Bambudan Yapılan 'Nefes Alan Duvarlar'

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Sidoarjo Endonezya'da Biyofilik Mimarlık Ofisi

Bambudan Yapılan 'Nefes Alan Duvarlar'

Mimarlık stüdyosu andyrahman, Sidoarjo, Doğu Java, Endonezya'da yeni bir biyofilik çalışma alanı tasarladı. Konsept insanlara çalışmak için daha sağlıklı ve mutlu bir yer sağlamayı, stres seviyelerini en aza indirmeyi ve böylece çalışanın günlük yaşama olan sevgisini yeniden kazandırmayı amaçlıyor. Daha da önemlisi yeni stüdyo, mimarların ilham alabilecekleri ve yeni yenilikçi fikirler üretebilecekleri bir yer olarak oluşuyor. Bambudan yapılmış açık alanlar, yemyeşil bahçeler ve ‘nefes alan duvarlar’ ofisi tamamlayarak tasarımı doğayla bütünleştiren hoş ve çağdaş bir ortam oluşturuyor.

Yeşil Bahçeler ve Su Havuzları

Bambudan Yapılan 'Nefes Alan Duvarlar'

Zemin katta, andyrahman'ın çalışma alanı stratejik bir konuma sahip yeşil bir bahçeye açılıyor. Otlardan çalılara ve çok yapraklı sert ağaçlara kadar birçok farklı bitki türü, çevreden karbondioksitin emilmesine yardımcı olarak serin bir mikro iklim yaratır.

Bambudan Yapılan 'Nefes Alan Duvarlar'

Orta bahçede ayrıca Koi balıklarıyla dolu bir su havuzu var. Bu havuzdaki su, suyu geri tahliye eden ve uğultu sesi çıkaran bir pompa yardımıyla uygun şekilde dolaşabilir. Şırıldayan suyun sesi atmosferi daha doğal hale getirir.

Bambudan Yapılan 'Nefes Alan Duvarlar'

Bambudan Yapılan 'Nefes Alan Duvarlar'

Andyrahman'ın bu son projesi, doğanın unsurlarını ve yerel gelenekleri birleştiriyor; mimarlar, dokuma bambudan yapılmış ‘nefes alan duvarlar’ oluşturmak için yerel ‘Nusantara’ dokuma geleneğini kullandı. Bu geçirgen bölmeler sayesinde kıvrımlar arasındaki iç kısma hava ve ışık ulaşabilir.

Baş Mimar Andy Rahman "Bu duvarlar hem kelimenin tam anlamıyla hem de mecazi olarak açık." dedi. Kelimenin tam anlamıyla dokuma duvarlar gerektiğinde açılabilir veya kapatılabilir. Açıldığında duvarların sınırları yokmuş gibi görünür ve çevreden izole edilmez, çevredeki doğa ile bir olur. Mecazi anlamda duvarlar dışarıdan gelenlere açık çünkü ikinci kattaki alan, andyrahman ekibi dışındaki diğer taraflarla toplantılar, tartışmalar veya iş birlikleri için ortak bir alan olarak hizmet ediyor.

Ağırlıklı olarak 'dokuma tuğlaların' kullanıldığı zemin katın aksine andyrahman ikinci katta dokuma bambu ve rattanı derinlemesine araştırıyor. Yerel, eski ve modası geçmiş malzemelerin daha çağdaş mimari tasarımlarda hala kullanılabileceğini kanıtlamak istiyor. 

Son olarak en üst kat, oturmak, takılmak, dinlenmek veya sohbet etmek için kullanılan, gökyüzü çatılı açık kare bir çardak olarak hizmet ediyor. Çalışanların gün boyu çalıştıktan sonra çaylarının veya kahvelerinin tadını çıkarırken gevşeyebilecekleri iyileşecekleri bir yer. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)