MVRDV'nin Sürdürülebilir Yedi Binadan Oluşan Gomilla Projesi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Gomila Projesi, ilk aşaması MVRDV ve GRAS Reynés Arquitectos tarafından tamamlanan İspanya'daki Mallorca'nın kültürel bölgesini yenilemeyi amaçlayan yedi binadan oluşan bir ana plan içeriyor.

Canlı renkler, malzemeler ve çatı çizgileriyle süslenmiş her bina yapılara ve bölgeye bir kimlik duygusu kazandıran ayrı bir karaktere sahip. Sürdürülebilir mimari Gomila Projesi, yeni ticari alanların yanı sıra çeşitli boyut ve tiplerde toplam 60 yeni ev inşa ederek bölgeyi gelişen, sürdürülebilir ve yeşil bir yerleşim alanına dönüştürmek için şimdiden büyük ilerleme kaydediyor.

Gomilla Projesi

Bölgenin merkezi olarak hizmet veren Gomila Center, MVRDV ve GRAS'ın birinci aşamanın bir parçası olarak tamamladığı beş binadan biri. Bu beyaz yapı 1979'dan kalma Pere Nicolau tasarımının yenilenmesi… Zemin katta bir restorana, ofislere ve dairelere ev sahipliği yapmak için bir dizi basamaklı teras ve balkonda yükselen önemli bir verandaya sahip.

Gomilla Projesi

Gomila Center'ın yanındaki bir dizi kırmızı şehir evi olan Las Casitas, topluluk sakinlerinin etkileşime girmesini sağlayan bir çatı terası ağına sahip. Bıçkı dişli çatıya ve mavi seramik cephelere sahip bir dizi sıra ev olan Las Fabri Casas, Gomila Center'ın karşı tarafında dikkate değer bir sokak köşesinde yer alır.

Gomilla Projesi

Sıkıştırılmış toprak bloklardan yapılmış düşük karbonlu bir apartman zarifçe arkasında duruyor. Yakındaki Bellver Kalesi'nin manzarasına sahip ortak bir çatı havuzu var. Son olarak Plaza Gomila'da caddenin karşısında, ünlü Bellver barının, ofislerin ve katedral ile körfez manzaralı ortak bir çatının yeniden hizmete girdiği yenilenmiş bir yapı olan yeşil La Plaza binası bulunur.

Gomilla Projesi

Sürdürülebilir mimari örneklerden Gomila Projesi binaları enerji açısından nötr ve enerji gereksinimlerini en aza indirmek için yüksek termal verimlilik ve panjurlar ve çapraz havalandırma pasif iklim kontrol teknikleri gibi Passivhaus standardının yol gösterici ilkelerinin birçoğunu kullanır. Ayrıca projede sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler uygulanmış. Adanın uzun yaz günlerinden yararlanmak için Mallorca'daki binaların çatılarına güneş panelleri kuruluyor ve ısı geri kazanım sistemleri enerji kullanımını daha da düşürüyor. Yerel olarak birçok malzeme elde edildiğinden inşaat sırasında daha az karbon üretildi. Böylece projede sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.

Gomilla Projesi

Sonuç olarak Gomila Projesi Palma'da yeni bir merkez, sadece mahalledeki insanlar için değil herkes için yeni bir buluşma ve referans noktası uyandırarak çeşitliliği, sürdürülebilirliği ve uyarlanabilirliği ön plana çıkarıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)