Şahsi Araç Kullanımını Yasaklamak New York’u Daha Yaşanabilir Kılar mı?

Şahsi araç kullanımını yasaklamak New York’u daha yaşanabilir kılar mı?

Covid-19’un New York trafiğini normal zamanki yoğunluğunun ancak gölgesi olabilecek bir noktaya çekmesi, Practice for Architecture and Urbanism kurucusu ve eski New York Şehri şehir planlama uzmanlarından biri olan Vishaan Chakrabarti’yi araçsız bir geleceğin taslağını çıkartma konusunda teşvik etmiş. 

Chakrabarti’nin çalışması, şahsi araç kullanımını yasaklayıp böylelikle hava kalitesini arttırmayı, trafik kazalarını azaltmayı ve yayalara daha fazla yaşam alanı kazandırmayı öngörüyor. PAU’nun şehri baştan planlandığı projesinde araç yolları bisiklet yolu ya da ortak kullanım veya toplu taşıma için kullanılabilecek güzergahlara dönüştürülüyor.

Şehirde yaşayan hane halkları üzerinde yapılan çalışmalar New York halkının çoğunun şahsi aracı olmadığını olanların ise bunları günlük işleri için kullanmadığını gösteriyor. Bununla birlikte Manhattan bölgesinde araçlar için ayrılan alanların toplamı Central Park’ın dört katına erişir durumda. Bu çerçevede PAU’nun planladığı yasak yalnızca trafiği azaltmayı değil kalabalık şehirde yaşayan herkesin yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyor.


Araçlar tarafından yaratılan hava kirliliğine uzun süre maruz kalmanız Covid-19 gibi akciğer üzerinden ilerleyen hastalıkların ölüm tehlikelerini arttırdığının altını çizen PAU, hava kirliliğinin aynı zamanda şehrin siyahiler, Hispanikler ve göçmenler tarafından ikamet edilen bölgelerinde daha kötü durumda olduğunun altını çiziyor. Bunun problemin ırkçı bir kökü olduğunu da işaret ettiğini söyleyen PAU, yasak sayesinde ırk temelli çevre sorununu çözmeye yönelik önemli bir adım atılacağını düşünüyor.

Sunulan plan aynı zamanda yolların bisiklet yollarına, otobüs şeritlerine çevrilmesini ya da park veya çöp toplama bölgesi olarak tekrar elden geçirilmesini ön görüyor.


Yorumlar

Ali Atasoy 23 Eylül 2020

Güzel bir ütopya. Hele ki Ortalama kilosu 150 civarı olan Amerikalılar için

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)