EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Tasarım ve İnşa Biçiminin Sınırlarını Zorlayan Sürdürülebilir Bir Yapı

ITS Dental College, Greater Noida'da bulunan Cafe Infinity, öğrenciler, öğretim üyeleri ve hastalar için bir eğlence alanı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Projenin amacı, gelenekselin ötesine geçen, tasarım ve inşa biçiminin sınırlarını zorlayan sürdürülebilir bir yapı tasarlamak olmuş. Geleneksel RCC yapıyla kıyaslandığında geri dönüşümlü nakliye konteynırı modüler özelliği ve ekonomik uygunluğu açısından sürdürülebilir bir ürün olarak düşünülmüş ve proje için biçilmiş kaftan olduğuna karar verilmiş. Kafeteryanın biçimi ve konumu açısından ön plana çıkması hedeflenmiş. Odak nokta, dış yapı ve konteynırın endüstriyel formuyken, iç mekân nötr bırakılmış.

Tasarım temelinde iki avlu fikri var; bu avlular, ön cephede yer alacak iki kafeteryaya ve oturma alanı olarak işlev gören iki adet hareketli merdivene ev sahipliği yapıyor. Ayrıca merkez konteynırda yer alan tuvaletler, fakülte üyeleri ve ziyaretçiler için oturma alanlarıyla öğrenci dinlenme alanı da bu avlularda yer alıyor. Oturma alanları avlunun etrafında toplanmış ve bu biçimiyle iç avluları ve dış alanı görme olanağı veriyor. Dış alan genellikle spor etkinlikleri ve kurumun diğer aktiviteleri için kullanılıyor.

Organik peyzaj düzeni, konteynerlerin keskin geometrisini tamamladığı gibi saha sirkülasyonuna da akışkanlık sağlıyor. Büyük camlarla kaplı merdivenler keskin yapı formunu peyzajla bütünleştiriyor. Mimarinin endüstriyel doğasını tamamlayan peyzaj alan içi etkinliği teşvik ediyor ve sahanın tamamına hareketlilik kazandırıyor.

Bina, ham ve endüstriyel formunu korumak için özenle hazırlanmış geri dönüştürülmüş nakliye konteynerleri kullanılarak oluşturulmuş. Yapı, hizmetler ve işlevsellik sürdürülebilirliğe odaklanarak tasarlanmıştır. 50 MM taş yünü yalıtımla pasif soğutma ve yalıtım sağlandığı gibi, alçı paneller, çatı döşemesi için fiber çimento levha, renkli camlar, mekanik soğutma, pencerelerin ve açıklıkların stratejik yerleştirilmesi gibi tekniklerle bina aşırı hava koşullarına mukavemetli hale getirilmiştir. Konteyner kapıları güney yönüne yerleştirilerek ısı kazanımı minimalize edilmiş.

Bir nakliye konteynerini yapı tipi ve sahaya bakılmaksızın yapısal bir birim olarak kullanmanın sonsuz olasılıklarını vurgulamak için Infinity (Sonsuzluk) adı kullanılmış. Esneklik, modülerlik ve sürdürülebilirlik nakliye konteynırlarını geleneksel bina yapılarının (RCC) karşısında mükemmel bir alternatif haline getiriyor. Konteynırlar, ekolojik ve ekonomik olarak uygun bir çözüm olmakla birlikte, toplam karbon ayak izini de azaltıyor.


Mimarlar: RJDL
Alan: 2880.0 ft²
Sene: 2019
Fotoğraflar: Rahul Jain


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)