Shenzhen Atıktan Enerji Üretim Tesisi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Schmidt Hammer Lassen Architects ve Gottlieb Paludan Architects, Çin'in Shenzhen kentindeki dünyanın en büyük atıktan enerji tesisini tasarlamak için uluslararası yarışmayı kazandı. Shenzhen'in dışındaki dağlık bir bölgede bulunan yeni Shenzhen Atıktan Enerji Üretim Tesisi, günde 5.000 ton atığı yakacak. Bu rakam her yıl Shenzhen'in 20 milyon sakini tarafından üretilen atığın üçte birine eşittir. Bu tesis sürdürülebilir mimari projelere örnektir.

Sürdürülebilir mimari tesis, atık yakma ve elektrik üretiminde en son teknolojiyi kullanırken Shenzhen vatandaşları için bir eğitim kaynağı olarak hizmet edecek. Ödüllü tasarım, ek binalar da dahil olmak üzere tüm fabrikayı dairesel bir binada düzenleyerek endüstriyel bir tesisin geleneksel dikdörtgen kat planından vazgeçiyor. Temiz dairesel bir şekil, tesisin kapladığı alanı en aza indirir ve şantiyede yapılacak kazıları azaltır. Böylece alan en aza indirgenerek sürdürülebilirlik sağlanmış. Ayrıca peyzajlı bir parktan, ziyaretçiler giriş holüne çıkar.

Çevredeki manzaraya ve Shenzhen şehrine bakan çatıda 1,5 km'lik panoramik yürüyüş yolu bulunuyor. Dairesel bir iç yol ve yürüyüş yolu, çevredeki manzaraya ve Shenzhen şehrine bakıyor. 44.000 m2'ye kadar fotovoltaik panellerle kaplanacak şekilde tasarlanan 66.000 m2'lik çatısı ile tesis, şehrin atıklarını daha temiz bir şekilde bertaraf etmekle kalmayacak, aynı zamanda şehrin yenilenebilir enerji arzına da katkıda bulunacak. Tesiste sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemlere yer verilmiş.

Tesis, artan atık sorunlarının yanı sıra elektrik üretmenin daha çevre dostu yollarını bulmakla ilgileniyor. Ayrıca önemli bir teknik süreç olarak atıktan enerji üretimini sergilemeyi amaçlıyor. Aynı zamanda ziyaretçiler, her gün ürettiğimiz atık miktarının artmasının getirdiği zorluklara ve  atık miktarının nasıl azaltılacağına dair bilgilendirilecek. Tesis çevre dostu üretim yoluyla sürdürülebilirliğe katkı sağlar.

Schmidt Hammer Lassen Architects, İskandinavya'nın önde gelen mimarlık stüdyolarından biridir, kültürel ve kamusal projelerde ödüllü çalışmaları ile biliniyor. Yaklaşık on yıldır Asya'da faaliyet gösteriyor. Stüdyo, Çin'deki büyük ve karmaşık kamu projelerine, güçlü İskandinav tasarımlarını yansıtma konusunda üne sahip oldu.

Gottlieb Paludan Architects derin teknik bilgiyi, güçlü mimari tasarımlarıyla birleştirerek uluslararası alanda tanındı. İskandinav mimarisinin en büyük ödülü olan 2015 Nykredit Ödülü Gottlieb Paludan Architects'in başarısını taçlandırdı. Altyapı ve teknik kurulum tasarımında uzman olan Kopenhag merkezli stüdyo, bir asrı aşkın süredir Kuzey Avrupa ve İskandinavya'da faaliyet gösteriyor. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)