Metaverse Gerçekten Mimarlar İçin Engelin Sonu Mu?

Nüshet Çamuşoğlu / editor@ekoyapidergisi.org
Herkes Metaverse hakkında konuşuyor ancak çok azı onun ne olduğu konusunda hemfikirdir. Bu noktada hala bir gizem gibi görünüyor. İnsanları Metaverse'in yakında kaçınılmaz olarak günlük hayatımızın bir parçası olacağına ikna etmeye çalışan konuyla ilgili yeni bir makale veya video olmadan bir gün geçmiyor. İnternetin bir 3D ortam olarak yeniden tasarlanması gerekiyor. Mekansal bir yenilik söz konusu olunca mimarlar ve tasarımcılar devam eden tartışmanın kilit katılımcıları oluyor.

Mimarlar mimarlık alanında düşündüklerinde bu yeni evrene ilk tepkileri "sonsuz olanaklarını" kutlamak oluyor. BIG'in yönetmeni Leon Rost, Metaverse'de "yapı, kritiklik ve maliyetin pencereden dışarı çıktığını" savunurken, HOK kıdemli proje tasarımcısı Rashed Singaby "Metaverse tasarımı ve özelliklerin kullanımı arasında neredeyse sonsuz potansiyel olduğuna inanıyoruz. ” diyor. Son birkaç on yılın kaynakları sonsuzmuş gibi tasarlayarak geçiren mimarlar için Metaverse mevcut küresel, çevresel ve ekonomik krizin bir yansıması olan sonsuz bir alan olarak bir tünelin sonundaki ışık gibi hissediyor. Kalabalıkların aynı anda deneyimleyebileceği sanal ortamlar aşağıdaki sınırlamalara sahiptir: sınırsız etki alanı değil, bütçe, yerçekimi veya malzemeler.

Bütçe Sorunu

Metaverse binaları ve ortamları fiziksel olarak inşa edilmez, bu da mimarları müteahhitlerden, proje yönetim ekiplerinden ve bütçe açısından müşterilerden gelen şikayetlerden kurtarıyor. Ancak bu sefer yukarıda bahsedilen tüm zahmetli taraflardan kurtulmuş mimar hala sanal yaşam alanını oluşturan ekibin bir parçası ve sanal ortamı oluşturmak için de zamana ve paraya ihtiyacı olan UI-UX tasarımcısı, yazılım geliştiricisi ve programcı ile çalışıyor. MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde AR-VR araştırmacısı olan Tuna Çakar, özellikle Metaverse'in mimari tasarımı daha etkileşimli ve özelleştirilmiş hale geldikçe, finansal altyapının temel kısıtlamalardan biri olmaya devam ettiğini belirtiyor. Metaverse mimarisi, büyük veri, AI ve AR/VR gibi yeni teknolojilerin potansiyelinden yararlanmıyorsa bu kaçırılmış bir fırsattır. Ancak mimari tasarım programlama, kodlama veya hesaplamalarla birleştirildiğinde zaman ve bütçe açısından daha zorlu hale geliyor. Mimarlar Metaverse'in ekonomik sorunlarını görmezden gelme eğilimindedir ancak sanal bir evren tasarlamak fiziksel bir evren kadar pahalı olabilir.

Gerçek Bir Benzerlik mi Yoksa Yeni bir Dünya mı? 

Metaverse olasılıklarla dolu yeni bir dijital evren olarak tanıtıldı ancak bu yeni alanın ana eylemi, kripto para birimlerinin hızlı yükseliş çağında alışveriş yapmak ve iş yapmak gibi günlük hayatımızdakiyle hemen hemen aynı. İster arazi ister giysi satın alın, mevcut metaverse'deki ana faaliyet öncelikle alım satımdır. Bu yeni bölgesel alt bölümleme sistemi bile yüzyıllardır kullanılan kartografik yöntemleri tekrarlayan sanal bir haritadır. Bazıları için Metaverse gerçek varlıkların tüm ayrıntıları ve kusurlarıyla gerçek dünyanın iki katıdır. Ancak var olan gerçek hayatı taklit etmek için bu kadar çok enerji ve zaman harcamak mantıklı mı? Küresel gayrimenkul konusundaki tutkularımızı tekrarlamak yerine uçsuz bucaksız ve ıssız evrenimizde yaşamanın yeni yollarını bulabilir miyiz? İlgi çekici dijital ortamlar yaratmak için tüm dünyayı taramayı amaçlayan bir şirket olan Quixel'in kurucu ortağı Teddy Bergsman, daha sürükleyici yaşam alanları yaratmak için gerçek dünyadaki nesneleri tarıyor.

Dolaşım ve Işınlanma 

Metaverse'de gerçek dünyayı yeniden yaratmak isteyen uzmanların sinirbilimsel bir açıklaması var. Son araştırmalar beynimizin geçmiş deneyimlerle ilişkilendirdiğimiz yeni görüntüleri algıladığını gösteriyor. Bu nedenle dijital yaşam odalara girmek için kapılara veya köprü direklerine geçmeyi gerektirmese bile gerçek hayatın bu unsurları, en azından geçiş aşamasında beyni ikna etmek için kullanılmalıdır. Ancak metaverse  mimari geleneğe dayanmak zorunda olmasa da doğal olarak kendi oyun kurallarını da beraberinde getiriyor. Işınlama seçeneğiniz varken neden uzun bir tahta kaldırımda yürümek veya birkaç metre uzunluğunda modern bir rampaya tırmanmak istersiniz? Bunun nedeni seyahat sevincini yansıtmadan avatarı bir noktadan diğerine götüren bir buton olmasıdır. 

Yerçekimi Sadece Gerektiğinde 

Yerçekimi mimarları büyülüyor. Mimarlar Metaverse'de artık yerçekimi görmedikleri için mutlular. Ancak yerçekimi beyni sanal ortamın gerçek olduğuna inandıran başka bir araçtır. Metaverse'de köprüler bu nedenle daha ince sütunlara sahip olabilir çünkü yapı mühendislerinin müdahale etmesi veya jeolojik koşullar hakkında endişelenmesi gerekmez. İnsanların düşmesini önlemek için korkuluklar gerekli. Ayrıca Sovyet uzay aracı Soyuz'un tasarımcısı Galina Balashova'nın dediği gibi mimarların ağırlıksızlığın var gibi göründüğü mekanlar yaratması çok zor. Bina yapılarını zorlaştıran yerçekimi, dijital hayatımızın diğer aşamalarını tasarlarken hayat kurtaran bir kuraldır.

Enerji

Metaverse mimarisindeki büyük bir ikilem kullanıcının beynini kandırmak için dijital olarak oluşturulmuş ortamın gerçek hayatı mı yoksa yerçekimi ve iklim koşulları gibi gerçek hayatın kısıtlamalarını mı taklit etmesi gerektiğidir. Öte yandan genellikle binlerce kişinin ziyaret ettiği bu tür sanal ortamların ayrıntılarını ve dokularını oluşturmak çok daha zordur. 

Gezegene daha fazla zarar vermeden birden fazla kullanıcıya gerçekçi ortamlar oluşturmak için gereken gücün nasıl sağlanacağı şu anda tartışılıyor. Sonuç sanal olsa bile sıfırdan başlayarak bilinçli bir yaklaşımla oluşturulmadıkça Metaverse yine de geniş kaynaklardan yararlanması gerekir. Her renderin bir CPU fanına güç sağlamak için tükettiği enerji miktarı göz önüne alındığında gezegenimiz için daha parlak bir gelecek için sanal mimarilerin dijital temsillerinin yeniden tasarlanması gerekiyor.





Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)