Bahreyn 2025 Venedik Mimarlık Bienali'nde

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
ABD merkezli mimarlık stüdyosu Diller Scofidio + Renfro ile Bahreyn, 2025 Venedik Mimarlık Bienali’nde en prestijli ödüllerden biri olan Altın Aslan’ı kazandı. Diller Scofidio + Renfro, uluslararası sergide en iyi katılım ödülünü alırken; Bahreyn, en iyi ulusal pavyon olarak ödüle layık görüldü.

Venedik Mimarlık Bienali

Suyu arıtan kahve laboratuvarı Altın Aslan kazandı

Diller Scofidio + Renfro'nun Canal Cafe isimli projesi, Intelligens Natural Artificial Collective başlıklı uluslararası sergi kapsamında en iyi proje seçildi. Yarı espresso bar, yarı laboratuvar işlevi gören Canal Cafe, Arsenale lagününden arıtılan suyu kullanarak bienal ziyaretçilerine kahve sunuyor.

Venedik Mimarlık Bienali

Jüri, projeyi “Venedik'in su üzerinde yaşama dair bir laboratuvar olarak kullanılabileceğini gösterirken aynı zamanda kente kamusal katkı sağlayan bir öneri” olarak tanımladı.

Aşırı sıcaklara karşı çözümüyle dikkat çekti

Bahreyn, mimar Andrea Faraguna küratörlüğünde hazırlanan Heatwave isimli pavyonuyla “En İyi Ulusal Katılım” kategorisinde Altın Aslan aldı. Düşük tavanlı bir havalandırma sistemine sahip olan pavyon, özellikle aşırı sıcak bölgelerdeki şantiyeler ve kamusal alanlar için yenilikçi bir serinletme çözümü sunuyor.

Britanya ve Vatikan pavyonlarına özel mansiyon ödülleri

Britanya Pavyonu, Birleşik Krallık ve Kenya’dan küratörlerin ortak çalışmasıyla oluşturulan GBR – Geology of Britannic Repair sergisiyle özel mansiyon aldı. Jüri, serginin “mimarlığı eşitsizlik ve çevresel yıkım yaratan bir madencilik süreci olarak ele almasını” vurguladı.

Holy See (Vatikan) Pavyonu da özel mansiyon ödülüyle onurlandırıldı. Dünyanın dört bir yanından davet edilen mimarlar, kutsal niteliği kaldırılmış bir kiliseye onarıcı müdahalelerde bulundu.

Elephant Chapel ve Lagos pazarı sergileri Uluslararası sergide özel mansiyon alan projeler şunlar oldu:

Taylandlı mimar Boonserm Premthada'nın tasarladığı Elephant Chapel, fil dışkısından yapılmış biyo tuğlalarla inşa edilen kemer yapılarıyla dikkat çekti.

Nijeryalı mimar Tosin Oshinowo’nun Alternative Urbanism: The Self-Organized Markets of Lagos adlı video sergisi, Lagos’taki kendi kendini örgütleyen pazarları ele alan özgün anlatımıyla öne çıktı.

Kate Crawford ve Vladan Joler, Calculating Empires: A Genealogy of Technology and Power Since 1500 adlı araştırmalarıyla “Gelecek Vadeden Genç Katılımcı” ödülüne layık görüldü. İki siyah duvar üzerinde sergilenen projeleri, dijital ve sosyal altyapıların tarihsel gelişimini etkileyici grafiklerle ortaya koyuyor

Yaşam Boyu Başarı Ödülü Donna Haraway’e verildi

Amerikalı filozof Donna Haraway, bilim, teknoloji ve feminist kuram üzerindeki etkileri nedeniyle Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi oldu. Haraway, günümüz düşünsel mimarisine yön veren isimler arasında yer alıyor.

İtalya'nın usta mimarına veda

Geçtiğimiz yıl 70 yaşında yaşamını yitiren İtalyan mimar Italo Rota, Yaşam Boyu Başarı İçin Özel Altın Aslan Ödülü ile anıldı. Haraway ve Rota’nın ödülleri, bienalin küratörü Carlo Ratti tarafından geçtiğimiz ay belirlenmişti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)