Dünya’nın İlk SerbestFormlu 3D Print Evi: Curve Appeal

Çağımızın ihtiyaçlarını ve beklentilerini geliştirmek üzere dünyanın heryerinden davet edilen mimarlar, mühendisler, sanatçılar ve tasarımcılar, “The Freeform Home Design Challenge” etkinliği kapsamında 3D Print teknolojisini kullanarak yaşam alanları tasarladılar. Bunun sonucunda da Dünya’nın ilk SerbestFormlu 3D Printlenmiş evi WATG’nin Urban Architecture Studio tarafından inşa edildi.

Branch Technology sponsorluğunda düzenlenen yarışmayı zorlu kılan, 600-800 m2’lik bir alanda, estetik, ergonomik, inşa edilebilir, strüktürel anlamda kuvvetli yapı sistemleri ile oluşturulmuş, bir çiftin yaşayabileceği müstakil bir konutu 3D Printer ile inşa edebilmekti. 
 
Branch Technology katılımcılardan bir ev inşa etmenin tüm incelikleriyle ilgili çeşitli yenilikçi çözümlemeler getirmelerini istedi. Öncelikli olarak da materyal kullanımı, pencere boşlukları oluşturulması ve genel strüktürün bu teknolojinin yapabileceklerini göstermek açısından en yaratıcı şekilde kullanılması çok önemliydi. İçeride ise mutfak, banyo, yaşam alanı ve bir de yatak odası olması koşullar arasında idi. Ek olarak da mekanik, elektrik, su tesisatları ve aydınlama, hatta solar enerji kullanımı beklenmekteydi.

Daniel Caven, Chris Hurst, Miguel Alvarez and Brent Watanabe’den oluşan Chicago temelli WATG grubu, tasarladıkları eşsiz tasarım “Curve Appeal” ile birincilik ödülünü aldılar. Branch Technology’nin kurucusu Platt Boyd, 3D Print teknolojisinin mimaride bir devrim olabileceğini kanıtlayan proje ile ilgili geliştirdikleri teknolojiyle yapılan ilk evi görmekten onur duyduğu açıklamasında bulundu. 

Tasarım süreci iki ana etkenden oluşuyordu: iç mekan ve dış katman. Açık ve ıgün ışığıyla doldurulmuş iç mekan evin sakinlerine sağlıklı bir yaşam alanı sağlıyor ve yapının çevresindeki doğayı iç mekana bağlıyor. Dış cephede basit ama dikkatli bir şekilde tasarlanmış kemerler yumuşak hatlarıyla yapıyı doğayla bir bütün haline getiriyor.

Yarışmanın sponsorluğunu üstlenen Branch Tecknology, geliştirdiği plastik ve karbon fiber karışımlı printlenebilir malzeme, daha önce denenmiş 3D yapılarda kullanılan tekniklerden çok daha sağlam ve mimariye daha uygun. Tasarımı oluşturacak paneller bu yeni teknik kullanılarak üretiledikten sonra bir araya getirilip kaynatılarak devam eden yüzeyler oluşturulacak.

Yarışmanın galibi Curve Appeal, Chattanooga, Tennesee’de Branch Technology laboratuvarlarında çok yakında inşa edilmeye başlanacak. 2017 yılında ise projenin tamamen hayata geçirilmesi 
planlanmakta.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)