EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Çok Sayıda Biyofilik ve Sürdürülebilir Tasarım Çözümleri İçeren Bir Kule Projesi

SOM, Shenzhen Rural Commercial Bank'ın 158 metre yüksekliğindeki genel merkez binası projesini tamamladı. Şehrin önemli iş bölgelerinden birinde, halka açık bir parkın kenarında konumlanan 33 katlı kule, güneş ışınlarını kırmak için harici bir diagrid ve iç mekana temiz hava taşımak amacıyla açılabilir panjurlar gibi tropikal iklime yanıt veren bir dizi stratejiye sahip. Proje çok sayıda biyofilik ve sürdürülebilir tasarım çözümleri içeriyor.

Ofis Kulesi

SOM'un yenilikçi yapısal mühendislik çözümleri geleneğini temel alan tasarım, iki ana amaca hizmet eden, dar aralıklı bir diagrid içeriyor. Diagridin ilk amacı, bölgenin sıcak tropik güneşini azaltmada önemli bir husus olan bina ve sakinleri için bir güneş kırıcı sistemi sağlamak. Böylece güneş ışınları yaklaşık yüzde 34 oranında azaltılmış ve ofis alanlarındaki parlamanın önüne geçilmiş. İkinci amaç ise, tamamen kolonsuz bir kat planı oluşturmak ve ofis yerleşimlerinin esnekliğini sağlamak olmuş. 

Ofis Kulesi

Ortaya çıkan iç alan, optimum gün ışığı seviyelerini korumak için yalnızca otomatik güneş kontrol perdesine sahip basit bir çevre cam duvarla tanımlanıyor. Kulenin cephesi, hem binanın yapısı hem de önemli bir güneş kırıcı eleman olarak hizmet eden bir dış diagrid ile tanımlanıyor. Temelde, diagrid, binadan kısa bir yürüyüş mesafesinde, çevredeki parka ve güney Çin denizine çerçeveli açıklıklar ve manzaralar oluşturmak için genişliyor.

Ofis Binası Lobi

Projenin tasarım ilhamı, binanın ana lobisindeki çok katlı su duvarı, kulenin asansör çekirdeğini kaplayan mermerin dalgalı çizgileri ve karma modun entegrasyonu gibi bina özelliklerinde belirgin bir şekilde anlaşılacağı üzere su ve rüzgar gibi doğal unsurlardan alınmış. Projede ortak alanların ve ofislerin taze hava ile buluşmasını sağlayan doğal havalandırma sistemi kullanılmış. Bina, kuleyi boylu boyunca kat eden dikey atriumdaki otomatik panjurlar ve her ofis katındaki mekanize pencere havalandırmaları ile Shenzhen'de sık yaşanan güzel hava dönemlerinde binanın "nefes almasını" sağlayan esnek bir sistem içeriyor. Bu özellikler, bir vücuttaki hava yolları gibi işlev görerek ve bina genelinde temiz hava döngüsü sağlayarak, kiracı konforu ve refahını ön planda tutarken çevre ve enerji verimliliğinde önemli tasarruf sağlıyor.

Ofis Binası Lobi

SOM tasarım ortağı Scott Duncan, "Her zaman yaratıcı mühendislik çözümlerini mimari tasarımla sentezleme fırsatlarını araştırıyoruz. Shenzhen Rural Commercial Bank projesi bize, yapıyı dışarıya çeken ve sütunsuz çalışma alanları yaratmak için kuleyi etkin bir şekilde askıya alan bir dış iskelete benzer diagrid'i birleştirme şansı verdi"diyor.

SOM, 2012 yılında Shenzhen Rural Commercial Bank'ın genel merkezini tasarlamak üzere görevlendirildi. Uluslararası firma projenin mimari tasarımı, mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat işleri, yapı ve inşaat mühendisliği hizmetlerini verdi. Kule binasında uygulanan stratejiler ile LEED Platinum ve Çin'in Green Star sertifikası hedefliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)