Yeşil Binalar: Dünya Çapında 18 Sürdürülebilir Mimari Örnekleri

Yüksekliklerini ölçerek, mimari tarzlarını karşılaştırarak veya tarihlerini inceleyerek binaları boyutlandırmanın birçok yolu vardır. Ancak iklim değişikliği çağında, çevresel etki tasarımı, inşaat ve operasyonlarla ilgili kararları yönlendirdiği için bir binanın "yeşil" kimlik bilgilerine giderek daha fazla vurgu yapılıyor.

Bu amaçla, sizlere dünyanın dört bir yanından 18 dikkate değer yeşil binadan oluşan bir derleme hazırladık.

Pixel Building (Melbourne, Avustralya)

Açılış: 2010 | Kullanım: Ofisler | Tasarım: Desibel Mimarisi

Yeşil Bina Örnekleri
Pixel Building, "yeşil" in nasıl çok renkli bir olay olabileceğini gösteriyor.

Pixel Building on yıl önce açıldığında, Avustralya'nın ilk karbon nötr ofis binasıydı. Aynı zamanda kendi enerjisini ve suyunu yerinde üretiyordu.

Enerji tasarrufu sağlayan özellikleri arasında, gerektiğinde gölge sağlayan ve gün ışığını en üst düzeye çıkaran renkli, göz alıcı paneller, atık suyun işlenmesine yardımcı olan destekler, yağmur suyunu tutan bir çatı ve bir dizi dikey rüzgâr türbini yer alıyor.

One Central Park (Sidney, Avustralya)

Açılış: 2014 | Kullanım: Konut | Tasarım: Ateliers Jean Nouvel, PTW Architects ile

Yeşil Yapı Kataloğu
One Central Park, cephesinde dikey bahçelere sahiptir. Birbirine bağlı iki kuleden oluşur - daha kısa olanı ön plandadır.

Sidney Opera Binası'nı getiren yenilikçi şehir, aynı zamanda yeşil de düşünüyor; örneğin One Central Park'ı ele alalım.

Archdaily.com'a göre One Central Park'ta 250 tür Avustralya bitkisi ve çiçeği bulunduğundan, binanın dibindeki bir park kelimenin tam anlamıyla yapıyı devam ettiriyor. Bu park güzel görünmesinin yanında, binayı gölgeliyor ve binaya inkâr edilemez bir ifade gönderiyor.

Daha uzun kulenin en lüks çatı katlarını tutan asılı konsol, bir tasarım harikasıdır. Skyscraper.com, aynı büyüklükteki geleneksel bir binaya kıyasla %25 daha az enerji tüketimine sahip olduğunu söylüyor.

Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi 1 ve 2 (Bahreyn)

Açılış: 2008 | Kullanım: Ofisler | Tasarım: Atkins

Yeşil Bina Nedir?
Bahreyn'in başkenti Manama'daki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kuleleri rüzgarı tam anlamıyla kullanıyor.

Bahreyn'in Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin fütürist kuleleri, 787 fit yüksekliğe sahiptir. Burada elektrik üretmek için kuleler arasındaki gökyüzü köprüleri kullanılıyor. Köprülere monte edilmiş üç türbin, ada ulusunun çöl rüzgarlarından yararlanması için en uygun şekilde konumlandırılmıştır.

Arap yelkenli gemilerini andıran kulelerin şekilleri, rüzgârın binaların elektriğinin yaklaşık %15'ini sağlayan türbinlere yönlendirilmesine yardımcı oluyor. Kulelerin tabanındaki yansıtıcı havuzlar, buharlaşma yoluyla soğutmaya yardımcı oluyor.

Yarının Müzesi (Rio de Janeiro, Brezilya)

Açılış: 2015 | Kullanım: Bilim müzesi | Tasarım: Santiago Calatrava

Yeşil Bina Sertifikası
Yarının Müzesi'nin şekilleri, Rio'nun Botanik Bahçesi'ndeki bromeliadlardan esinlenmiştir.

Belirgin konsol çatısı, yansıtıcı havuzları ve iskelet yapısı (mimar Santiago Calatrava'nın imzası) ile Rio'nun Yarının Müzesi, gelecekteki olasılıkların bir kanıtıdır.

Sürdürülebilir tasarım özellikleri arasında binanın neofütürist estetiğine katkıda bulunan ayarlanabilir, kanat benzeri güneş panelleri ve klima sisteminde kullanılmak üzere yakındaki Guanabara Körfezi'nin dibinden soğuk su alan bir pompalama sistemi yer alıyor.

Vancouver Kongre Merkezi Batı (Vancouver, Kanada)

Açılış: 2009 | Kullanım: Fuarlar, kongreler, etkinlikler | Tasarım: LMN Architects

Sürdürülebilir Enerji
Vancouver Convention Center West, hareketli Vancouver'da bir kentsel vahadır.

Çift LEED (Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) platin unvanını alan ve türünün ilk binası olan Vancouver Kongre Merkezi West'in çatısında harika şeyler oluyor.

Peki, vızıltı nereden geliyor? Yeni başlayanlar için, çatıdaki bitkileri ve otları tozlaştırmak amacıyla çatıya dört kovan Avrupa bal arısı yerleştirildi. Bu da yazın ısı birikimini azaltmaya ve kışın ısıyı muhafaza etmeye yardımcı oluyor. Bunun da ötesinde, çatının eğimli şekli, su tahliyesine ve tohumların dağılımına da katkı sağlıyor.

Ancak tüm eylem çatıda değil. Projenin bir kısmı, yerel yengeçler, somon ve kabuklu deniz ürünleri içeren bir deniz ekosistemini desteklemeye yardımcı olan yığınlar (sütunlar) üzerinde su üzerine inşa ediliyor.

Şanghay Kulesi (Şangay, Çin)

Açılış: 2015 | Kullanım: Ofisler, otel ve perakende | Tasarım: Gensler

Sürdürülebilir Bina Örnekleri
Şanghay Kulesi'nin zarif sarmalı, görülmesi gereken bir yerdir ve nispeten düşük enerji faturası da bir diğeridir

2,073 fit ile dünyanın en yüksek ikinci binası olan Şanghay Kulesi, sürdürülebilir olduğu kadar mimari bir harikadır.

Binanın etrafına sarılmış şeffaf ikinci bir kaplama, doğal havalandırma işlevi gören, enerji maliyetlerini azaltan ve cepheye dahil edilen 270 rüzgâr türbini; dış ışıklarına güç sağlayan, yakalanan bir hava tamponu oluşturur.

Bu gibi önlemler sayesinde kule, diğer gökdelenlere göre çok daha az güç kullanıyor ve platin LEED sertifikasına sahip oluyor.

CopenHill (Kopenhag, Danimarka)

Açılış: 2017 | Kullanım: Santral, spor tesisi | Tasarım: Bjarke Ingels Grubu (BÜYÜK)

Sürdürülebilir Bina Tasarımı
Atıktan enerjiye dönüştürme tesisi CopenHill'in beklenmedik bir avantajı var: Aynı zamanda bir yer.

Amager Bakke olarak da adlandırılan CopenHill, aslında bir karma kullanım projesidir.

Hem elektrik üretmek için atıkları yakan bir enerji santrali hem de dünyanın en yüksek tırmanma kulelerinden birine binebileceğiniz bir spor tesisi düşünün. Ama en muhteşemi suni bir kayak ve snowboard pistine sahip olmasıdır.

Architect Magazine'e göre, kış eğlencesinin altında, yılda 440.000 ton atık; fırınlar, buhar ve türbinler tarafından yakındaki 150.000 ev için temiz elektriğe ve ısıtmaya dönüştürülmektedir .

Marco Polo Kulesi (Hamburg, Almanya)

Açılış: 2010 | Kullanım: Konut | Tasarım: Behnisch Architect

Sürdürülebilir Bina Nedir
Elbe Nehri kıyısında yer alan Marco Polo Tower, Hamburg'un en çarpıcı yapılarından biridir.

Çığır açan adaşı gibi, Hamburg'daki Marco Polo Kulesi de daha önce birkaç binanın gittiği yerlere girmeye cesaret etti.

Apartman binasının her katı, bir eksen etrafında aşağıdakinden birkaç derece uzağa döndürülür. Bu, sakinleri doğrudan güneşten koruyan ve elektrikli klima ihtiyacını ortadan kaldıran gömme cephelere izin verir.

Behnisch'e göre diğer yeşil özellikler arasında, sıcak havayı soğutma sistemine dönüştüren çatıdaki bir ısı eşanjörü ve sakinlerin dış gürültüden rahatsız olmadan sağlıklı bir şekilde uyuyabilecekleri doğal havalandırma yer alıyor.

Bosco Verticale (Milan, İtalya)

Açılış: 2014 | Kullanım: Konut | Tasarım: Boeri Stüdyo

Sürdürülebilir Bina Özellikleri
Bosco Verticale, Dikey Orman anlamına gelir. Dünyanın herhangi bir yerinde bulabileceğiniz en yoğun yeşil cephelerden biridir.

Mimar Stefano Boeri, gökyüzündeki bu lüks daireleri, tam büyümüş ağaçları, çeşitli yer örtücü bitkileri ve çalıları barındıracak çok sayıda alana sahip olarak tasarladı. Etki, Skyscrapercenter.com'a göre "şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en yoğun yaşayan yeşil cephelerden biri".

Tüm bu yeşillikler, Bosco Verticale'de ve şehirde daha geniş anlamda hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı oluyor.

Suzlon One Earth (Pune, Hindistan)

Açılış: 2009 | Kullanım: Ofisler | Tasarım: Christopher Benninger

Sürdürülebilir Bina Malzemeleri
Suzlon One Earth, yalnızca geri dönüştürülmüş ve toksik olmayan malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Tasarım, kampüsün tüm bölümlerine temiz hava ve doğal ışık sağlar.

Rüzgâr türbini tedarikçisi Suzlon'un birinci sınıf bir yeşil merkeze sahip olması sürpriz olmamalı.

MGS Architecture of India'ya göre, Suzlon One Earth kampüsü, elektrik ihtiyacının bir kısmını sahada karşılayan platin LEED sertifikasına sahiptir. Bu gücün %80'i rüzgârdan ve %20'si güneşten gelir. Elektriğinin geri kalanı, tesis dışındaki yel değirmeni çiftliklerinden geliyor ve bu da onu net sıfır enerjili bir bina yapıyor.

ACROS Fukuoka Valiliği Uluslararası Salonu (Fukuoka, Japonya)

Açılış: 1995 | Kullanım: Konser salonu dahil karışık kullanım | Tasarım: Emilio Ambasz ve Ortakları

Sürdürülebilir Bina Projeleri
ACROS Fukuoka Valiliği Uluslararası Salonu ile halk bir parkı kaybetmedi - sadece bir bina kazandı! ACROS, Asian Crossroads Over the Sea'nin kısaltmasıdır.

Güney Japonya'daki Fukuoka şehri, ACROS ile yeşil mimari hareketine erken girdi.

Bir taraf sıradan bir ticari binaya benziyor; ancak diğer taraf, Babil'in Asma Bahçeleri fantezilerinizden fırlamış gibi gözüküyor. Metaeffect.com'a göre, salon yaklaşık 197 fit yüksekliğe ulaşan bir dizi 15 bahçe terasına sahiptir.

Proje, aslında sınırlı seçenekler ve yaratıcılıktan doğdu. Fukuoka sakinleri, şehir merkezindeki son kamusal yeşil alanlarını kaybetme konusunda endişeliydi. Bu nedenle mimar Emilio Ambasz, kamusal yeşil alanı yukarı çekerek bir uzlaşmaya vardı.

Teraslar sadece muhteşem görünmekle kalmıyor, aynı zamanda binanın sıcaklığını da hafifletiyor. Ayrıca bina böcekleri ve kuşları da destekleyen ekolojik bir ortam sunuyor.

Torre Reforma (Mexico City)

Açılış: 2016 | Kullanım: Ofisler | Tasarım: LBR&A Arquitectos

Sürdürülebilir Bina Prensipleri
Torre Reforma (veya İngilizce'de Reforma Kulesi) Mexico City'nin en yüksek binasıdır ve orada sürdürülebilirliğe öncülük etmeye yardımcı olur.

Torre Reforma, Meksika başkentindeki diğer tüm binalardan daha yüksek olan 807 feet'e yükselir. Bu bina, enerji tasarrufu önlemleri konusunda da dimdik ayaktadır.

Projedeki mühendislik firması Arup, kulenin inceliğinin içeri giren doğal ışık miktarını en üst düzeye çıkardığını ve bunun da elektrik ışıklarına olan ihtiyacı azalttığını söylüyor; örneğin hava müsait olduğunda, otomatik kontrol araçları, bir doğal havalandırma biçimi olarak soğuk havayı içeri almak için güneş doğmadan önce pencereleri otomatik olarak açabilirler.

LEED platin sertifikasına sahip olan kule, başka bir önemli bonus ile birlikte geliyor: Büyük bir depreme dayanacak şekilde inşa edilen kule, depreme eğilimli şehirde hayati bir husus taşıyor.

The Edge (Amsterdam, Hollanda)

Açılış: 2014 | Kullanım: Ofisler | Tasarım: PLP Mimarisi

Sürdürülebilir Bina Ne Demek
Deloitte'un genel merkezi olan The Edge, dünyanın en yeşil ve en akıllı ofis binalarından biridir.

Çekirdek olarak büyük bir atriyuma sahip, hafif, parlak ve uygulama kontrollü bir bina olan Edge; işçi dostu olduğu kadar yeşildir. Bu yeşil unsuru, binayı tasarlayan PLP Architects tarafından önemli bir unsurdu.

Geleneksel elektrik ışıklarından ve kablolamadan kaçınan LED'ler, sabit bir hızda çalışmak yerine aydınlatma ihtiyaçlarını öngören sensörlere bağlı bilgisayar kabloları ile bir "dijital tavan" tarafından çalıştırılır. Mimarlar, bu bina için  geleneksel aydınlatmaya göre %80'lik bir tasarruf tahmin ediyor.

Binanın derisi güneş panellerinden yapılmıştır. Sıcaklıklar, bir akiferde farklı seviyelerden daha sıcak ve daha soğuk su pompalanarak düzenlenir. Çalışanlar, uygulama ile panjurlarını bile ayarlayabilir. The Edge, İngiliz derecelendirme kuruluşu BREEAM'den %98,3'lük bir oranla kıskanılacak bir sürdürülebilirlik puanı aldı.

PARKROYAL Koleksiyon Toplama (Singapur)

Açılış: 2013 | Kullanım: Otel | Tasarım: WOHA Mimarları

Enerji Etkin Tasarım Parametreleri
PARKROYAL Collection Pickering, Singapur'un tropikal iklimini binaya dahil ediyor.

PARKROYAL Collection Pickering, Singapur'un tropikal ortamından bariz bir ilham alıyor. Tasarım, terraformed pirinç tarlalarından esinlenmiştir. Bu bağlamda, binanın cephesi boyunca çok sayıda gökyüzü bahçesi yerleştirilmiştir.

Yeşil alanlar, ortak alanlara ve misafir odası balkonlarına palmiye ağaçları da dahil olmak üzere bereketli yeşillikler sunarlar. Bu yeşil alanlar, ayrıca doğal bir soğutma etkisi sağlarlar.

WOHA ayrıca tasarıma yarıklar, şelaleler ve oluklar ekliyor. Bu özellikler, tüm bu bitkileri bir damlama sistemi aracılığıyla sulamak için Singapur'un bol yağışından yararlanarak kendi kendini idame ettirecek şekilde tasarlanıyor.

Robinson Kulesi (Singapur)

Açılış: 2019 | Kullanım: Ofisler ve perakende | Tasarım: Kohn Pedersen Fox Associates

Enerji Etkin Bina Tasarımı
Robinson Tower'ın perakende bölümünün tepesinde bir açık hava bahçesi bulunur.

Resmi olarak 18 Robinson olarak bilinen bu kule, Singapur'un mimari tacında yeni bir mücevherdir.

Tasarım, Singapur'un Peyzaj Değiştirme Politikası tarafından belirlenen ve yeni projelerin, binayı inşa etmek için kaldırılan tüm yeşilliklere eşit kamu yeşil alanları içermesini gerektiren katı standartları karşılamaktadır.

Ağaçlar ve diğer bitkiler için podyumlar ve raylarla dolu tasarım, aynı zamanda gelen mevcut doğal ışık miktarını da en üst düzeye çıkarıyor. Bu da yapay aydınlatma maliyetlerini azaltıyor.

Halk, binadaki perakende alanlarının çatısında kapalı bir bahçeyi ve tepesinde bir açık hava bahçesini ziyaret edebiliyor.

Sonuç olarak, ağaçlar ve diğer bitkiler için podyumlar ve izlerle dolu çok yaratıcı bir tasarım ortaya çıkıyor. Tasarım ayrıca, gelen mevcut doğal ışık miktarını en üst düzeye çıkarıyor. Bu şekilde yapay aydınlatma maliyetlerinin azalmasını sağlıyor.

Halk, binanın çatı katındaki kapalı bahçeyi ve binanın perakende bölümünün tepesindeki açık hava bahçesini ziyaret edebiliyor.

One Angel Square (Manchester, Birleşik Krallık)

Açılış: 2013 | Kullanım: Ofisler | Tasarım: 3DReid

Enerji Etkin Tasarım Parametreleri
One Angel Square, Manchester'da daha yeşil bir geleceğe giden yolu aydınlatıyor.

Manchester, Sanayi Devrimi sırasında öncülük etmeye yardımcı olmuş bir şehir. Bu nedenle 21. yüzyıldan kalma binalarından birine uyması, daha yeşil bir geleceğe giden yolu açmaya yardımcı oluyor gibi görünüyor.

3DReid, One Angel Square'i esnekliği göz önünde bulundurarak tasarladı ve beraberinde sürdürülebilirlik bonusları getirdi.

Binanın yapısı ve sistemleri, yeni kiracıların alanı ihtiyaçlarına göre kolayca yeniden düzenlemesine olanak tanır. Bu durum, tamir maliyetlerinden ve bunlarla birlikte gelen enerji faturalarından tasarruf sağlar.

Bina, ayrıca ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için çift cidarlı bir cepheye, bir ısı eşanjörü aracılığıyla soğuk hava getiren yeraltı beton borularına ve geri dönüştürülmüş atık paletlerden yapılmış şık mobilyalara sahiptir.

Bina %95.16 oranla BREEAM puanı aldı.

Bullitt Center (Seattle, Washington, ABD)

Açılış: 2013 | Kullanım: Ofisler | Tasarım: Miller Gövdesi

Enerji Etkin Bina Örnekleri
Seattle'daki Bullitt Center, yeşili en üst seviyeye taşıyor.

Sadece altı hikâye, ancak Bullitt Center, 2013 Dünya Günü'nde açıldığından beri Amerikan sürdürülebilirlik çevrelerinde büyük bir sıçrama yaptı.

Şöhret iddiası mı? Bina enerjisinin %100'ünü yerinde yenilenebilir kaynaklardan karşılamaktadır (Yaşayan Bina Sertifikasına sahiptir). 575 güneş paneli, bir yılda tükettiğinden daha fazla enerji üretiyor.

Kiracılar, zemindeki borular arasında dolaşan ılık suyu kullanan radyan ısıyla soğuk havayı uzak tutar. Aynı zamanda bina, gri su arıtma sistemi temiz H20'yi tekrar zemine yerleştirir. Hatta bir tuvalet kompostlama sistemine sahiptir.

Eastgate Merkezi (Harare, Zimbabve)

Açılış: 1996 | Kullanım: Alışveriş merkezi ve ofis | Tasarım: Mick Pearce

Sürdürülebilir Mimari Örnekler
Yenilikçi Eastgate Center, Afrika'nın en başarılı mühendislik gruplarından biri olan termitlerden bir ders alıyor.

Termitler, odun yiyen ve evleri yok eden, Afrika'nın en dikkat çekici yeşil binalarından birinin tasarımında ilham oldular.

Mimar Mick Pearce'in biyomimikri yetenekleri sayesinde Eastgate Center'da geleneksel anlamda klima veya ısıtma sistemi bulunmuyor.

Bunun yerine Pearce, geleneksel Zimbabwe duvar işçiliğini termitlerin tümseklerini sabit bir sıcaklıkta tutmak için kullandığı tasarım teknikleriyle birleştirdi. Sonuç olarak, tüm yıl boyunca doğal konfor ve kiracılar için daha düşük maliyet ortaya çıktı


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)