Sürdürülebilirlik İçin Bilimsel Yaklaşımı Benimsemiş İlk Kış Sporları Merkezi- Whistler Blackcomb

Merve Titiz Akman

Whistler Blackcomb, sürdürülebilirlik için stratejik planlamaya ilk kurumsal örneklerden birini oluşturuyor. Bunu yerelde süregelen güçlü bir topluluk ve çevre bilincine borçlu. Bu bilinç sayesinde Whistler beledİyesİ kurulduktan bir sene sonra yani 1976’da ilk resmi topluluk planını oluşuyor.

Sürdürülebilirlik için bilimsel yaklaşımı benimsemiş ilk kış sporları merkezi 
Whistler bugün 10 bin kişinin yaşadığı nispeten küçük bir dağ kasabası olsa da senede 2,14 milyon ziyaretçi çekiyor. Bunun öncelikli nedeni: Kuzey Amerika’da sunduğu kayak deneyimiyle rakipsiz olması. Whistler Blackcomb Kış Sporları Merkezi (WB), pist çeşitliliği ve genişliği, lift yükseklikleri, etraftaki buzul kütleleri ve bunların erişilebilirliği ile öne çıkıyor. Ayrıca WB, sürdürülebilirlik için stratejik planlamaya ilk kurumsal örneklerden birini oluşturuyor. Bunu yerelde süregelen güçlü bir topluluk ve çevre bilincine borçlu. Hatta bu bilinç sayesinde Whistler belediyesi kurulduktan bir sene sonra yani 1976’da ilk resmi topluluk planını oluşuyor. Bu plan doğrultusunda, WB işletmesini alan Intrawest firması yerel ihtiyaçlara ve çevreye duyarlı bir yönetim anlayışı geliştiriyor.

Zamanla bölgede sivil inisiyatiflerin güçlenmesiyle WB, sürdürülebilirliğe daha bütüncül ve stratejik yaklaşma ihtiyacı hissediyor. Böylece 2000 senesinde WB The Natural Step (Doğal Adım) (TNS) sürdürülebilirlik için stratejik yaklaşımını benimseyen ilk altı işletme arasına giriyor. TNS ile ilk tanışanlar olarak WB yönetim kadrosu, öğrendiklerini aktarabilmek üzere eğitim alarak tüm çalışanlara sunumlar yapıyor. 

2001 senesi itibariyle TNS çerçevesi merkezin sürdürülebilirlik planlamasının temelini oluşturuyor. Çevre yönetim sistemi de dahil olmak üzere tüm operasyonlar sürdürülebilirlik planına uyumlu hale getiriliyor. WB Dağ Operasyonları Müdürü Arthur DeJong’un da belirttiği gibi TNS çerçevesi artık günlük iş süreçlerinde başvurdukları en temel araç haline geliyor.

WhIstler 2020 nasıl oluştu?


Whistler 2020 Sürdürülebilirlik Yaklaşımı Belgesi yerel topluluğun katılımıyla geliştiriliyor. Yaklaşık dört sene süren geliştirme süreci 4 aşamadan oluşuyor. İlk aşamada 16 farklı alanla ilgili başarı faktörleri tespit ediliyor, ikinci aşamada alternatif gelecek planları topluluk tarafından değerlendiriliyor. Üçüncü aşamada ise tercih edilen gelecek 16 çalışma grubunun da katılımı ile tasarlanıyor. Dördüncü aşamada çalışma gruplarının ve birçok yerel organizasyonun katkısı ile Whistler 2020 vizyonu, 16 stratejisi ve her birinin aksiyonlarının planlaması tamamlanıyor. 

Whistler Kış Sporları Merkezi Belediyesi, Whistler2020 ekibini yönetirken, stratejinin yaratıcılığı ve uygulanması ortakların, çalışma gruplarının ve birçok işletmenin adanmışlığı ile mümkün oluyor. 

Whistler2020’nin yerelde bu düzeyde bir işbirliği ve ortak akılla oluşturulduğunu bilmeseniz de belgeyi okurken 16 stratejik alan için ayrı başarı vizyonu oluşturulduğunu görmek yeterince etkileyici!

WhIstler’ın Olimpiyat deneyimi


Whistler birçok kez başvuruda bulunduktan sonra 2010 yılında Olimpiyat’lara ev sahipliği yapmaya hak kazanıyor. Olimpiyat etkinliklerini en iyi şekilde planlayarak ulaşımdan satınalmaya birçok konuda sürdürülebilirlik bilinciyle hareket ediyor. Ayrıca Olimpiyatlar için gerekli yapıları da topluluk planı ve Whistler2020 doğrultusunda oluşacak yerel ihtiyaçları öngörerek tasarlıyor. Böylece Olimpiyatlar, Whistler topluluğunun vizyonuna ulaşmasını hızlandıracak katalizör görevi görüyor.

Olimpiyatların Whistler’a 20 farklı somut getirisi oluyor, bunlar arasında spor tesisleri, Medals Plaza ve Cheakamus Crossing mahallesi de var.

‘Lost Lake Passivhaus’ BC’deki ( Britanya Kolombiyası) ilk pasif ev olma özelliğini taşıyor. Avusturya Olimpiyat Komitesine ev sahipliği yapan yapı, Avusturya Pasif Ev Grubu tarafından inşaa ediliyor. Evin yapım amacı bu yöntemle tasarlanan evin sağladığı enerji tasarrufu, iç hava kalitesi ve konforunu göstermek.

Olimpiyatın getirisi; Sürdürülebilir Cheakamus Crossing Yerleşkesi


İlk aşamada Olimpiyat çalışanlarının konaklaması ve ikinci aşamada yerel halkın konut ihtiyacını karşılaması düşüncesiyle tasarlanan Cheakamus Crossing (CC) hemen Cheakamus nehrinin kenarında ve doğanın içinde. CC birçok çevre dostu uygulamanın hayata geçtiği bir konut projesi.

Bunlardan bazıları:


- Proje sahasındaki toprak inşaat malzemesi olarak kullanıldı.

- İnşaatta kullanılan malzemelerin %90’nı yine inşaat sahalarından çıkarılmış atık malzemelerden oluşuyor.

- Etraftaki doğal habitat ve sulak alanların korunması sağlandı.

- Yağmur suyunu kazanım sistemi kuruldu.

Isınma ihtiyacının %90’nın karşılayacak merkezi ısıtma sistemi kuruldu, bu sistem her binadaki ısı pompaları tarafından destekleniyor. 

- CC binalarının %40-45 oranında enerji tasarrufu sağlaması hedefleniyor.

- Kullanılan tüm boya ve finişler Ecologo sertifikası ve Uzman Boyacılar Enstitüsü 
( Master Painters Institute) tarafından düşük VOC salımı onayına sahip.
lHiçbir ahşap ürün formaldehit içermiyor.

- Tüm yer kaplamaları Halı ve Kilim Enstitüsü’nün ‘Yeşil Etiket İç Mekan Kalite Test Programı’ standartları ile uyumlu veya Kanada Çevre Seçimi Sertifikasyonuna sahip.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)