Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Tiny House'lar İle Mümkün

Daha yaşanabilir bir dünya yaratma kaygısı, sürdürülebilirliğe dair farkındalığın artmasını sağladı. Farklı sektörlerde kendini hissettiren sürdürülebilirlik, mimaride de tiny house olarak adlandırılan küçük ev konseptini öne çıkardı.

Son dönemde artan daha yaşanılabilir bir dünya yaratma kaygısı, konut ve iş yeri mimarisiyle yaşam tarzına dönüştürülüyor. 2022 iç mimari trendlerini açıklayan Mei Creative, pandemide insanların evlerde değişiklik yapma hayali kurduklarına dikkat çekerek bu dönemin ardından daha minimal bir yaşam tarzına geçtiklerini aktarıyor. Farklı sektörlerde kendini hissettiren sürdürülebilirlik, mimaride de ‘‘tiny house’’ olarak adlandırılan küçük ev konseptini öne çıkardı. Özellikle milenyum jenerasyonu tarafından tercih edilen tiny house’lar, kısa sürede inşa edilmesi ve uygun maliyetle sunulması nedeniyle, tüm kuşakların radarına girdi. Absoluter Reports’un paylaştığı verilere göre, 2028’de tiny house pazarının 25,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Tiny House'lar İle Mümkün

Araştırmalar, alternatif konut modeli olarak öne çıkan tiny house’ların gelişmiş ülkelerde yüksek talep gördüğüne işaret ederken, Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde ise henüz benimsenmediğini gösteriyor. Bunun nedenlerinin başında ise bu ülkelerdeki insanların tiny house’larla ilgili sınırlı bilgiye sahip olmaları bulunurken, sıralamayı geleneksel ev model ve tasarımlarına duyulan bağlılık takip ediyor.

Küçük boyutlu yaşam alanlarının giderek daha fazla yaygınlaşacağını söyleyen Mei Creative Kurucusu Mehir Çelik Özcan konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “Mimari geleneklerine bağlı bir toplum yapısına sahibiz. Geniş metrekarelerde yaşamayı seviyoruz. Örneğin evlerin %80’inde mutfak ayrı bir odayı kaplıyor. Salonla mutfakları birleştiren ada mutfak gibi modern tarzlara alışmakta zorlanıyoruz. Oysa dünya nüfusu ve kentleşme hızla artıyor. Bu da daha küçük metrekarelerde daha fonksiyonel çözümler geliştirmeyi zorunlu kılıyor.


ABSOLUTER REPORTS’UN PAYLAŞTIĞI VERİLERE GÖRE, 2028’DE TINY HOUSE PAZARININ 25,1 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR. ALTERNATİF KONUT MODELİ OLARAK ÖNE ÇIKAN TINY HOUSE’LARIN GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YÜKSEK TALEP GÖRDÜĞÜNE İŞARET EDİLİYOR.


Küçük mekânlarda doğru tasarımlarla çok amaçlı alanlara sahip olmak mümkün

Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Tiny House'lar İle Mümkün

Çok odalı, birkaç banyolu büyük yapılar artık eskide kaldı ve doğru tasarım modelini seçerek bu mekânlarda geniş ve ferah alanlar yaratabilmek mümkün. Pandemi döneminde insanlar kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirdiği için bu sürecin sonunda yaşam alanlarında değişiklik yapmak için çok hayal kurdular. Aslında bunun için büyük hamleler yapmaya da gerek yok. Çünkü günümüzde küçük mekanların zenginleştirilebilir bir yapıya sahip olması, yaşam tarzımızı ve beğenilerimizi daha pratik bir şekilde tasarıma dönüştürmemizi sağlıyor.

İç mimarlar, kreatif çözümlerle mekânların verimli kullanılmasını sağlıyor

Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Tiny House'lar İle Mümkün

Büyük dolap, masa, yatak gibi eşyalar yerine, geliştirilmiş ve iç mimari sistemleriyle donatılmış küçük mobilyalar tercih ederek dar alanlar çok amaçlı hale getirilebilir. Elbette ihtiyaç odaklı ve fonksiyonel tasarımları yapı sahiplerinin tek başına yapması da çok zor. Bu noktada yaşam tarzlarına matematiksel bir boyut katan iç mimarlara başvurmak daha kreatif ve efektif çözümler üretilmesini sağlarken, mimarların da tasarımlarında müşterilerinin ihtiyaç ve beğenilerini göz önünde bulundurmaları şart.“


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)