Ağaç Gövdesi Kolonları Yapıyı Sürdürülebilir Şekilde Destekliyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
GAAGA BOSBAD'I EINDHOVEN'IN AĞAÇ YÖNÜNDEN ZENGİN PARKINDA KURUYOR

Ağaç Gövdesi Kolonları Yapıyı Sürdürülebilir Şekilde Destekliyor

Delft merkezli stüdyo GAAGA tarafından tasarlanan Bosbad - Forest Bath, Hollanda'da Eindhoven'ın 'Bosrijk' parkında yer alan boşluklu bir konut binası. Doğaya karışmayı teşvik eden bir uygulama olan Japon Shinrin-yoku sanatından esinlenen sürdürülebilir mimari proje, modern yaşam alanlarını çevredeki yeşilliklerle birleştiriyor. Tasarım endüstriyel teknikler ve organik estetik arasındaki etkileşimi araştırıyor. Sürdürülebilirlik ilkelerini takip eden sürdürülebilir mimari yapı, tasarım boyunca doğal malzemeler kullanıyor ve kullanıcılar, mimari ve ormanlık peyzaj arasında güçlü bir bağlantı kuruyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş.

Ağaç Gövdesi Kolonları Yapıyı Sürdürülebilir Şekilde Destekliyor

Taşıyıcı ağaç gövdesi kolonları ve yeniden kullanılan Azobe ahşabı, rasyonel tasarımı hafifleten ve ağaç bakımından zengin peyzajla iç içe geçen, doğal bir görünüm sağlayan ana çerçeveyi oluşturuyor. Hafif eğimli arazinin ortasında yer alan sürdürülebilir mimari örneklerden dikdörtgen bina, parktan yapı hacmine doğru yürüyüş rotaları oluşturan yeşil açık alanlarla bütünleştirilmiş. Binanın kalbi manzaraya bakan havadar bir iç geçit. Zemin kat eğrelti otlarıyla kaplı ve yağmur suları bir dereye doğru akıyor. Yapının içinde çiçekli sarmaşıklar güneş ışığını filtreliyor ve birkaç köprü dairelerin ön kapılarına açılıyor.

GERÇEK AĞAÇ GÖVDELERİ YAPISAL DESTEK OLARAK YÜKSELİYOR

Ağaç Gövdesi Kolonları Yapıyı Sürdürülebilir Şekilde Destekliyor

Dış cephe bir dizi ağaç gövdesi sütunu tarafından desteklenen kesintisiz balkonlar sayesinde ormana sorunsuz bir şekilde karışarak yapılı form ile doğa arasındaki çizgileri bulanıklaştırıyor. Gerçek ağaç gövdeleri yapısal destekler olarak yükselirken, cephenin geri kazanılmış ahşap kaplaması sürükleyici deneyime katkıda bulunuyor. Balkonlar ve kolonatlar özel ve kamusal alanları tanımlayarak sürdürülebilir mimari bina boyunca uzanan yarı kamusal geçitler oluşturuyor.

Bosbad için GAAGA Studio, John Habraken'in 'açık yapı' konseptine dayanan döngüsel ve uyarlanabilir bir tasarım benimseyerek geleneksel lineer inşa sürecinden uzaklaşmış. Bu döngüsel yaklaşım ve uyarlanabilirlik, binanın değişen ihtiyaçlarla birlikte gelişebilmesini sağlarken, tasarımı enerji verimliliği ve biyoçeşitlilik iyileştirmeleri de dahil olmak üzere sürdürülebilir özellikler sergiliyor. Döngüsel tasarım ilkeleri, yenilikçi malzeme kullanımı ve çevreyle olan köklü bağı ile sürdürülebilir mimari proje, daha çevreye duyarlı bina uygulamalarına doğru bir geçişi hedefliyor.

Ağaç Gövdesi Kolonları Yapıyı Sürdürülebilir Şekilde Destekliyor

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)