Bahreyn Pavyonu 2023 Venedik Mimarlık Bienali'nde Soğutma Altyapılarını İnceliyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Bahreyn Krallığı, La Biennale di Venezia 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi'ne "Sweating Assets" başlıklı bir pavyon sergisiyle katıldığını duyurdu. Küratörlüğünü mimarlar Latifa Alkhayat ve Maryam Aljomairi'nin yaptığı sergi, Bahreyn'i niteleyen aşırı sıcak ve nem ile doğal konfor ihtiyacı arasındaki ilişkiyi vurguluyor. Küratörler çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltırken, gerekli soğutma altyapısının uyarlanabilir araçlar ve kaynak yönetimi sayesinde nasıl en üst düzeye çıkarılabileceğini göstermeyi amaçlıyor.

mimarlar Latifa Alkhayat ve Maryam Aljomairi

Pavyon adadaki yaşam koşullarını ve deneyimlerini yansıtan, koreografisi yapılmış sıcaklık, nem ve yoğuşmadan oluşan bir mikro çevre sergiliyor. Burada aşırı iklimlendirmenin ürettiği yüksek yoğuşma bu istenmeyen yan ürünü, su sulak alanlarını ve yenilenmesi gereken tarım bölgelerini yeniden yönlendirmek ve böylece daha büyük ekolojiye olumlu katkıda bulunmak için yeniden kullanma potansiyeli açısından araştırılır. 

Arsenale'de yer alan pavyon, Bahreyn'deki mevcut konfor gereksinimlerinin yanı sıra aşırı sıcak ve nemin oluşturduğu benzersiz iklim koşullarını araştırıyor. Sergi soğutma altyapısının daha geniş bir ekosistemle ilişkili konumunu vurgulayarak, yerelden bölgesel ölçeklere uzanıyor. Sweating Assets yeniden kurmak yerine mevcut sistemlerle en iyi kapasitelerine göre çalışmayı gerektiren uyarlanabilir bir kaynak yönetimi aracı. Yapılı çevrelerimizi, altyapımızı ve ilişkilerimizi parçalanmaya maruz kalan karmaşık, kaynak zengini, insan yapımı bir çevre olarak ele alır. Hiçbir şekilde soğutma sistemlerinin boşa kullanımını desteklememekle birlikte, bu sistemlerin gerekli tüketimi sayesinde elde edilen imkanlar (çözümlerden öte) ortaya çıkarılır. Bahreyn'in yüksek ısı ve nem içeren yoğun koşullarında iklimlendirme orantılı olarak yüksek yoğuşma suyu üretir. Antropojenik aktivitenin bu istenmeyen yan ürününü kullanılarak, gevşek uçlar bağlanır ve suyu daha büyük ekoloji içindeki diğer parçalara yönlendirir.

Serginin mikro çevresi sıcaklık, nem ve yoğuşmadan oluşan bir koreografidir. Adadaki yaşamın her yerde var olan şartlarını ve deneyimlerini aktarır. İklimin önemine ilaveten ortaya çıkan yoğuşma suyu rezervlerinin toplanması ve yenilenmeye ihtiyaç duyan sulak alanlara ve tarımsal bölgelere yönlendirilmesi çağrısında bulunur. Bir alan soğuk bir yoğuşma hacminin yanında yer alarak, endüstriyel sistemlerin geçici ekolojik alanlarla olan ikilemini gözler önüne seriyor.

Bahreyn Pavyonu 2023 Venedik Mimarlık Bienali'nde Soğutma Altyapılarını İnceliyor

Bu hacim sürekli soğutulan ve yoğuşan yaşam alanlarının bir simgesidir. Venedik'in yoğun havası yoğuşma noktası sıcaklığındaki hacimle temas ettiğinde yüzeyden sürekli olarak su salınır. Kaplamalar, kanallar ve oluklar suyun hareketi ile birlikte yoğuşma düzenlerini de kontrol eder. Yüzeyden su toplanır ve toprak alan üzerindeki 'birikintilere' yönlendirilir. Birikintilerin her biri tükettikleri soğutma ve ardından ürettikleri yoğuşma suyunun miktar analizine dayalı olarak ölçeklendirilmiş alanları temsil eder. "Sweating Assets: İklim Şartlandırması ve Ekoloji Üzerine" başlıklı yayın, sayısal analizler ve nitelikli görüş ve yazılar sunarak sergiyi tamamlıyor. Ülke çapında yapılan bir denetim soğutma altyapısını, bunun çevresel etkilerini ve su formundaki önerileri inceler.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)