Binalarda Enerji Tasarrufu ve İzolasyon

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
ETH Zürih’in şirketi Aeroskin Tech, binaların daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yalıtılması için aerojel teknolojisini kullanıyor. Geleneksel yalıtım malzemelerine kıyasla iki kat daha etkili olan bu yenilikçi izolasyon, yalnızca 10 santimetre kalınlığında bile üstün performans gösteriyor. Oysa konvansiyonel yalıtım malzemeleri 30 santimetreye kadar çıkabiliyor.

Binalarda Enerji Tasarrufu

Bina yalıtımında yeni nesil çözümler

Aeroskin Tech, binaların ihtiyacına göre farklı yalıtım çözümleri geliştiriyor:

Ultra yüksek performanslı sprey sıva: Bina cephelerine püskürtülerek uygulanıyor.

Ultra yüksek performanslı yalıtım panelleri: Dijital üretim ve 3D bina taramaları ile prefabrik çözümlerle birleştirilebiliyor.

Prefabrik yalıtım elemanları: Bina duvarlarına hızlı ve kolay monte edilebiliyor.

Bu malzemeler, ahşap lifleri veya taş yünü gibi geleneksel yalıtım ürünlerine kıyasla 2 ila 2,5 kat daha etkili bir izolasyon sağlıyor.

Binalarda Enerji Tasarrufu

Aerojel: uzay teknolojisinden binalara

ETH şirketinin geliştirdiği ısı yalıtımı aerojel bazlıdır. Bu malzemeler ilk olarak uzay endüstrisinde yüksek performanslı izolasyon için kullanıldı.

ETH Zürih araştırmacılarından Daniel Sanz Pont, aerojel kompozitleri üzerine yaptığı doktora çalışmaları sırasında bu malzemenin binalarda üstün ısı yalıtımı sağlayabileceğini keşfetti.

Sant Pont, “Aerojel, temelde kurutulmuş bir jeldir. Ancak nano gözenekli yapısı sayesinde kuruduğunda hacmini korur ve çökmez. Bu yapı ısı iletkenliğini en aza indirerek enerji tasarrufu sağlar.” dedi.

Knudsen etkisiyle maksimum yalıtım

Binalarda Enerji Tasarrufu

Aerojelin içinde hava molekülleri, birbirleriyle çarpışmak yerine nano gözenek duvarlarına çarpıyor. Bu etkiye “Knudsen etkisi” denir ve aerojeli en iyi yalıtım malzemesi yapan temel faktördür. Böylece;

ısı iç mekânda kalır, dışarı kaçamaz,

konvektif ısı kaybı minimuma iner,

binalar daha az enerjiyle ısınır.

Bu sayede, bina iç mekânlarında daha düşük enerjiyle yüksek konfor sağlanır, böylece ısıtma maliyetleri azalır ve sürdürülebilir yaşam alanları oluşturulur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)