​ Ağaç İşleme Sektörünün Geleceği İçin Endüstri 4.0

Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob Fuarları kapsamında REED TÜYAP ve Orman Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen ‘Ahşap Sektöründe Gelecek Vizyonu Endüstri 4.0’ adlı panel, sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturdu. ‘Endüstri 4.0 Uygulamalarında Otonomi’, ‘Yapay Zeka’ ve ‘Orman Ürünleri Sanayinde Endüstri 4.0’ başlıklı konuların konuşulduğu panelde; ağaç işleme sektörünün de geleceği masaya yatırıldı. 

 Reed Tüyap ve Orman Mühendisleri Odası işbirliğiyle Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob Fuarları kapsamında düzenlenen ‘Ahşap Sektöründe Gelecek Vizyonu Endüstri 4.0’ adlı panelin en önemli gündem maddesini ‘Endüstri 4.0 Uygulamalarında Otonomi’, ‘Yapay Zeka’ ve ‘Orman Ürünleri Sanayinde Endüstri 4.0’ başlıklı konular oluşturdu. 

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel


Panelin açılış konuşmasını Reed Tüyap Genel Müdürü Ali Muharremoğlu ve Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel yaparken oturumun moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercan Öztemel üstlendi. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gökhan İnce, Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Sabit Tunçel, Siemens’den Ali Rıza Ersoy ve SAP’dan Özgür Gönen’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde, Endüstri 4.0’ın mobilya sektöründeki tüm yansımaları detaylarıyla konuşuldu. 

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Öztemel, dünyanın değiştiğini ve her değişimin ülkelere ve markalara yeni fırsatlar sunduğunu söyledi. Bu fırsatları es geçmeyen ve yakın takipçisi olan sektörlerin ve markaların dünya liginde söz sahibi olabileceğinin altını çizen Öztemel, “Günümüzde insansız makinelerden ve fabrikalardan bahsediyoruz. Hatta birbiriyle konuşabilen ve birbirine iş aktarabilen makinelerden… Yeni bir dünyadan bahsediyoruz şehirlerin sensörlerle yönetildiği, yapay zekanın her platformda var olmaya başladığı.  İşte bu yeni nesil anlayışı benimseyen markalar, artık dünyada söz söyleyebilecekler. Türkiye mobilya sektörü ve yan sanayisi de bu bakış açısını benimsediği takdirde yani Endüstri 4.0 kavramını tüm detaylarıyla işleyebildiği takdirde dünya pazarında daha güçlü konuşacaktır” dedi. 

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Sabit Tunçel


Tunçel: Türkiye Endüstri 4.0 kavramına entegre oluyor

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Sabit Tunçel ise panel kapsamında ‘Orman Ürünleri Sanayinde Endüstri 4.0 Kavramı’ adlı bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye mobilya sektörünün orta ve küçük ölçekli işletmelerde makine ve kas gücüyle üretime yöneldiğini aktaran Tunçel, “Türkiye’nin mobilya sanayisi, çoğunluğu geleneksel üretim yöntemleriyle emek yoğun çalışan atölye tipi, küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsamaktadır. Türkiye’nin genel imalat sanayisi içinde yüzde 11’lik bir paya sahip olan mobilya sektöründe son yıllarda kapasite kullanım oranı azalırken üretimdeki verimlilik artmıştır. Bu artış sayesindedir ki yeni açılan işletmeler veya stok ürünlerin piyasaya arzından kaynaklandığı düşünülmektedir. Herkesin bildiği gibi Türkiye, dünyada mobilya ihracatında 14. sırada yer almaktadır. Ve Türkiye’nin mobilya ihracatı son 10 yılda yaklaşık 3 kat artmıştır. Öte yandan cari açık vermeyen bir sektör olarak karşımıza çıkan Türkiye mobilya sektörü için Endüstri 4.0 kavramı; önemli bir parametredir. Dolayısıyla tüm nesnelerin birbiri ile iletişim halinde olacağı ve akıllı üretim sistemlerinin gelişeceği, bu bağlamda ekonomik ve sosyal değişimin yaşanacağı bir gelecek bizi bekliyor. TÜBİTAK'ın 1.000 firmayla yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de sanayinin dijital olgunluk seviyesi Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer almaktadır. Ve Türkiye’de en çok Endüstri 4.0 kavramını entegre olan sektörler, Malzeme, Bilişim, Elektronik ve Optik Ürünler, Otomotiv ve Beyaz Eşya Yan Sanayi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakış açısıyla Türkiye mobilya sektörü için Öncü vizyon ve sağlam bir yol haritası ortaya konulmalı ve; Endüstri 4.0’ın sunacağı olağanüstü fırsatlar doğru değerlendirilmeli, Günü kurtaran suni çözümlerin orta-uzun vadede ciddi maddi kayıplara yol açacağı akıldan çıkarılmamalı. Ayrıca hedef olarak;  firmaya özel olarak doğru bir şekilde belirlenmeli, doğru zamanda doğru kişilerle doğru hamle yapılmalı.“ 

Gülseçen: Endüstri 4.0 yapay zekayla var olacak

‘Yapay Zeka’  konulu bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi' nden  Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’de Endüstri 4.0 ve yapay zekanın birlikte hareket ettiğini söyledi. Endüstri 4.0 denildiğinde aklımıza ilk gelen imgenin akıllı makineler olduğunun altını çizen Gülseçen, “Aslına bakarsanız bu iki kavram çok üst düzey kavramlarmış gibi düşünüyoruz ama aslında korkacak hiçbir şey yok. Çünkü bunların arkasında yine programlanabilen cihazlar bulunuyor. Yani yapay zeka ve Endüstri 4.0 için makine, bolca miktarda bilgi ve veri gerekiyor. Bilginin önemi kısmında durmak istiyorum. Her şey veriyle beslendiği için veri burada çok önemli. Yapay zeka, insan zekasından bağımsız. Yapay zeka, programlanmış bilgisayarın gelişimi gibi görünüyor. İnsanların korkusu bu yapaylık ileride bizi yok edecek mi? Endüstri 4.0 yapay zekayla var olacak. Veri enformasyona, enformasyon bilgiye ve bilgi de karar vermeye dönüşüyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)