​Venedik Bienali Mimarinin İnsan Yüzünü Gösteriyor​

Birçok ülkenin sınır duvarlarını ve dikenli tel çitleri oluşturduğu bir çağda, 26 Mayıs – 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan 16. Venedik Bienali Mimarlık, gösterileriyle “insanlık duygusunu” sergilemeyi hedefledi. 26 Mayıs’ta açılışı.

Venedik Bienali’nin bir parçası olan dünyanın en prestijli mimarlık festivali, pitoresk İtalyan kentinde 16. baskısı için “Freespace” unvanını seçti.

“Mimarın yaratıcılığı toplumun hizmetinde olmalı”, meslektaşı Yvonne Farrell ile geniş bir sergiyi küratörlüğünü yapan İrlandalı mimar Shelley McNamara AFP’ye anlattı.

McNamara, “Freespace”, mimarlığın gündeminin kalbinde yer alması gereken kolektif alanları, “ruhun cömertliğini” ve “insanlık duygusunu” vurgulamayı hedeflediğini söyledi.

Altmış beş farklı ülke ve yüz mimarlık stüdyoları, temasını 3 bin metrekarelik Venedik Arsenal ve bahçelerinde sergilediler.

Türkiye’nin pavyonu

Kerem Piker’in küratörlüğünü yaptığı Türk pavyonu, etkinlikte Vardiya’yı (The Shift) sunuyor .

Vardiya , Türkiye pavyonunu, yaratıcı karşılaşma, işbirlikçi üretim ve sınırlar ötesi kültürel alışveriş için aşamalı bir zemine dönüştürecek bir halk etkinlik programıdır.

16 ülkeden 122 uluslararası mimarlık öğrencisi, evrim geçiren sergi içeriğinin aktif üreticileri olarak haftalık vardiyalarda Türk pavyonunu ziyaret edecek . Çalıştaylara katılacaklar, yuvarlak masa toplantılarına katılacaklar ve konuk akademisyenler, tasarımcılar ve mimarlar tarafından yönetilen açılış konuşmaları duyacaklar.

Proje, dünya çapında mimarlık öğrencilerine açık bir çağrıyla başladı ve şu soruya 452 yanıt verdi: “ Bienal neden var? Bienal ne yapar ? Bienal kimin için var? ”

Program, gelecek etkinlikler ve atölye temaları hakkında ziyaretçilerin bilgilendirileceği çoklu medya kurulumlarıyla başlayacaktır. Etkinliğin 25 haftası boyunca, Türkiye’nin pavyonu, çeşitli konulara odaklanan 13 çalıştaya ev sahipliği yapacak; Bir dizi disiplinden katılımcılarla yaklaşık 50 dijital toplantı; önde gelen mimarların uluslararası bir listesi de dahil olmak üzere açılış konuşmacıları tarafından altı konferans. Tüm atölye çalışmaları, dijital toplantılar ve konferanslar, bienal açılış saatlerinde ziyaretçilere açık olacak.

“Mimarlık sürekli genişleyen, dönüştüren ve kendini yenileyen bir alandır. Öyle ki, mimari bilginin yeniden üretildiği, paylaşıldığı ve tartışıldığı ve yeni katılımcıların seslerinin duyulduğu ortamlara ihtiyaç duyulmaktadır ”dedi Piker.

“La Biennale di Venezia’nın Uluslararası Mimarlık Sergisi, mimarlık alanındaki en önemli gayri resmi öğrenme alanlarından biri olduğundan, Türkiye Pavyonu’nu yalnızca bir sergi mekanı yerine buluşma, karşılaşma ve prodüksiyon alanı olarak tanımlamayı tercih ediyoruz. Bu projeyi ve hazırlık sürecini, bir bienalin neyi, kime ve neden bizim zamanımızda var olduğunu yeniden düşünmek için bir fırsat olarak görüyoruz ”diye ekledi.

Yedi yeni üye ülke

Sergi ilk kez katılacak, Antigua ve Barbuda, Suudi Arabistan, Guatemala, Lübnan, Moğolistan, Pakistan ve Vatikan dahil olmak üzere yedi ülkeyi, görür.

Vatikan pavyonu, her biri Pritzker ödülünü kazanan Brit Norman Foster ve Portekizli Eduardo Souto de Moura da dahil olmak üzere ünlü bir mimar tarafından tasarlanan 10 şapel sergiliyor.

Birçok katılımcı, göç ve izolasyoncu politikalar gibi sıcak politik konuları yansıtmak için “Freespace” terimini kullanmıştır.

“Ada” adlı İngiliz pavyonu, lagüne bakan büyük bir çatı platformuna ev sahipliği yapıyor.

Buradaki fikir, “yarın, dün, izolasyon ve hatta politik durumumuz” üzerine düşünmek, mimarlık firması Caruso St John, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden planlanan kalkışına atıfta bulunan bir açıklamada açıkladı.

Bu arada, Alman pavyonu “Unbuilding Walls” temasına odaklanmayı seçti.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)