Yeşil Alanlara Erişimi Nasıl Artırabiliriz?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Yeşil alanların yakınında yaşamanın sağlık açısından bir dizi faydası vardır, ancak erişim Avrupa genelinde eşitsizdir. Avrupa kıtasını nasıl daha yeşil hale getirebiliriz?

Bu yaz Avrupa'nın rekor kıran sıcak hava dalgalarından birine yakalananlar için serin kalmak büyük bir mücadele oldu.

İklim değişikliğiyle mücadele için acilen harekete geçilmesi gerekirken, halihazırda elimizde uygulaması kolay bir araç da var: yeşil alanlar.

Araştırmalar, kentsel ağaçların yerel koşullara bağlı olarak sıcaklıkları 2C ila 10C arasında düşürebileceğini göstermektedir.

yeşil alanlar

İyi haber ise, yeni bir Eurobarometer anketine göre, her on Avrupalıdan sekizinden fazlasının yeşil alanlara ve doğaya erişimin kolay olduğunu söylemesi.

Ancak kıta genelinde belirgin eşitsizlikler var.

Danimarka'da insanların yüzde 100'ü bunlara kolayca erişebileceğini söylerken, Malta'da sadece yüzde 51'i erişebileceğini, Portekiz'de ise yüzde 77'si erişebileceğini söylüyor. Peki kıtayı daha yeşil hale getirmek için ne yapabiliriz?

Yeşil alanlar ruh sağlığınızı iyileştirebilir mi?

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Matilda van den Bosch'a göre yeşil alanları teşvik etmenin bir yolu da olumlu yönlerini vurgulamaktır.

İnsanların faydalarını anlamalarını sağlamak istiyor, böylece şehirlerindeki değişikliklere açık olacaklar.

Bosch, “İnsanlar bu şekilde algılamıyorsa, ‘tamam, bu sizin için iyi’ diyerek tek taraflı, tepeden inme bilgi vermenin işe yaramadığını biliyoruz. ” dedi.

Ve paylaşılacak pek çok avantajı var.

Serinletici etkilerinin yanı sıra, yeşil alanlar artan mutluluk, daha iyi ruh sağlığı, artan sosyal etkileşimler ve daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ile bağlantılıdır.

Nasıl daha fazla yeşil alan yaratabiliriz?

Ancak bu, birkaç yeni ağaç dikmek ve en iyisini ummak kadar basit değil.

Nature Based Solutions Direktörü Profesör Cecil Konijnendijk, “Yeşili şehir planlamasının ayrılmaz bir parçası olarak gören gerçekten güçlü bir planlama yaklaşımına ihtiyacınız var.” dedi.

Yeşil planlama için bir kılavuz olarak 3-30-300 kuralını geliştirdi.

İlk bölüm, herkesin evinden en az üç ağaç görebilmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Daha sonra, mahalle düzeyinde yüzde 30 ağaç örtüsü olmalıdır. Araştırmalar bunun, iklim ve sağlık açısından faydalarını gördüğümüz eşik değer olduğunu söylüyor.

Nihai kural, Dünya Sağlık Örgütü'nün hiç kimsenin en az bir hektarlık park veya yeşil alandan 300 metreden fazla uzakta yaşamaması yönündeki tavsiyesine dayanıyor.

Barselona nasıl yeşil bir cennet haline geldi?

Bazı Avrupa şehirleri bu tavsiyeleri dikkate alıyor.

Bunun açık bir örneği Barselona'daki Superilla (Superblocks) projesidir.

yeşil alanlar

Şehir 2016 yılından bu yana caddeleri araç trafiğine kapatıyor ve kavşaklarda yeni parklar oluşturuyor.

Konijnendijk, “Son iki buçuk yıldır Barselona'da yaşıyorum ve örneğin benim sokağım kazıldı, arabalar kaldırıldı ve ağaçlar dikildi. Yani bu gerçekten oluyor ve çok radikal.” dedi.

Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde proje güçlü bir muhalefetle karşılandı. Bazıları işletmeler üzerindeki etkisinden endişe ederken, bazıları da kentsel dönüşümden şikayetçi oldu.

Belirli bölgeler yeşillendikçe daha popüler hale gelmekte, ev fiyatları yükselmekte ve bu da düşük gelirli insanları bu bölgelerden uzaklaştırabilmektedir.

Van den Bosch, bunun yeşillendirilen alanlarda yaşayanlar için geçerli bir endişe olduğunu söylüyor.

Bosch, “Gerçek yeşil altyapı açısından düşünmeliyiz, bunu şehrin her yerine yaymalıyız,” diye açıklıyor.

Konijnendijk de aynı fikirde: “Sadece ev fiyatlarının arttığı birkaç nokta yerine tüm şehrin yeşil olmasını sağlamalıyız.”

Avrupa'nın neresinde en çok yeşil alan var?

Avrupa genelinde yeşil alanların dağılımında da eşitsizlikler bulunmaktadır.

Yeşil alanlara erişim, kuzey ülkelerindeki şehirlerde güney ve doğu ülkelerindeki şehirlere kıyasla daha yüksek olma eğilimindedir.

Örneğin, Stockholm nüfusunun yüzde 80'inden fazlası kısa bir yürüyüş mesafesindeki halka açık bir parka erişebilirken, Yunanistan'ın Kandiye kentinde bu oran yüzde 20'den azdır.

Yeşil Alanlar

Bu kısmen tarihi ve kültürel nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Yoğun nüfuslu Akdeniz şehirleri Avrupa'nın en eski şehirleridir ve merkezleri çok az sistematik planlamayla ya da hiç planlanmadan gelişmiştir.

Doğu Avrupa'da yeşil alan eksikliği de planlamadan kaynaklanmaktadır.

Konijnendijk, “Daha az kontrol edildi, yeşile daha az odaklanıldı.” dedi. “Genellikle şehrin etrafında çok fazla yeşil alan olduğu düşünülür, bu yüzden içeride inşaat yapabiliriz ve insanlar dışarı çıkabilir.” diye belirtiyor.

Van den Bosch bir paradigma değişikliğini savunuyor. “Şehir planlamacıları insanlardan ziyade arabalar için planlama yapmaya alışmış durumda ve dünyanın bugünkü gelişimine bakılırsa, bu böyle devam etmeyecek.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)