VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin Kitabı için Türkiye’ye Gelen Mimar Dorte Mandrup: “Eğitim yapılarının mimarisi başarıya katkı sağlar mı?”

VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin (Türk SMD) 3 yıl önce başlattığı “VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi” kapsamında hazırlanan Eğitim Yapıları kitabı, okuyucularla buluştu. 20 yıllık tecrübesiyle birçok eğitim yapısına imza atan Danimarkalı Mimar Dorte Mandrup, kitabın tanıtım gecesine konuşmacı olarak katıldı. Eğitim yapılarının yenilenmesine odaklı projeleriyle tanınan mimar, farklı eğitim modelleri ile eğitim yapıları arasındaki bağlantıyı anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Mimar Şebnem Yalınay Çinici’nin moderasyonunu yaptığı “Mimarlık ve Öğrenme’nin Yeni Yolları” başlıklı konuşmada, “Eğitim yapılarının mimarisi başarıya katkı sağlar mı?” sorusundan yola çıkarak, eğitim ortamlarının farklı disiplinlere göre düzenlenmesi konusuna değindi.

Konuşmasında, eğitim yapılarındaki şeffaflığın öneminden bahseden Mandrup, öğrencileri kapalı kalmışlık hissinden uzaklaştıracak yapılar tasarladığını söyledi. Tasarımlarında ışığa büyük önem veren, çocukların rahat hareket edebildikleri ortamda daha kolay öğrendiğine değinen mimar, eğitim yapılarında hareket imkanı sağlayan alanlar yaratmanın katkısını vurguladı. Dorte Mandrup, öğrenme ve öğrendiklerini paylaşmanın öneminden yola çıkarak, eğitim ortamlarında öğrencilerin birbirleriyle iletişim içinde olabileceği dinamik mekânlar yarattığını söyledi. Ayrıca, birey olmanın önemini göz ardı etmeyerek, çocuklara yalnız kalabilecekleri ve kendilerini ev rahatlığında hissedebilecekleri alanlar da sunduğunu belirtti.


“Dorte Mandrup Arkitekter” şirketinin kurucusu ve sahibi Mandrup, ağırlıklı olarak eğitim yapılarının yenilenmesi, eğitim ortamı, eğitim ortamlarının farklı disiplinlere göre düzenlenmesi konulu projelere imza atıyor. Geliştirdiği projelerle, eski eğitim yapılarını yeni eğitim metotlarına göre yeniden düzenleyen Mandrup, eğitmenlerin çalışma tekniklerini sorgulamalarına yardımcı oluyor.

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi kapsamında yayımlanan “Eğitim Yapıları” başlıklı kitapta; Türkiye’de 2000 yılı sonrasında inşa edilen okul öncesi eğitim yapıları, kampüsler, teknoparklar, ArGe merkezleri gibi eğitimle doğrudan ilişkili yapılardan örnekler yer alıyor. Türkiye’de çağdaş mimarlık alanında kaynak ve bellek oluşturmayı amaçlayan kitabın editörlüğünü Banu Binat ve Neslihan Şık yaptı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)