İnsan İçin Mimari Anlayışına İlham Veren Bir Örnek

Kliment Halsband Architects, bağımsız ve sürdürülebilir bir poliklinik cerrahi tesisi prototipi olan Mount Sinai Kyabirwa Uganda Tesisini oluşturmak için, New York menşeili Mount Sinai Cerrahi Hizmetleriyle bir araya geldi ve ortaya insan için mimari anlayışın ilham veren örneklerinden biri çıktı. Mimarlara göre, yaklaşık 5 milyar insan güvenli ve uygun fiyatlı ameliyattan yoksun ve bu durum, dünya çapında her yıl milyonlarca ölüme yol açıyor. Bu durum karşısında mimarlar, kaynak açısından fakir bölgelerde yetersiz hizmet alan popülasyonlar için cerrahi hizmeti sağlayacak, modüler, kolayca imal edilebilir bir cerrahi tesis tasarladılar.

Uganda'daki ekvator yakınındaki kırsal bir köy olan Kyabirwa'da bulunan Mount Sinai Kyabirwa Uganda Cerrahi Tesisi, içme suyu, güvenilir elektrik, internet veya yeterli sıhhi tesislerden yoksun bir sitede yer alıyor. Mimarlar inşaatı basitleştirmek için yerel olarak mevcut malzemelerden esinlenen modüler ve minimal bir tasarım kullanmışlar. Bölgedeki kırmızı kil bolluğundan faydalanan mimarlar ana yapı için yine yerel olarak imal edilen tuğlaları ve karoları kullanmışlar ve yakınlardaki Beyaz Nil’i anımsatacak şekilde dalgalı bir çatıyla yapıyı tamamlamışlar.

Dalgalı tavana monte edilen 75 kWp güneş panelleri, ve Kurşun-Asit Akümülatör depolama sistemi, sahada kullanılan bir jeneratör ve şebekeden ara ara gelen elektrikle birlikte, kesintisiz elektrik temin edilebilmiş. Ekip ayrıca fiberoptik hizmeti alabilmek için yer altına 20 mil uzunluğunda kablo döşemiş; böylece New York’taki Mount Sinai ile internet üzerinden tele-tıp bağlantıları kurabiliyor ve doktorlardan ileri düzeyde cerrahi tavsiye alıp, konferansları gerçek zamanlı izleyebiliyorlar.

Filtre ve sterilizasyon sistemine sahip doğal dağıtmalı su tankları, kuyu suyunu ve aralıklı olarak alınabilen şebeke suyunu sahada depoluyor ve atık su sisteminden gelen su da sulama için geri dönüştürülüyor. Binada temel olarak doğal havalandırma kullanılıyor; sadece ameliyathaneler de klima mevcut.

Proje açıklamasında “Dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerinde cerrahi tedavilerin sınırlı olmasının temel nedeni, cerrahinin ya çok pahalı ya da geniş çapta ulaşılamayacak kadar karmaşık olduğu inancıdır,” deniyor. “Dünya çapında sağlıklı topluluklar oluşturmak için cerrahi tedavilerin gerekli olduğuna ve cerrahi tedavilerin karmaşık veya pahalı olması gerekmediğine inanıyoruz. Bu model, kaynak yetersizliği yaşayan bölgelerde cerrahi tedaviler sağlayabilen bağımsız, kendi kendini sürdürebilen bir tesisin geliştirilmesi fikri üzerine inşa edilmiştir.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)