Güneş Enerjisi İle Çalışan Ve Raylar Üzerinde Hareket Ederek Mekanı Dışarıya, Denize Doğru Genişleten Cam Yapı

Babylon Beach Club & Monk Restaurant
Kilyos, İstanbul

“Ahşap Strüktür ve kaplamalarla inşa edilen modern Babylon Beach Club Monk Restaurant Binası, koyun deniz manzarasına hakim noktasında yer almakta. Deniz kenarındaki konumu, yaz ve kış aylarında karşılaşılan güçlü hava şartları nedeniyle kullanılan malzemeleri ve sürdürülebilirlik özellikleri ile önemli bir projedir. Projede kullanılan Libart’ın Freestanding (Bağımsız) hareketli yapıları sayesinde yaz/kış alanın en etkili şekilde kullanılmasına olanak 
sağlamıştır.”

Mimari Proje:  SELİN MANER ARCHITECTS

Libart Çözümleri Sistem: Alüminyum + Paslanmaz çelik bağlantı elemanları.                                                                                       Yere gömülü ray sistemi. 
                                                Sistem tek parça halinde hareket eder.

Ölçüler: 800cm x 750cm
Yükseklik: 400cm 
Cam: 6mm Tentesol Mavi + 14mm hava boşluğu + (4+4) Şeffaf
Motor: Güneş enerjisi ile şarj olan akülü 24DC motor.

İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki Demirciköy sahil kasabasının mavi koylarından birinde, 68,000m²’lik alan üzerine kurulu Babylon Beach Club ve Monk Restaurant, falezlerle çevrelenen eski bir kum madeninin eteğinde bulunmaktadır. Şehrin karmaşasından uzak, doğal ve dingin bir atmosfer sunan mekân, İstanbul’un deniz ve doğa ile birleşen nadir konser ve etkinlik alanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Restoran binası, beach bar, karşılama yapısı, dükkanlar ve idari ofisler, doğal amfiler ve geniş peyzaj alanları içeren kompleksin ana öğelerini oluşturmaktadır.

Ahşap strüktür ve kaplamalarla inşa edilen modern restoran binası, koyun deniz manzarasına hakim noktasında yer almaktadır. Proje; deniz kenarındaki konumu, yaz ve kış aylarında karşılaşılan güçlü hava şartları nedeniyle kullanılan malzemeleri ve sürdürülebilirlik özellikleri ile önem kazanmıştır. Projede kullanılan, tarımsal atıklardan üretilen biyo-likitler yoluyla işlenerek dayanıklı hale getirildiği Norveç menşeli Kebony marka ahşap, kompleks genelinde kullanılmış olan kaplama malzemesi olarak istenen doğal görünümün sağlanmasında rol oynamıştır.

Babylon Beach Club & Monk Restaurant Libart’ın Freestanding (Bağımsız) hareketli sistemlerini tercih etti.

Bahar ve yaz aylarında, bin beş yüz kişiye hizmet veren plaj ve restoran aynı zamanda yirmi bin kişi kapasiteli konser ve açık hava etkinliklerinin düzenlendiği peyzaj alanlarına sahiptir. Kış aylarında mekândaki şömineleri ile sıcak bir ortam sağlayan restoran yapısı aynı zamanda raylar üzerinde hareket ederek mekânı dışarıya, denize doğru genişleten cam ek yapıyı barındırmaktadır. Kinetik mimari ile mekânın hacmiyle oynayan mekanizma, bataryalarını güneş ile şarj edebilen motorlar yardımıyla çalışmakta; dış mekândaki terasların kullanımının daha yaygın olduğu yaz aylarında geometrisini taşıdığı restoran binasının içine gizlenerek açık mekân kapasitesini arttırmaktadır.

Libart, Mimar Selin Maner’in tasarımına uygun olarak yeni sistemler geliştirdi.

2015 yılında Selin Maner Mimarlık ile Libart, BABYLON BEACH CLUB & MONK RESTAURANT projesini birlikte hayata geçirdi. BABYLON BEACH CLUB’ın yaz/kış kullanılan restoran alanının işletmecisi, yazın açık alanı, kışın ise kapalı alanı daha efektif kullanmak istemekteydi. Bu istek doğrultusunda projenin restoran binası bağımsız hareketli yapı olarak tasarlandı ve Libart’ın Freestanding (bağımsız) hareketli yapıları ile yaz kış alanın en etkili şekilde kullanılmasına olanak sağlandı. 

Yazın açık alan ihtiyacının fazla olmasından dolayı sistem restoran binasının içine park edecek şekilde çözümlendi. Kış aylarında sistem otomatik hareket ederek binanın bir uzantısı şeklinde hareket etmekte ve dışarıya park etmektedir. Sistem dışarı çıkarıldığında Restoran binasına 800cm x 750cm boyutlarında ve 400cm yüksekliğinde cam bir uzantı eklenmektedir. 

Hareketli yapı tamamen ısı cam ile kaplı alüminyum ve paslanmaz çelik bağlantı elemanlarından oluşan, rüzgar ve kar yüklerine karşı sağlam bir yapıdır. Hareketli yapıda kullanılan cam özelikleri; 6mm Tentesol Mavi + 14mm hava boşluğu + (4+4) şeffaftır.

Güneş enerjisi ile çalışan bu motorun en önemli özeliği ise sistemin çevre konusunda duyarlı olmasıdır. 

Sistem; Libart’ın yeni hareket mekanizmasının kullanıldığı ilk projelerden biri olmasından dolayı Libart için de önemli bir gelişimdi. Sisteme hareket sağlayan motor, sistemin çatı kısmında bulunan güneş panelleri ile şarj olmakta ve akülü şekilde çalışan 24DC bir motordur. Güneş enerjisi ile çalışan bu motorun en önemli özeliği ise sistemin çevre konusunda duyarlı olmasıdır. 

Libart’ın çevreye verdiği önem ürünlerine de yansımaktadır. Mimarların da önemle üzerinde durduğu çevre duyarlığı konusunda Libart, mimarlar ile birlikte yenilikçi ve sürdürülebilir yapılar inşa etmeye, sistemler çözmeye her zaman devam edecektir.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)