Yeşil Konak/ Ev Design Office

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Bu yapı, mimarların projeyi tanıma ve anlamadaki rollerini açıklamaya ve tasarım bağlamına saygı ilkelerini desteklemeye yönelik bir yanıtıydı. Herhangi bir projede, mimarlar her zaman farklı sorular sorar ve bunlara net bir şekilde cevap verilir. Bu, her projenin farklı yönlerini belirlemek, her projenin bağlamını incelemek, binanın bugününe ve geleceğine uyum sağlarken orijinal kalıplara saygı duymak ve işverenin görüşüne katılmak anlamına gelir. Mimarlar eski binaların yenileme projeleri için daha fazla sorumluluk alır. Çünkü binanın tarihi içeriğinin değeri, görünüşü ve malzeme bilgisi vb. hepsi daha yakından ve ilkeli bir inceleme gerektiriyor.

"Yeşil Konak" başlangıçta, alanı arttığında keyfi olarak inşa edilen çok parçalı bir binadan oluşuyordu. Yapı, yıllar içinde birçok değişiklik ve keşfedilmemiş yeniden yapılanma nedeniyle orijinal şeklini kaybetmiş. Kuzey, güney ve doğu gövdelerinden oluşuyor. Yapının büyük zorlukları vardı ve imajı tamamen değişti.

green mansion

Binanın ilk teftişinden sonra, ana hedef, binayı yeniden canlandırmak, değerli ve tarihi dokusuna geri döndürmek üzerine kuruldu. Aynı anda yeni bir ruh katmaktı. Sonuçta tasarım süreci dört adımda gerçekleştirildi:

green mansion

İlk adım: Proje incelemesi (binanın konumu, bu bağlamda değerli olan tasarım kalıplarının gözden geçirilmesi, malzeme ve konstrüksiyonun değerlendirilmesi, bina stabilitesinin ve binadaki değişikliklerin dikkate alınması vb.). 

yeşil konak

İkinci adım: Önceki mevcut eklemeleri tanımlamak ve kaldırmak

Üçüncü aşama: Mevcut yapıyı araştırmak ve geliştirmek

Dördüncü aşama: Orijinal deseni kullanarak tasarım sürecini tamamlamak ve proje için tanımlanan kimliğe uygun değişiklikler yapmak, bugün çalışılan deseni uyarlamak, yerel insan gücü ve yerel yapı malzemeleri kullanmak. (Veranda tadilatı ve bunun yerine yerel bir Shenasil Avlusu yapımı, avlunun ortasına küçük bir havuz yapılması, mat doku desen metaforları kullanılarak el yapımı yer karoları, yerel malzemeler kullanılarak aydınlatma pandantifleri oluşturulması, reno cephe, giriş vb.)


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)