UNStudio'nun Tasarlandığı Echo Kullandığından Fazla Enerji Üretiyor

Nüshet Çamuşoğlu / editor@ekoyapidergisi.org
Geleceğin binası ile tanışın; Echo, Hollanda'daki  UNStudio tarafından Delft Teknoloji Üniversitesi'nde eğitim için tasarlanmış bir yapıdır. Bu bina tükettiğinden daha fazla enerji üretecek şekilde tasarlanmış. Echo artan öğrenci sayılarına ve farklı öğrenci türlerine uyum sağlamak için modüler planlarla fakülteyle öğrencilere hizmet ediyor. Ayrıca Hollanda üniversite kampüsünü 2030 yılına kadar tamamen sürdürülebilir hale getirmeyi taahhüt ediyor.

Bina, daha sonra kullanılmak üzere enerjiyi geri kazanmak için ısı depolama ve soğutma sistemlerinin yanı sıra ek yalıtım ile donatılmış. Dizüstü bilgisayar, aydınlatma ve catering güç tüketimi gibi tüketici ile ilgili enerji tüketimi de dikkate alınıyor. 

Baş Tasarımcı Ben Van Berkel diyor ki: "Bina örnek vererek öğretiyor. Oldukça kompakt olan bu binada alan kullanımı maksimuma çıkarılmış ve farklı disiplinlerden öğrenciler birbirine yakınlaştırılmış.  Bu bina hakkında özellikle ilginç olan iki  şey var. İlk olarak, ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadele ederken  enerji tüketimini azaltmak yerine enerji üretimine öncelik veriyor. İkincisi, Echo binası, gelecekteki alanların yeniden tasarlanmasına izin vermek için iç mekaânın modüler doğasına özel önem veriyor. Bu alanı kullanan insanlar tasarım yaparken binanın faydasını en üst düzeye çıkarıyor. 

Binadaki mobilyaların %90'ında yeniden kullanılabilir. Ofislerden sınıflara kadar farklı  alanı yeniden yapılandırmak için gerektiğinde binanın etrafında daha fazla öge hareket ettirilebiliyor. Pencereler enerji tüketimini azaltmak için doğal ışığı en üst düzeye çıkarıyor. Bunun binayı kullanan kişiler için daha sağlıklı olduğu biliniyor. Açık plan bina, kampüsün dışını, binanın içi ile birleştirerek aydınlık ve davetkar bir ortam yaratıyor. Tasarımcı, “Binanın aşırı ısınması, güneşten korunma ve camın düşük güneş kombinasyonu ile önleniyor” diye açıklıyor. "Ayrıca, derin yatay alüminyum tenteler aşırı güneş ısısını engelliyor. Bu tenteler, güneş ışığını filtreleyen uçuk yeşil bir cephe oluşturan sarmaşıklarla kablolarla birbirine bağlıyor."

Cam dışarıya açılmadığı için boşluklu döşemenin üzerine plenum döşemesi yerleştirilerek içerideki temiz hava sağlanıyor. Temiz hava yukarıdan değil yerden pompalanıyor. Bu sistemin havalandırma  ve  bilgisayar zemin kurulumu gelecekte farklı oda düzenlerine uyum sağlamak için hızla taşınabilir. İnşaatta kullanılan malzemelerin çevresel etkileri UNStudio tarafından değerlendiriliyor. Dairesel bir tasarım ilkesi binayı çevreliyor. UNStudio bina amacına hizmet ettikten sonra içi boş çekirdek paneller ve çelik kirişler gibi malzemeleri yeniden kullanmaya önem veriyor.

Kampüs binalarındaki sınıfların çoğu orta ila büyüktür ve  150 ila 700 öğrenciyi barındırabiliyor. Tesis genelinde daha küçük odalar çalışma odası olarak hizmet veriyor ve binada proje bazlı eğitim için her biri yaklaşık 70 kişi kapasiteli dört ek oda bulunuyor. UNStudio, Echo yapısı ile sürdürülebilirliği başka bir seviyeye taşıyor. Kullandığından daha fazla enerji üreten bir binada yer alan Echo, öğrenciler ve çevre için hoş bir mekandır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)