Sürdürülebilir Mimaride Yeniden Kullanım

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Etkinliklerde, sergilerde veya festivallerde kullanılanlar gibi geçici pavyonlar ve enstalasyonlar, geçici durumları nedeniyle mimaride döngüsel ekonomiyi ele alırken kendilerini büyük bir zorluk sunar. Sınırlı bir süre için kullanılması amaçlanan bir yapı tasarlarken kaynak yönetimini ele almak ve malzemelerden maksimum değeri çıkarmaya çalışmak ve israfı ve kirliliği en aza indirmeye çalışmak çelişkili görünür. Bununla birlikte döngüselliği teşvik etmek ve bu yapıları tasarlama şeklimizi yeniden düşünmek için birkaç strateji bulunur.

Bileşenleri yeniden kullanmak ve onlara yeni bir hayat vermek, yapıyı korumak ve kullanım amacını yeniden tanımlamak, hatta pavyonları çevrelerindeki kentsel yaşamı harekete geçirmek için yeniden konumlandırmak gibi belirli stratejiler izlenebilir. Geçici enstalasyonlar hem çevreye hem de ekonomiye fayda sağlayan etkinlik ve sergi tasarımına daha sürdürülebilir ve sorumlu bir yaklaşım oluşturmaya yardımcı olacak şekilde tasarlanabilir ve inşa edilebilir.

Malzemelerin Yeniden Kullanılması

Sürdürülebilir Mimaride Yeniden Kullanım

Bu pavyon gelecekteki projeler için malzemelerin kolayca sökülmesini ve yeniden kullanılmasını mümkün kılacak şekilde tasarlanmış. Yaygın olarak kullanılan bir yapı malzemesi olan 821 adet standart boyutlu kontrplaktan oluşur. Serginin sonunda, bu kontrplak parçaları yeniden tasarlandı ve kırsal topluluklar için 410 set masa ve sandalye hayata geçirildi. Her parça etkileşimi ve eğlenceyi artırmak için farklı şekillerde birleştirilebilen mükemmel bir altıgen masaya veya 3 dikdörtgen sandalye mobilyasına dönüştürülebilir.

Sürdürülebilir Mimaride Yeniden Kullanım

Yeni Bir Amaç

Sürdürülebilir Mimaride Yeniden Kullanım

2020 Fuarı'nın sona ermesinden sonra geçici pavyon, tamamen sökmek yerine yeni bir kullanım için yeniden tasarlanan bir konut kompleksine dönüştürülecek şekilde tasarlandı. Mevcut tesisler dairelere, 80 m2'lik bir yüzme havuzuna, fitness kulübüne ve ortak salona dönüştürülecek şekilde ayarlanmış. Bu yaklaşım malzemeleri ve kaynakları mümkün olduğunca uzun süre kullanımda tutarken, atıkları ve inşaatla ilişkili çevresel etkileri de azaltır.

Yapıların Yer Değiştirmesi

Sürdürülebilir Mimaride Yeniden Kullanım

Bu proje döngüsel bir ekonomiye geçişi teşvik etmek için bir ağ platformu aracılığıyla büyük kültürel etkinliklerin ürettiği geçici kurulumlara ve yapılara yeni bir hayat vermeyi amaçlayan MePart programının bir parçasıdır. Geçici etkinliklerin kaynaklarının yer değiştirmesi yoluyla yeni kentsel senaryolar üretir. Bu toplulukları dahil etmenin ve yapının korunmasına katılımı teşvik etmenin, topluluk mülkiyeti ve yurttaşlık gururu duygusunu artırmanın ve bölge için sürdürülebilir büyüme dinamikleri oluşturmanın güçlü bir yoludur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)