Zhuhai Jinwan Kent Sanat Merkezi Enerji Ve Su Tasarruflu Tasarımıyla Öne Çıkıyor

Zaha Hadid Architects’in tasarladığı ve inşası halen devam eden Zhuhai Jinwan Kent Sanat Merkezi, Güney Çin’de modern bir yaratıcılık alanı sunacak. 

Jinwan bölgesindeki Zhuhai Batı Ekolojik Yeni Şehir’ in kalbindeki bir gölde konumlandırılan heykelimsi binada aynı çatı altında 4 bölüm bulunacak: 1.200 kişilik büyük bir tiyatro, 500 kişilik çok fonksiyonlu bir salon, bilim merkezi ve bir sanat müzesi. Prefabrik bir yapıda enerji tasarruflu teknolojilerle inşa edilen bina sel suyu yönetimi için “sünger kent” inisiyatifine sadık kalacak. Binanın Çin Yeşil Bina Değerlendirme Standardından 2 yıldız alması bekleniyor.  

Geliştirilmesi 4 yıl sürdükten sonra bu yıl tamamlanması planlanan Zhuhai Jinwan Kent Sanat Merkezi, Güney Çin’deki göçmen kuşların zikzak çizen rotalarından ilham alan örgülü çelik çatı kanopisiyle göze çarpıyor. Heykelimsi çatı yapısı, kendi kendini destekleyen ve sabitleyen prefabrike modüllerden oluşuyor ve bu modüller tüm kanopiyi kaplıyor. Kanopideki delikli alüminyum paneller güneş ışınları için dışarıdan gölgeleme sağlıyor.  

Dört kültürel bölüm, merkezi bir açık hava meydanı etrafında simetrik olarak yerleştirilmiş. Daha olan büyük tiyatro ve sanat müzesi mekânları, koyu renkli malzemelerin kullanılacağı daha küçük olan çok fonksiyonlu salon ve bilim merkezinden daha açık bir renk paletine sahip olacak. Birbirine bağlı olan köprü ve boşluklardan oluşan sirkülasyon, merkezin batı tarafında dışarıda yer alan bir amfi tiyatro da dahil olmak üzere çevresindeki gezi alanları ile bütünlüğü vurgulayacak.

Binanın Çin Yeşil Bina Değerlendirme Standardından 2 yıldız alabilmesi için, inşasında geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılmasına öncelik veriliyor ve binanın dışı çift kat izolasyonlu cam ile kaplanıyor. Akıllı bina kontrol ve hava kalitesi sensörleri enerji tasarrufu sağlamak için merkezin iç mekanlarında otomatik olarak ayarlanabilecek. Çevre düzenlemesi ve merkezi çevreleyen göl ile atıkları doğal olarak filtrelemek için sıvı flora ve fauna kullanılacak. Su tasarruflu sulama sistemleri ve sel suyu yönetim stratejileri akan suyu depolayacak ve yeniden kullanacak. Atık ısı geri kazanım sistemleri de su tüketiminin azaltılmasına yardımcı olacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)