Roma'daki Expo 2030 İçin Dünyanın En Büyük Kentsel Güneş Çiftliği

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
CRA-Carlo Ratti Associati, Mimar Italo Rota ve Şehir Plancısı Richard Burdett ile birlikte, Roma'nın 2030 Dünya Fuarı'na ev sahipliği yapması için ana planı açıkladı. Proje bir güneş çiftliğine katkıda bulunmak için her katılımcı ülkenin ortak çabasını öneriyor. Proje önerisi sergi alanına güç sağlayabilir ve çevredeki alanların karbondan arındırılmasına yardımcı olabilir. Expo'nun, Roma'da geniş bir alan olan ve aynı adı taşıyan üniversiteye, yoğun bir yerleşim bölgesine ev sahipliği yapan Tor Vergata'da yapılması önerildi.

Tüm pavyonlar tamamen yeniden kullanılabilir olacak şekilde tasarlanmış. Çünkü bakımsız kalan bölgenin yeniden canlandırılması umut ediliyor ve olaydan sonra alanın bir inovasyon bölgesine dönüştürülmesi öneriliyor. Master plan sürdürülebilirlik, altyapı ve maliyet konularında ARUP, peyzaj tasarımı konusunda LAND ve hareketlilik stratejisi konusunda Systematica dahil olmak üzere çok sayıda ortakla geliştirildi.

Roma Expo 2030

Planlanan güneş çiftliği tahmini 36 megavat üretim kapasitesi ile 150.000 metrekarelik bir alanı kaplayacak. Bu onu dünyadaki en büyük kentsel halka açık güneş çiftliği yapacak. İçinde gün boyunca panellerini açıp kapatan yüzlerce 'enerji ağacı', enerji topluyor ve ziyaretçiler için gölge sağlıyor. Karmaşık enerji şebekesi, buharlaşma yoluyla soğutma sağlayan "eco - system 0.0" pavyonu ile tamamlanır. 

Roma Expo 2030

Master plan üç ana alana ayrılmış; şehir, bulvar ve park… Bu sistem, yapay dünya ile doğal dünya arasında kademeli bir geçiş yaratır. Her ikisi de iklim değişikliğiyle mücadelede katkıda bulunur. Batıdaki şehir, Expo Village'a ev sahipliği yapacak. Tor Vergata Üniversitesi kampüsünün bir uzantısını temsil edecek ve etkinliğin bitiminden sonra kentsel dokuya kolayca entegre olmasını sağlayacak. Bulvar, tüm pavyonları birbirine bağlayan merkezi yaya eksenidir. Aynı zamanda doğudaki park, doğa hakkında bilgi yaymaya adanmış bir pavyon olan Pale Blue Dot da dahil olmak üzere birçok tematik yapıyı öne çıkaran geniş, yeşil alanlar bulunuyor.

Bölgeyi canlandırma ihtiyacının altını çizmek için plan, "Le Vele" olarak bilinen ve Santiago Calatrava tarafından tasarlanan büyük bir spor kompleksini uyarlamalı olarak yeniden kullanılmasını amaçladı. Bölge, Expo 2030 Roma'nın amiral pavyonu ve serginin ana girişinin yanında bir odak noktası olacak. Ulaşım ve hareketlilik bağlantıları da teklife dahil edilmiş, aralarında uzun bir yeşil koridor Expo alanını Appian Yolu üzerindeki bitişik arkeolojik alanlara ve Roma'nın diğer tarihi binalarına bağlar. 

Roma Expo 2030

Mimar Italo Rota "Bu projeyi, yeni projeler ve fikirler için bir katalizör olmayı amaçlayan uygulanabilir bir ütopya gibi tasarladık. Bu hedefin arkasındaki ana itici güç, doğal ekosistemler ile teknolojik buluşların senkronize çalışmasına izin vermektir. Tıpkı insan ve doğal enerjinin birbirini daha yoğun hale getirmesi gibi… Geçici olaylara yönelik bu yeni yaklaşım, kentsel gelişim için yeni bir modelin temeli olabilir." dedi. 

Roma Expo 2030

CRA ayrıca Milano'daki Expo 2015 için Future Food District'i tasarladı ve etkinliğin kapanışından sonra aynı bölgede MIND-Milan Innovation District için ana planı yayınladı.  Proje şu anda yapım aşamasındadır. Ofis çeşitli projelerde Mimar Italo Rota ile çalıştı. İtalya'nın Modena kentindeki 18. yüzyıldan kalma bir hastaneyi çok disiplinli bir kültür ve yenilik merkezine dönüştürmek için origamiden ilham alan kinetik unsurları kullanan bir hastane de buna dahildir. Ayrıca mimarlar İtalya'nın Piacenza kentinde karbon fibere adanmış, aynı malzemeden inşa edilmiş yeni MAE müzesini de tasarladı. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)