Taipei’deki “Carbon Emici” Dikey Orman Gökdeleni Yakında Tamamlanıyor

Paris merkezli Vincent Callebaut Architectures, 2021 yılının ikinci yarısında tamamlanması planlanan LEED Gold sertifikalı binası Tao Zhu Yin Yuan’ın yeni fotoğraflarını basınla paylaştı. Tayvan’ın başkentinin finansal merkezinde bulunan ödüllü dikey orman binasını mimarlar bir “anti-küresel ısınma ve karbon-emici eko sistem olarak tasarladı. Binada zeminde, balkon ve teraslarda 23.000 ağaç, bodur ağaç ve bitki bulunacak. Mimarlar 21 katlı binanın yılda 130 ton karbon emeceğini ön görüyor.

Eskiden Agora Garden olarak bilinen Tao Zhu Yin Yuan’nın 20 katında bulunan apartman dairelerinin Taipei’deki metrekaresi en pahalı apartman daireleri olması bekleniyor. DNA’nın çift sarmal yapısından esinlenilen binanın bükümlü formu sayesinde şehrin panoramik manzarası her bir kattan görülebiliyor. Her bir katta iki daire ve 165 metrekarelin özel açık hava terasları bulunuyor. Kolonsuz olan her bir kat, saat yönünde 4,5 derece döndürülüyor. Böylece zemin ve en üst kat arasında 90 derecelik bir fark oluşuyor.

Tayvan’da tropik tayfunlar ve sismik hareketlilik yoğun olduğu için mimarlar deprem ve hava koşullarına dayanıklılığını arttırmak için Tao Zhu Yin Yuan’ı asma bir yapısal sistem ve virendel kiriş sistemi ile güçlendirdi. LEED Gold standartlarını karşılayabilmek için enerji tasarruflu binanın dış cephesi çift katmanlı yapıldı ve doğal havalandırma bacaları, bir yağmur suyu geri dönüşüm sistemi, LED aydınlatmalar ve yenilenebilir enerji üretimi için solar paneller binaya entegre edildi.

Mimarlar proje hakkında “Bir bina dünyanın şarkısı olmalı ve çevre ile birlikte var olmalı. Karbon emici dikey bir orman binanın, gelecekteki şehir binaları açısından en derin öngörü olduğuna şüphe yok. Tao Zhu Yin Yuan, küresel ısınma ile olan savaşı hayata geçiriyor, orman ve ağaçlara sevgi gösteriyor, derinde sürdürülebilirlik inancını ortaya koyuyor. Küresel ısınmaya karşı dünyanın daha çok savaş vermesini sağlamayı ve insanlarda karbon emilimi kültürü geliştirmeyi umuyoruz. Bunu Tayvan’da yapıp dünyaya göstermek istiyoruz”.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)