Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Açıldı

Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi, ön izleme günlerinin ardından 20 Nisan Cumartesi günü kapılarını açıyor. 24 Kasım 2024’e kadar gezilebilecek Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, sanatçı Gülsün Karamustafa’nın mekâna özel yeni yerleştirmesi "Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli"ne ev sahipliği yapıyor.

Venedik Sanat Bienali Türkiye Pavyonu

50 yılı aşkın süredir güncel sosyopolitik ve kültürel meseleleri odak alan Gülsün Karamustafa, dünyanın farklı coğrafyalarındaki yıkıcı savaşlar, depremler ve çevre felaketleri karşısında insanlarda yarattığı boşluk, oyukluk ve kırıklık hissini bir enstalasyonla mekâna taşıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunda gerçekleşen Türkiye Pavyonu, T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Türk Hava Yolları ana sponsorluğu ve hava yolu partnerliğinde, SAHA Derneği’nin prodüksiyon ve yayın desteğiyle hayata geçiriliyor.

Türkiye Pavyonu’nun açılışı 18 Nisan Perşembe günü gerçekleşti. Venedik Bienali'nin ana sergi mekânlarından Arsenale'de yer alan Türkiye Pavyonu'nun açılışına T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, T.C. Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, ve diğer birçok önemli isim katıldı. Bakan Ersoy, bienalin kültürel etkileşimi ve anlayışı derinleştirmek için önemli bir fırsat olduğunu belirtirken, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da serginin sanatın gücünü ve önemini vurguladı.

Gülsün Karamustafa'nın Türkiye Pavyonu’nda yer alan eseri "Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli", farklı malzemelerin kullanıldığı heykelleri andıran çalışmalara, bir film ve bir ses kompozisyonu eşlik ediyor. Sergi mekânına girdiğinizde, Venedik’in ünlü Murano camlarından yapılmış üç etkileyici avize sizi karşılıyor. Avizelerin her biri Hristiyanlık, Yahudilik ve İslam olmak üzere birer tek tanrılı inancı temsil ediyor. Sergide ayrıca farklı yüksekliklerde içi boş, plastik sütun kalıpları ve atık Murano camı parçalarıyla yüklü vagonlar bulunuyor.

Sergiyi tamamlayan iki ciltli kitap da yayımlandı. Gülsün Karamustafa'nın eserlerini ve Venedik Bienali'ndeki katılımını ele alan kitap, Türkçe ve İngilizce olarak okuyucularla buluşuyor. Kitap, sanatçının 60'lardan günümüze uzanan külliyatına yeni perspektifler kazandırıyor.

Türkiye Pavyonu'na uluslararası basında da büyük ilgi var. Yayınlar, Türkiye Pavyonu'nu görülmesi gereken sergiler arasında gösteriyor. Bu da Türk sanatının uluslararası alandaki etkisini ve önemini gösteriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)