BIM Bina Yenilemelerini ve Tadilatları Nasıl Daha Verimli Hale Getiriyor
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) mimarlar arasında giderek daha fazla kullanılan bir kısaltma. Çoğu şirket ve profesyonel daha şimdiden bu sisteme geçti ya da geçmeyi planlıyor; sistem, bir projede mevcut tüm unsurlar hakkında farklı bilgileri entegre ederek, bir binanın fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini dijital olarak temsil ediyor. BIM yazılımı sayesinde bir binanın bir ya da daha fazla sayıda sanal modellemesini yapmak mümkün; bu da, çalışmada çok daha büyük ölçüde bir maliyet kontrolü ve verimlilik sağlıyor. Ayrıca binayı simüle edip, inşaata başlamadan önce davranış özelliklerini anlamak ve projeyi, inşaat sonrası, demonte ve yıkım da dahil olmak üzere, her safhasında bu programla desteklemek de mümkün.
BIM yöntemi çoğunlukla yeni inşaat projeleri için geliştiriliyor ve bu projelere uygulanıyor; bina yenileme ve tadilat konularındaki potansiyeli ise henüz tam keşfedilmemiş. Mevcut binalarda özellikle enerji tüketimi başta olmak üzere, hacimsel nitelik ve düşük performans gibi olumsuzlukları düşündüğümüzde, BIM’in tadilat, yenileme ve binayı daha verimli, sürdürülebilir hale getirme konularına katkı sağlayabileceğini görüyoruz.
Hükümetler, şirketler ve işletme sahipleri, daha efektif proje kontrolü için, projelerin BIM'de hazırlanmasını talep ediyor ve bu da bütçeleme ve proje için önleyici bakımın planlanması konusunda daha fazla ayrıntı sağlıyor. BIM, farklı proje alanları için üretilen tasarımlardaki olası hataları tahmin etmek, tasarım kararlarının etkilerini kontrol etmek ve sistemler arasındaki uyumsuzlukları belirlemek için kullanılabiliyor. BIM platformunda başlatılan bir proje, CAD’de başlatılan projeden epeyce farklı bir yaklaşım sergiliyor çünkü projenin sadece en çok görünen geometrisini değil, bütün bileşenlerini ve hatta çok belirgin olmayan ancak tasarım kararlarını etkileyebilecek unsurlarını da gösteriyor.
Elbette restorasyon işleri her zaman işe sıfırdan başlamaktan daha riskli oluyor. Süreç içerisinde, zaman ve kaynak kaybı yaşamamak için hızlıca ve doğru bir şekilde karar vermeyi gerektiren sürprizler yaşanabiliyor. Hata olasılığını azaltmanın ilk yolu, araştırmaya ve çevrenin ya da binanın dijital modeline bütçe ayırmak. Bunun için 2D CAD çizimleri ya da bina belgeleri, yapı modeli çıkarmak için değerli bilgiler. Elbette bina daha eskiyse, tüm belgelerin kağıt üzerinde olması daha olasıdır bu da ekstra tarama işi anlamına geliyor. Bu tip araştırmalarda uzmanlaşmış şirketler olduğu gibi lazer ve tarayıcıları kullanarak binanın bulunduğu çevreyi araştıran çalışmalar, hatta insansız hava araçlarıyla fotogrametri yapanlar var.
Geometri yakalandıktan sonra, kurulumlar hakkında veri girmenin daha zor kısmı başlar (borular, HVAC, elektrik). Ancak eğer elinizde yeniden modellenecek binanın gerçekten iyi yapılmış bir modeli varsa, binanın yaşam döngüsü boyunca kullanılıp, güncellenebilecek bir veri tabanı mevcuttur. Daha da önemlisi BIM modeli ile projenin hayata nasıl geçeceğini anlamak ve öngörmek mümkün olduğu gibi, termal, görsel, akustik gibi konulardaki davranışını anlamak da mümkündür.
Buna ek olarak, programı kaydedip, malzeme menşei, geçmiş olduğunuz safhalar ve demontaj durumunda uygun destinasyon konularında da daha fazla kontrol sahibi olabilirsiniz.
Örneğin, bir BIM modeli aracılığıyla, doğal aydınlatma, gölgeleme elemanları ve hatta belirli bir yerde fotovoltaik enerjiden yararlanma potansiyelini simüle etmek mümkündür. Model hem hidrolik hem de klima tesisatlarını kapsayacak kadar eksiksizse, sistem verimliliğini artırabilecek belirli veya radikal modifikasyonları test etmek ve buna göre teklif getirmek de mümkündür. Tabii ki, önemli olan önceki hesaplamaları karşılaştırma ve yatırımın mantıklı olup olmayacağını belirleme olanağına sahip olmaktır.
Tasarımcılar, belirli bir cephe kaplamasını daha yüksek bir yalıtım seviyesiyle değiştirerek gerçek enerji performansını hızlı bir şekilde tahmin edebilir veya örneğin başka bir rengi deneyebilir. Daha sonra alınacak olası bir sertifikasyon için, tüm malzeme ve süreçleri denetleyen hızlı bir karbon kredi raporu almak bile mümkündür.
Buna ek olarak, BIM, projede yer alan çeşitli danışmanlar ve aktörler arasında daha fazla işbirliğine, zaman ve iş akışlarının daha iyi yönetilmesine olanak tanır ve hepsinden önemlisi, restorasyon ve tadilat çalışmalarında son derece yaygın olduğunu bildiğimiz tutarsızlıkların ve uyumsuzlukların tespit edilmesine yardımcı olur.
Şehirlerimizdeki mevcut bina sayılarının büyüklüğü düşünüldüğünde ve buna doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirlik gibi kaygılar eklendiğinde, daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha efektif ıslah ve yeniden kullanım projelerine odaklanmamızdan daha doğal bir şey olamaz ve BIM’in bu konuya büyü katkıları olabilir.
Alıntı Kaynak: https://www.archdaily.com/927321/how-bim-can-make-building-renovations-and-retrofits-more-efficient?ad_source=search&ad_medium=search_result_all