Snøhetta Sürdürülebilir Göl Kenarında Ev Tasarlıyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Snøhetta tarafından Wendelstrand göl evi için inşaat başlıyor

Snøhetta ve İsveçli emlak şirketi Next Step Group, İsveç'in Gothenburg eteklerinde merakla beklenen göl evinin temelini attı. 2024 yılında tamamlanması planlanan geliştirme, eski bir taş ocağını yeni, çevresel ve sosyal açıdan sürdürülebilir bir alana Wendelstrand'a dönüştürmeyi amaçlayan daha büyük bir projenin parçasıdır. 

Wendelstrand

Yeni tanıtılan bu sürdürülebilir mimari, çeşitli çevre dostu konut tipolojisine, çok çeşitli kamusal alanlara ve kompleks içinde bir dolambaçlı parka sahiptir. Göl evi yeşil çatı manzarasıyla bitiyor. Bu Wendelstrand'da yaşayan veya ziyaret eden herkesin kullandığı ve keyif aldığı bir topluluk binasıdır.

Yenilikçi yaşam modeli

Wendelstrand Göl Evi

Snøhetta Wendelstrand projesiyle ilgili paylaşımlarda bulundu. "Toprağın yaralarını iyileştirmek ve çevredeki doğayı canlandırmak gibi yüce bir konsept olarak başlayan şey, şimdi her aileye uygun çeşitli konut tipolojilerine sahip bir bahçe şehri olarak ortaya çıkıyor. Amacımız geleneksel mahallenin ötesine geçmek ve geleneksel yaşam tipolojisini kıran bir şey yaratmaktı."

Göl evi, mimarların amaçlarını mükemmel bir şekilde somutlaştırdı ve şehrin ilk sakinlerine çeşitli olanaklar (restoranlar, kafeler, mağazalar, etkinlik odaları, ofis alanı, spor salonu ve sağlıklı yaşam merkezi) sağlayan çok işlevli bir bina olarak ortaya çıktı. Hepsi ortak bir yeşil çatı altında yer alıyor. Doğal araziyi takip eden ve sürdürülebilir malzemeleri birleştiren göl evi, insanları içinde, üzerinde ve çevresinde olmaya davet etmek için tasarlanmış.

Wendelstrand Göl Evi

Snøhetta'da kıdemli mimar olan Rikard Jaucis "Sürdürülebilir mimari projenin bölgede heyecan, çekicilik ve uyum yaratmak için önemli bir katalizör olacağını ve onu tüm bölge için sıcak bir destinasyon haline getireceğini umuyoruz. Ayrıca, bu projenin bir yapı malzemesi olarak ahşaba odaklanan yenilikçi ve sürdürülebilir konut gelişimi için bir model olacağına inanıyoruz. Bu şekilde, karbon ayak izi yalnızca İsveç'te değil, tüm İskandinav bölgesinde azaltılır." dedi. 

Next Step Group'un kurucu ortağı Joakim Garfvé "Göl evi birçok yönden tüm bölgeyi ve projenin arkasındaki fikri temsil ediyor. Snohetta, ilk düşüncelerimizi yorumlamak ve onları hayata geçirmek için harika bir iş çıkardı. Bu şekilde inşa etmek, yaşamak ve hayattan zevk almak için daha iyi yollar yaratırız." diye açıklamalarda bulundu. 

Taş ocağından hayallerdeki bir ağaç eve

Göl evi

Sürdürülebilir mimari projenin birinci ve alt iki katı, binanın genel işlevlerinin çoğunu barındırıyor. Bu alanların tasarımı sitenin zengin tarihinden, eski taş ocağı işlevinden ve kayalık çevresinden güçlü bir şekilde etkilenmiş. Bu arada sürdürülebilir mimari örneklerden göl evi en üstteki iki kat ipuçlarını ağaç evlerden alarak rüya gibi gölgelikler ve ahşap sarmal merdivenler yaratıyor.

Sürdürülebilir mimari göl evi yeni ve daha esnek çalışma yöntemleri sağlayan birkaç ofis alanına sahiptir. Snøhetta ekibi "Yerel olarak temin edilebilen esnek ofis alanı yalnızca mutfak masasında çalışmaya bir alternatif sağlamakla kalmaz, aynı zamanda değerli seyahat süresinden ve karbon emisyonlarından da tasarruf sağlar." dedi. Ayrıca sürdürülebilir mimari örneklerden biri olan göl evindeki çalışma alanı çapraz lamine ahşap, glulam ve sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemelerden inşa edilmiş. Wendelstrand, sakinlerine gelecekteki çalışma hayatları için yeşil, yerel ofis alanı sunuyor. Proje sürdürülebilir mimari nedir sorusuna cevap veriyor. 

Dayanıklı iklim şartları ve zaman 

Wendelstrand Göl Evi

Snohetta'nın odak noktası yerel iklim koşullarına dayanan ve binanın kullanım amacını vurgulayan sürdürülebilir malzemeler kullanarak yüksek kaliteli, esnek bir tasarım yaratmaktı. Dışarıdan sürdürülebilir mimari örneklerden göl evi sitenin doğal topografyasını takip eden ve güney siteye doğru yükselen dairesel bir segment şeklini alıyor. Doğanın şekillendirdiği, yeni bahçe şehrine uyarlanmış bir sürdürülebilir mimari projedir. 

Malzemeleri seçerken Snøhetta, yüksek bağlayıcı enerjili ve düşük karbon emisyonlu doğal, yerel malzemelerin kullanımına öncelik vermeye karar verdi. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler seçilmiş. Binanın çoğu ahşap ve taştan yapılmış ancak renk düzeni çevreyle uyum sağlayacak şekilde koordine edilmiş. Mimarlar cephedeki camın doğru orantılarına dikkat etmiş, iç ve dış arasındaki sınırı bulanıklaştırmış. Böylece insanları doğaya daha da yakınlaştırmış. Bu proje sürdürülebilir mimari örneklerindedir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)