​Cam Sonsuz Dönüşümün Şeffaf Yüzü

Şişecam Düzcam Sponsorluğunda hazırlanmıştır.

Cam, transparanlığıyla doğal gün ışığı imkanı sağlayan, iç mekanla dış mekanın ilişkisini kuran yapısıyla, akusik kontrolüne imkan sağlamasıyla mükemmel bir malzeme. Tamamen geri dönüşümlü, sınırsız kez tekrar kullanımı mümkün. Mimarlar ve tasarımcılar tarafından çok farklı alanlarda çeşitli şekillerde kullanımı mevcut.

Geçen ay toprak ve topraktan elde edilen malzemeleri işlerken, elimde olmadan çöller aklıma geldi. Yeşile zıt ne var denildiğinde ilk akla gelen şey olan kum dolu devasa araziler. Ama bizim daha yaygın olarak plajlarda rastladığımız kum, en yenilenebilir, en sağlıklı ve sonsuz geri dönüşüm imkanıyla her alanda kullanabileceğimiz malzeme camı elde etmek için ihtiyacımız olan ilk şey.

Aklınıza gelebilecek her sektörde bir şekilde yer alan bu şeffaf malzemenin mimarideki önemi de çok büyük.

Gerçek bir yeşil bina konseptinde enerji, su ve tüm malzemelerinin, ayrıca bu malzemelerin üretim süreçlerinin de doğa dostu olarak seçilmiş olması ve inşasının bu şartlara uygun yapılmış olması gerekir.

Cam, transparanlığıyla doğal gün ışığı imkanı sağlayan, iç mekanla dış mekanın ilişkisini kuran ve yapısıyla akustik kontrolüne imkan sağlayan mükemmel bir malzeme. Tamamen geri dönüşümlü, sınırsız kez tekrar kullanımı mümkün. Mimarlar ve tasarımcılar tarafından çok farklı alanlarda çeşitli şekillerde kullanımı mevcut. Enerji tasarrufunda ve sağlıklı bir iç mekan yaratmada büyük rol oynar. Ayrıca otomotiv ve diğer ulaşım araçlarında ağırlığı kısmak amacıyla fiber cam kullanımı çok yaygındır. Bir başka kullanım alanıda tabi ki yenilenebilir enerji üretimidir. Solar, fotovoltaik uygulamalar ve hafif fiber cam kullanılılan rüzgar türbinleri uygulamalarında cam kullanımı çok yaygın olarak görülür.

Kaynak açısından da cam, kum ya da kullanılmış cam parçaları gibi kolay bulunan malzemelerden elde edilebilmesi açısından ve sonsuz geri dönüşüm döngüsü sayesinde vazgeçilemez bir materyal. Kullandığımız şişelerin %50-80 oranında değişen geri dönüştürülme oranı, dünyada her gün kullanılan şişe sayısı düşünüldüğünde şimdilik iyi bir miktar gibi görünüyor. Bu sayede de doğal kaynaklar ve hammaddeler korunmuş oluyor. Ayrıca geri dönüştürülen camlarda hammadde eritilmesinden çok daha az enerji kullanıldığı için, bu bağlamda da etkili oluyor. Cam eritmek kesinlikle kum eritmekten kolay ve tasarruflu bir süreç. Her sektörün farklı kalitede ve gereksinimlerde cama ihtiyacı olmasına rağmen, her kullanımdan sonra cam geri dönüştürülüyor. Cam üretimi sırasında oluşan katı atıklar, geri dönüştürülerek üretilen camlarda çok daha az.

Yeşil olmasının ötesinde cam, estetik ve karakteristik özellikleriyle de çok tercih edilen bir materyal. Cam şişelerde ve kavanozlarda saklanan yiyecekler kesinlikle alternatif paketlemelerin hepsinden daha sağlıklı. İlaçların bileşenlerini etkilemediği için ecza sektöründe de oldukça yaygın bir biçimde kullanılmakta. Başka bir sağlık alanı olarak da, optik kullanımıyla milyonlarca insanın görmesine ve okumasına yardımcı oluyor.

Mimaride de sadece güzel göründüğü ve enerji tasarrufu sağlamasıyla değil, aynı zamanda doğal ışığı iç mekanlara taşıması ve yaşanılabilir, çalışılabilir, sağlıklı ortamlar yarattığı için de tercih ediliyor. Araştırmalar gösteriyor ki; büyük pencereli ve cam kaplamalı binalarda yaşayan insanlar daha mutlu ve daha sağlıklı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)