Mantarlar Yeşil Bina Potansiyeli Açısından Test Edildi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Geleceğin yapı malzemeleri haline gelebilecek doğal ve geri dönüştürülmüş kaynaklar üzerinde testler devam ediyor.

Bunlar arasında atık ahşaptan oluşan prefabrik duvar panelleri ve mantar miselyumundan yapılan yalıtım yer almaktadır.

INBUILT, Bath Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibinin de dahil olduğu, yenilikçi ürün ve sistemlerle binaların yaşam döngüleri boyunca karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan büyük bir Avrupa projesidir.

Bath Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılar, yeni doğal ve biyo-bazlı malzemeler üzerinde testler gerçekleştirecek.

Mantar

INBUILT projesinin Üniversite bölümüne liderlik eden Dr. Steve Allen şunları söylüyor:

“Bath'da yeni malzemeleri tanımlama kabiliyetimiz ve çalışmalarımızla tanınırken, bu malzemelerin kullanılacağı yolların ticari ve pratik gerçekliğini de anlıyoruz.”

“Bu çalışmanın bir diğer kilit noktası da her bir ürünün çevresel ayak izini anlamak ve en aza indirmek için gerçekleştireceğimiz yaşam döngüsü değerlendirmesidir.”

Bath araştırmacıları, değerlendirmenin yanı sıra üretim süreçlerini birlikte geliştirip optimize ederek inşaat ürünlerinin çevresel etkilerini azaltmaya çalışacak.

Aralarında on yenilikçi ürün ve sistem geliştirilmekte ve test edilmektedir:

  1. büyük boyutlu sıkıştırılmış toprak bloklar
  2. geri dönüştürülmüş pişmiş ve pişmemiş tuğlalar
  3. hibrit saman-kil levhalar
  4. geri dönüştürülmüş beton ve geri dönüştürülmüş beton bloklar
  5. prefabri̇k atık ahşap diş ve i̇ç duvar elemanları
  6. geri dönüştürülmüş cam ve bio-PUR çerçeveli akıllı pencereler
  7. biyo-bazlı prefabri̇k perde duvarlar
  8. geri dönüştürülmüş atık kağıt ve tekstil elyaf yalıtım paspasları
  9. biyo-bazlı geri dönüştürülmüş yalıtım levhası panelleri/dolgusu
  10. ikinci el fotovoltaik paneller

Deneysel testlerin gerçekleştirilmesi için biri Birleşik Krallık'ta olmak üzere Avrupa genelinde dört gösteri binası inşa edilecek.

Côte d'Azur Üniversitesi'nden Proje Koordinatörü Profesör Erwin Franquet ekliyor: “Bu yenilikçi çözümler, inşaat sektörünün sera gazı emisyonları üzerindeki etkisini azaltmak için yerel kaynaklı biyo- ve jeo-malzemelerin yanı sıra yeniden kullanılan ve geri dönüştürülen unsurları kullanarak sürdürülebilirlik yolculuğumuzda çok önemli bir rol oynamaktadır.”

INBUILT projesinin önemli bir özelliği, Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) tabanlı bir yaklaşım kullanan dijital bir platformdur. Proje Teslimi (IPD). INBUILT'in yaklaşımı Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya'daki gerçek dünya ortamlarında sergilenerek uygulanabilirliği ve uyarlanabilirliği gösterilecektir.

Côte d'Azur Üniversitesi tarafından koordine edilen INBUILT projesi, araştırmacılar, mimarlar ve teknoloji sağlayıcıları da dahil olmak üzere 16 ortaktan oluşan bir konsorsiyumu içermektedir. Proje resmi olarak Aralık 2023'te başladı ve Mayıs 2027'ye kadar devam edecek. AB'nin araştırma ve yenilik programı Horizon Europe tarafından 7.3 milyon € (6.2 milyon £) ile finanse edilmektedir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)