Emisyonları Azaltamamak Dünya'yı Felakete Sürüklüyor

Birleşmiş Milletler’in yeni raporuna göre, hükümetler sera gazı emisyonlarını kesmedikçe dünya felaket hava olaylarıyla karşı karşıya kalacak. Rapor, Paris anlaşması imzacıları tarafından sunulan tüm taahhütleri gözden geçirdi ve 2030 yılına kadar sera gazlarında 2010 seviyelerine kıyasla %16'lık bir artışa yol açacağını tespit etti.

Sera Gazı Emisyonu


Bilim adamları, hükümetlerin sera gazı emisyonlarını azaltmaması ve küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecenin altında tutulamaması durumunda dünyanın yaşanmaz hale geleceği konusunda uyardı. Sel, hastalık salgınları ve kuraklık gibi aşırı olaylar, gerçekleşirse büyük can kayıplarına yol açacaktır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Dünya, 2,7 derece (Celsius) ısınmaya doğru felaket bir yolda. Karbon nötrlüğüne ulaşmak için 2030 yılına kadar emisyonlarda %45'lik bir azalmaya ihtiyacımız var." dedi.

2015 yılında Paris Anlaşması kapsamında 200 ülke çevre taahhüdü verdi. Bununla birlikte, çoğu ülke ciddi bağlılık göstermekte yavaş kalmıştır. En son incelemede BM, 113 ülkenin taahhütlerini 30 Temmuz'a kadar yapılan son sunumlarla güncellediğini tespit etti. Yaygın olarak ulusal olarak belirlenmiş katkılar veya NDC'ler olarak bilinen emisyon hedefleri, kümülatif emisyonların belirlenmesinde hayati öneme sahiptir. BM raporu, hedefleri bildiren ülkeler için on yılın sonunda emisyonlarda %12'lik bir düşüş olacağını tespit etti. Resmin diğer tarafı, birçok binbaşının taahhütte bulunmadığıdır. Buna Çin, Suudi Arabistan ve Hindistan gibi ülkeler de dahildir. BM iklim şefi Patricia Espinosa şimdi bu ülkelerden liderleri ve daha fazlasını bu hafta New York'taki BM toplantısında daha güçlü taahhütlerde bulunmaya çağırdı.

Espinosa, "Liderler, yalnızca ulusal çıkarları korumaya yönelik çok meşru arzuyla değil, aynı zamanda insanlığın refahına katkıda bulunma gibi eşit derecede emredici bir hedefle yönlendirilen açık bir tartışmaya girmelidir." dedi. Artık boşa harcayacak zamanımız yok.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)