Afet Sonrası Okul ...

2014’te Tayland’da meydana gelen 6.3 şiddetindeki deprem özellikle Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Rai Eyaletinde birçok insanı evsiz bırakırken 2 binden fazla öğrencinin ise okulsuz kalmasına sebep olmuştu. 

Kâr amacı gütmeyen (D4D) yardım ağı depremden en çok etkilenen alanlarda depreme dayanıklı okul binaları oluşturmak için bir proje başlattı. Geliştirilen projeye Tayland Mühendislik Enstitüsü ve Tayland Danışman Mühendisleri Derneği mühendislik desteğinde bulundular. 

Tasarım gereksinimleri, binanın depreme dayanıklı olması, yerel işçiler tarafından kolayca inşa edilmesi ve mümkün olduğunca bütçelerin düşük olması gerektiğiydi. Bundan dolayı, seçilen yapı malzemelerinin çoğu deprem sırasında binanın ağırlığından kaynaklanan yatay momentumu azaltmak için hafif olmalıydı. 

Tasarımcı mimarların tasarım ilkeleri: tipik sınıflar oluşturmak yerine, afet mağduru çocuklar için yeniden neşeli ve canlı atmosferler yakalamaktı. Arazinin eğiminden kaynaklı yapıların altında boşluklar bırakıldı, bu alanlar ekstra işlevsel alanlar kazandırdı.

Gerekli tüm yapı unsurları; sağlamlık ve güvenlik hissi verilmesi üzerine tasarlanmıştır.  Bu gönüllülük esasına dayalı projede değinilmesi gereken tasarım unsurlarından bir diğeri öğrencilerin doğanın sayesinde yaşam sevinçlerini tekrar kazanmalarını sağlayacak renkli çiçeklerin yerleştirilebileceği, hem de çocukların binadan düşmelerini önlemesi için binanın eni boyunca yerleştirilen bambu raflardır. 

Bu mesajları temsilen yerleştirilen bambular ayrıca yerel malzeme olma özelliğine sahip. Proje tüm bu tasarım kriterleriyle 2018 RIBA Ödülleri Listesine girmeye hak kazanmıştır.

Proje  Adı: Bann Huay San Yaw-Post Disaster School
Proje Mimarları: Vin Varavarn Mimarlar
Bölge: Chiang Rai, Tayland
Yıl: 2015
Fotoğraflar: Spaceshift Studio
Kaynak :archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)