Bambudan İnşa Edilmiş Sürdürülebilir Bir Pavyon

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Doğal, Düşük Etkili Mimarinin Kutlaması

Bambudan İnşa Edilmiş Sürdürülebilir Bir Pavyon

Creative Generation tarafından her yıl gerçekleştirilen geçici pavyon tasarım yarışması Under the Canopy, ilk eserini Kamboçya'nın Phnom Penh şehri sokaklarında tanıttı. Building Trust International tarafından tasarlanan ve sürdürülebilir mimari Street Urchin ismini taşıyan mimari enstalasyon, kentin sokak manzarasıyla ahenkli bir biçimde uyum sağlayan ve etrafını kucaklayarak kendi adını taşıyan canlıya benzerlik gösteren eşsiz bir kavisli bambu formu sergiliyor. Sürdürülebilir tasarımı kutlayan ve doğal malzemeler ile düşük etkili mimariye dikkat çeken sürdürülebilir mimari örneklerden enstalasyon, 500 sepetten meydana gelen bir gölgelik dokuyarak mütevazı bambu tavuk kümesini yeniden canlandırıyor. Sürdürülebilir mimari projelerden yapıyı bağlamı içinde köklendiren tasarım ekibi malzeme seçiminde Kamboçya'nın zengin antik sepetçilik geleneğinden faydalanıyor.

Bambudan İnşa Edilmiş Sürdürülebilir Bir Pavyon

Dalgalı Bambu Pavyon Kıvrılan Bir Deniz Kestanesini Anımsatıyor

Bambudan İnşa Edilmiş Sürdürülebilir Bir Pavyon

Sanatçılar, tasarımcılar, dokuma toplulukları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan oluşan bir iş birliği, sürdürülebilir mimari Street Urchin'i ustalıkla örülmüş 500'den fazla bambu sepetten meydana gelen bir kompozisyon olarak ortaya çıkardı. Geleneksel Kamboçya el sanatlarını hatırlatan bu sepetler, Friends Futures Factory ve Kraliyet Sarayı yakınındaki halka açık avluyu canlandıran ve büyük bir ağacın etrafını çevreleyen kıvrımlı bir gölgelik oluşturuyor. Modern gölgelik yalnızca bir hafta içinde monte edilerek, topluluğun bir araya gelmesini destekleyen ve gölgesinde çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan geçici bir alan oluşturuldu.

Bambudan İnşa Edilmiş Sürdürülebilir Bir Pavyon

Sürdürülebilir mimari Street Urchin düşük etkili, yerel olarak temin edilebilen, doğal malzemelerle çağdaş çözümleri açığa çıkarma olasılığını vurgulayan güçlü bir mesaj veriyor. Tasarım ekibi pavyonu sürdürülebilirlikten taviz vermeden olumlu sosyal etki oluşturabilecek bir enstalasyon olarak tasarladı. Doğası gereği geçici olan pavyon, söküldüğünde bileşenleri yeniden kullanılabiliyor ve atık üretmekten kaçınıyor. Son altı ay içinde çok sayıda organizasyona ev sahipliği yapan pavyon şimdi söküldü ve bambu sepetler yerel topluluk üyelerine ve Friends International'ın hayırseverlerine bağışlandı. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)