, Millie Anderson, Nicolas Tornero, Shahd Abdelmoneim, Sven Torres, Thomas Bagnoli, Valentina Cerrone, Yihui Wu, Yuan Zhai, Martina Rosati, Arian Hakimi Nejad, Kate Revyakina, Vincent Konate, Neil Rigden, Juan Montiel, Christos Koukis, Jihan Shraibati, Patricia De Osma Arena, Shi Qi Tu, Irfan Bhakrani, Qiuru Pu

ZHA Yarışması Proje Direktörleri:
Satoshi Ohashi, Michele Pasca di Magliano
ZHA Yarışma Projesi Tasarımcı:
Maria Tsironi
ZHA Yarışma Projesi Sorumlusu:
Jingwen Yang
ZHA Müsabaka Ekibi:
Chafik Zerrouki, Di Ding, Konstantina Tsagkaratou, Lida Zhang, Lorena Espaillat Bencosme, Millie Anderson, Nailu Chen, Nicolas Tornero, Philipp Siedler, Sven Torres, Xinqi Zhuang, Yihui Wu, Yuan Feng

Rekabet Mühendisliği (Ulaştırma, SMART ve İnşaat):
Ramboll
Peyzaj Tasarımı:
Ramboll Dreisetl


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)