Çin'de Yeni Bir Çevresel Ve Sosyal Sürdürülebilirlik Projesi: Shenzen Wave

Büro Ole Scheeren, yeni ve esnek bir iş yeri modeli olan Shenzhen Wave projesini ortaya koyuyor.

İşin doğasının giderek bağımsızlaştığı bir zamanda Shenzhen Wave, yeni ve esnek bir iş modeli yaratıyor. Yeni fikirlerin kuluçka makineleri olacak Shenzen Wave, fiziksel alanın ve iş birliğinin önemini yeniden vurguluyor.

Buro Ole Scheeren, ZTE için dönüşümsel bir merkez ve Çin'in dijital devriminin yeni sembolü olan Shenzhen Wave'i inşa etme vizyonlarını açıkladı. Proje, çalışma alanının "şehir manzarasının, zemin seviyesinin üzerinde gezinen, etkileşimli ve bütünleşmiş bir mekânsal ekosistem olarak yeniden hayal edilmesinin geleceği” olarak öngörülüyor.

Shenzen Wave
Shenzen Wave

Yeni Nesil İş Modeli

Çin'in önde gelen telekomünikasyon ve teknoloji şirketlerinden biri olan ZTE'nin yeni genel merkezi olan Shenzhen Wave, yakın zamanda belediye başkanı ve planlama departmanı tarafından onaylandı. Bu tasarım, COVİD-19 salgınına doğrudan bir yanıttır. Güney Çin'deki Shenzhen Bay Super HQ master planının girişinde yer alan ve teknoloji lideri için ayırt edici olan tasarım, yenilik, son teknoloji fikirler ile birlikte çalışma ve yaşamanın yeni yollarını üreten dinamik, yaşayan bir organizma olarak hayal ediliyor.

Shenzen Wave

Shenzen Wave, kurgusunu “dalga”dan alıyor. Kıvrımlı bir yapıya sahip olan diyagonal “dalga”, oluşturduğu geniş galeri boşluğu ile bütün katları birbirine bağlıyor. Aynı zamanda yapıyı yerden kaldıran bu “dalga”, çatıdan yükselerek çatıda bir hareket yaratıyor. Bu kilit unsur, yapı boyunca kullanıcılar arasında spontane karşılaşmaları teşvik ederek, ışık, görsel iletişim ve sirkülasyon için bina boyunca açık ve deneyimsel bir yol haline gelir. Binanın mekân organizasyonu, şirketin etkileşim ve yenilik kültürünü hem fiziksel hem de sosyal olarak güçlendirir.

Shenzen Wave

Kentsel Bütünlük

Shenzhen Bay Super HQ Bölgesi, Shenzhen şehrinin en önemli iş merkezlerinden biri haline gelecek, tamamıyla master planlı bir iş bölgesidir. Denize sıfır konumu ve Shenzhen'in “dijital devrimini” tanımlayan mevcut teknoloji tabanlı şirketler grubuna yakınlığı sayesinde, bölge ülkenin önde gelen şirketlerinin ve işletmelerinin genel merkezlerine ev sahipliği yapacak. Genel merkez binaları, bölgede birleşik bir şehir silüeti oluşturacaktır. Bunun yanı sıra, Shenzen Wave, şehrin altyapısına bağlanacak, geniş peyzaj ve şehir parkları ile bütünleşecektir.

Shenzen Wave

Shenzhen Wave, zemin katında bulunan yaya geçidi sayesinde, Shenzhen şehir merkezinde bulunan tüm trafik için varış noktası haline gelecektir. Bölgedeki birçok yüksek katlı bina ile karşılaştırıldığında, Shenzhen Dalgası 60 metre yüksekliğinde orta katlı bir yapıdır. Ancak 120 metreyi aşan genişliği ve belirgin konumu düşünüldüğünde, Super HQ master planının ön 'yüzünü' oluşturacağı ön görülüyor.

Shenzen Wave

Sosyalleşme ve Etkileşim

Genel merkezin ana girişindeki “Lobi Düğümü (Lobby Node)”, binanın çatısının üzerinde yükselen tepe dalgasındaki 'Kulüp Düğümü'ne (Club Node)” diyagonal bir atriyum ile bağlanıyor. Burada, doğal ışıkla dolu muhteşem bir alan olan ZTE Club, bireylerin ve grupların buluşma, dinlenme veya sosyalleşme fırsatlarına ortam hazırlıyor. Ayrıca, ZTE Club, tropik yeşil bir ortama yerleştirilmiş, çatı güvertesi olan bir spor salonu, kafe ve barı bir araya getiriyor.

Shenzen Wave
Shenzen Wave

Shenzhen Dalgası, bağlamına yanıt veren ve yerel toplulukla bütünleşen bir şehir parçası olarak tasarlandı. Bina, sokak seviyesinin üzerinde zarif bir şekilde yüzerken, asılı hacmin altındaki yeni bir plaza, sahili arkadaki kentsel dokuya bağlıyor ve şehre kamusal alanını geri veriyor. Meydanın diğer tarafında bulunan peyzajlı bir höyük ve bir amfi tiyatro, işlevlerinde barındırdıkları sergi alanı ve kafeterya sayesinde, hem doğal ışığı alt mahallere ulaştırıyor, hem de aktivitelerle insanları bir araya getiren bir “Kültür Düğümü” yaratıyor.

Shenzen Wave

Çevresel ve Sosyal Sürdürülebilirlik

Radikal esneklik projenin merkezinde yer alıyor: Her biri bir futbol sahası büyüklüğünden daha büyük olan bir dizi geniş, açık zemin plakası 'İş Yığını' oluşturmak için biriktiriliyor, değiştiriliyor ve kalibre ediliyor. Yer düzleminin üzerinde gezinen her kat serbestçe alt bölümlere ayrılabilir, programlanabilir ve kullanılabilir. Bu kurgu, yeni ve henüz öngörülmemiş çalışma alanları için, benzeri görülmemiş bir olasılık yelpazesi sunuyor. İç mekânda olduğu gibi, her katta dış terasları da birbirine bağlayan “Wave” iç- dış ortam ilişkisini güçlendirerek mahaller arasında bir bütünlük kurguluyor. Hem çevresel hem de sosyal sürdürülebilirlik, bu genel merkezin gelecek için temel değerlerini tanımlıyor.

Shenzen Wave
Shenzen Wave

Shenzen Wave Genel Merkezi, resmi ve serbest çalışmalara izin veren bir yapıya sahip. Bunun yanında, birçok çalışma pratiğini sentezleyen bu genel merkez, şehir için farklı bir örnek teşkil eden mimari tasarımıyla sayesinde dinamik bir organizma haline geliyor. Shenzhen Wave, yeni teknolojik gelişmelerin, tasarımların ve düşüncelerin iş yerini nasıl yeniden tanımlayabileceği üzerine sorgulamalar yaratıyor. Özetle bu bina, bireylerin, şirketlerin ve hatta şehirlerin kendilerini yeniliğe nasıl teşvik edebileceğinin bir örneğidir. Geleceğe yönelik olasılıkları öngören Wave, performans odaklı; çalışanları, kullanıcıları ve halkı, geleceğin etkileşimli ve bütünleşmiş mekânsal ekosisteminin merkezine yerleştiren bir yapıdır.

Shenzen Wave
Shenzen Wave
Shenzen Wave

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)