Sürdürülebilir Alusta Pavyonu Maiju Suomi + Elina Koivisto

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Haziran 2022'den Ekim 2023'e kadar Helsinki'deki Tasarım Müzesi ve Finlandiya Mimarisi Müzesi'nin avlusunda yer alan Alusta Pavyonu, farklı türler için bir buluşma yeri sağlayacak. Araştırma pavyonu kentsel alanlarda biyoçeşitliliği sürdürmenin yollarını arayarak, doğa ve kültürün iç içe geçmiş doğasını araştırıyor.

Sürdürülebilir mimari pavyon çevresel tartışma için bir platform işlevi görüyor. Pavyonda hem maddilik hem de çok duyulu deneyim ve de farklı etkinlikler de yer alıyor. Sürdürülebilir mimari tozlayıcı dostu bir alan içeriyor. Sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler ise çevre dostudur. Yapı farklı formlarda kil ile yapılmış; pişmemiş, pişmiş tuğla ve sıkıştırılmış toprak. Alusta, mimarlar Maiju Suomi ve Elina Koivisto tarafından yönetilen disiplinler arası bir grup tarafından inşa edildi. 

Alusta Pavion

Bal arıları, bombus arıları ve kelebekler gibi çeşitli tozlaşan böceklerin ihtiyaçları ekolojik araştırmacılarla belirlendi. Tozlayıcı dostu uzun ömürlü bitkiler çürüyen ahşapla birlikte böceklere yiyecek ve barınak sağlıyor. Sürdürülebilir mimari projenin yapısının gözenekli kil yapısı aynı anda insanlar için alan yaratıyor ve hayvanların özgürce istila etmesine ve yaşamasına izin veriyor.

Alusta Pavyonu

Fiziksel düzeyde pavyon, alanı mümkün olduğunca çevre dostu hale getirmeyi amaçlıyor. Sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemelerden toprak, sıkıştırılmış toprak ve kil olarak farklı şekillerde bulunuyor. Hem pişmemiş hem de pişmiş killer kullanılarak inşaatta enerji tüketimini sınırlama fırsatları araştırıldı ve böylece sürdürülebilirlik sağlandı. Biochar ile karıştırılmış kil sıva, malzeme araştırmalarında yeni olasılıkları temsil eder ve mekanın estetik kalitesine katkıda bulunuyor. Pavyon kapandığında bitkiler yaşamını sürdürmesi için başka bir yere taşınacak. Ham kil toprağa geri döndürülür ve pişirilen elementler başka bir binada yeniden kullanılacak. 

Alusta Pavion

Sürdürülebilir mimari örneklerden Alusta insanları üstün topluluktaki konumunu yeniden gözden geçirmeye davet ediyor. Pavyon, bitkiler, insanlar, hayvanlar, doğal süreçler ve zamanın geçişi ile birlikte şekilleniyor ve böylece tekil insan varlığını sorguluyor. Alan yaratma sürecinde malzemelerin kendi etkileri var. Pavyon, uzayda ve zamanda net hatları olan bir nesne olarak değil, sürekli bir gelişim süreci olarak düşünülmüş. Sınırlar yok oluyor ve gözenekli hale geliyor. Mimari ayırmaktan çok birbirine bağlıyor.

Ziyaretçiler kil yapım atölyeleri, bitki ekerek ve bokashi kompostlama faaliyetleri aracılığıyla pavyonun inşasına katılabildi. 2022 yazında 23 farklı program burada yer alacak. Örneğin, küçük çocuklu aileler için kil atölyeleri, lise öğrencileri için sürdürülebilir mimarlık yaz okulu, tasarım profesyonelleri için ders ve tartışma programları, açık kültür programları, medya sanatı gösterimleri ve şiir atölyeleri yer alacak. 

Aluta Pavyonu

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)