Reggio Okulu'nun Sürdürülebilir Mimari Tasarımı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Madrid'in eteklerinde, Encinar de los Reyes'te, Office of Political Innovation tarafından tasarlanan Reggio Okulu mantar duvarlar, beton kemerler, tuhaf çatılar ve yuvarlak pencereler gibi unsurlarla hayal gücünü harekete geçiren cesur ve tuhaf bir okuldur. Reggio Pedagojik Araştırma ve Yenilik Merkezi'nin altı katlı pilot projesi, 1940'larda Loris Malaguzzi tarafından kurulan ve çocukların liderliğindeki öğrenme biçimlerini teşvik eden İtalyan eğitim modeli üzerine modellenmiş.

Aynı zamanda Columbia Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Koruma Okulu Başkanı olan Şirket Müdürü Andrés Jaque sürdürülebilir mimari binayı her katı farklı bir his ve mimari tarz sunan bir "dikey şehir" olarak tasarladı. Öğrenciler sınıfta yükseldikçe binada dikey olarak hareket eder. Sürdürülebilir mimari örneklerden yapının daha üst seviyelerinde geri kazanılmış su ve toprak tanklarıyla beslenen kapalı bahçelerle çevrili olmasıyla tesisler daha karmaşık hale geliyor. Bu yapı homojenleşmeyi ve birleşik standartları önleyen bir ekosistem türüdür.

Reggio Okulu

Yapının ikinci katında, peyzaj ölçeğindeki kemerlerden çevredeki ekosisteme büyük bir boşluk açılıyor. 5.000 m2'lik alan 26 fitin üzerindedir ve yarı kapalı, kozmopolitik bir agora olarak öngörülmüş. Alan içinde ekolojistler ve edafologlar böcek, kuş, yarasa ve kelebek topluluklarını barındırmak ve beslemek için küçük bahçeler tasarladı.

Reggio Okulu

Bu sürdürülebilir mimari yapının tasarımı, inşası ve kullanımı, düşük bütçeli bir strateji izleyerek ve ekonomik bir yaklaşım benimseyerek yüksek düzeyde sürdürülebilirlik sağlamayı amaçlamış. Örneğin, okul alanını yatay olarak genişletmek yerine okulun dikey olması bina ayak izini en aza indirir, cephe alanını azaltır ve temel tasarımını optimize eder.

Reggio Okulu

Malzeme sınıfı ile ilgili olarak, sarımsı kahverengi bir mantar birincil dış malzemedir. Bu doğal ürün Extremadura, İspanya ve Alentejo, Portekiz'den temin edilmiş ve dış cephe kaplaması ve ısı yalıtımı için kullanılmış. Yapıda sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler özellikle tercih edilmiş. Madrid yönetmeliklerinin gerektirdiğinin iki katı olan R-23.52 termal performans sağlamak için yapının dış hacminin hem dikey hem de eğimli kısımlarında uygulandı. Bu okulun içini ısıtırken pasif olarak tüketilen enerjinin %50 oranında azaltılmasına katkıda bulunur. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler enerjiyi optimizi eder. 

Reggio Okulu

Son olarak yapı kasıtlı olarak asma tavanlardan, teknik zeminlerden, duvar kaplamalarından ve havalandırmalı cephelerden yoksundur. Bu önlem cephelerde, çatılarda ve iç bölmelerde kullanılan malzeme miktarını% 48 azaltır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)