Gulou Waterfront'taki Kemerli Ahşap Köprü

Jiangmen Şehrindeki Gulou, benzersiz gelgit düz arazi biçimi nedeniyle, göletler kazmak, balıkçılık ve çiftçilik için höyükler oluşturmak için su sistemini kullanma geleneğini kurdu. Su sistemi ve balık havuzları geniş bir alanı kapladığından ve yerel köylerde parçalı bir mekansal desen oluşturduğundan, su ile bölünmüş alanları birbirine bağlamak için birçok köprü inşa edilmiştir. Guangdong-Hong Kong-Makao Greater Bay Area'daki hızlı kentleşmeyle birlikte, birçok yerel köylü daha kentsel bir yaşam sürdürmek için geleneksel balıkçılık yaşam tarzını terk etti. Bu nedenle insanların balıkçılık yaparak geçimlerini sağladığı su köyleri giderek yok olmaktadır.

Gulou Waterfront, OCT tarafından kırsal canlandırma bağlamında geliştirilen, höyükler ve göletler içeren benzersiz mekansal dokuları koruma öncülüğünde kırsal kalkınmayı yerel köylerin kültürel arka planıyla birleştirmeyi amaçlayan bir eko-kültürel turizm beldesidir. Tesis, doğa eğitimi, ebeveyn-çocuk rekreasyonu ile balıkçılık ve hayvancılık faaliyetlerini organik olarak entegre ederken, temel yerel su sisteminin biçimini korur.

Bazı bölgelerde, tatil beldesindeki bu operasyonlar, insanların ve balıkçı teknelerinin hareketini kolaylaştırmak için birkaç köprü gerektiriyor.

Kemerli Ahşap Köprü

Balıkçılık uygarlığı döneminde yollar zayıf gelişmişti, bu nedenle su sistemleri ulaşım ve lojistik için kilit yollar haline geldi. Köprülerin yürünebilir olması ve aynı zamanda teknelerin altından geçmesi için daha fazla alan sağlaması gerekiyordu. Bu nedenle Çin'deki geleneksel köprü yapım teknikleri alan yaratmak için “kemerleri” benimsedi. Bu kemerler, teknelerin köprülerin altından geçişine olanak sağladığı gibi yapıların etkinliğini de arttırmıştır. Ormanların bolluğu nedeniyle, Güney Çin geleneksel olarak köprüleri inşa etmek için kereste kullanmıştır.

Bu proje, Gulou Waterfront Resort'taki birçok projeden biri olan ahşap bir köprüdür.  LUO stüdyosu köprüyü
kentsel yapılardan ayırmak ve geleneksel kırsal kültürü yeniden canlandırmak için doğal ahşap malzemeler kullandı. Tesis küçük balıkçı gemilerinin yanı sıra, büyük tur gemilerine erişim sağlar. Çeşitli büyüklükteki teknelerin köprünün altından sorunsuz geçmesini sağlamak için normal su seviyesinden 1,35 m daha yüksek olan kemer tabanındaki taşıyıcı platform, 2,8 m kemerli yapı ile birleşerek 4 m'den fazla bir boşluk oluşturmaktadır. Bu durum büyük tur teknelerinin geçmesi için izin gereksinimlerini karşılar. Jeolojik araştırmalara göre köprünün açıklığı 25,2 m olarak belirlenmiştir. Yapısal hesaplama ve yapı analizleri sayesinde LUO stüdyosu, aralarında 2,8 boşluk olacak şekilde paralel bir şekilde düzenlenmiş ana yapısal bileşenler olarak 3 büyük kavisli kiriş kullanmıştır. İmalat ve nakliye maliyetleri tam olarak göz önünde bulundurularak, her bir ana kiriş, tam ahşap kirişi oluşturmak için sahada çelik takviyeli cıvatalarla bağlanmış ve monte edilmiş uygun konumlarda üç bölüme ayrılmıştır.

Köprüde Kapalı Koridor 

Sırt, yoğun bir geleneksel ticaret caddesi ile bir çocuk rekreasyon bölgesi arasındaki ortak alanda yer almaktadır. LUO stüdyosu, tatil beldesindeki diğer açık peyzaj köprülerinden farklı olarak, ahşap köprü üzerinde nispeten “kapalı” bir koridor alanı yarattı. Amaç, “pratik” ticari cadde alanından nispeten “rüya gibi” çocuk rekreasyon alanına geçişi vurgulayarak, ziyaretçilerin bir tür törensel taşınma süreci yaşamalarını sağlamaktı.

Köprülere kapalı koridor yapılması, ilkbahar ve sonbahar dönemi ile savaşan devletler dönemine kadar uzanan eski bir gelenektir. İlk amaç, köprü yapısını güçlendirmek, yağmura ve neme direnmek, ahşabı kuru tutmak ve korozyonu önlemekti. Bu proje aynı zamanda antik üstü kapalı köprülerin yapım bilgeliğini de miras alıyor. Kapalı koridor, genel yapısal stabiliteyi arttırır ve altındaki kemerli ahşap yapıyı güneş ve yağmura maruz kalmaktan korur.

İnci Nehri Deltası'nın ahşap köprünün bulunduğu batı bölgesi bol yağış aldığından koridor nispeten kapalı bir biçimde inşa edilmiştir. Koridor alanının dışı, onu yağmurdan etkili bir şekilde koruyan ve alan için bir uyum hissi yaratan metal plaka katmanları ile kaplanmıştır.

Kapalı Koridor İnşaatı

1. Küçük Kesitli Ahşap Bileşenlerden Oluşan Alt Yapı Sistemi

600mm*300mm kesit boyutuna sahip köprü gövdesinin ana yükünü taşıyan üç büyük ahşap kemerli kirişin yanı sıra, diğer ahşap bileşenler daha küçük kesitler benimsiyor: 100mm*100mm veya 100mm*50mm'dir. Küçük ahşap bileşenler, üst ve alt seviyelerde alt kirişler olarak işlev gören üç ana kemerli kirişe kenetlenir ve sabitlenir. Ek olarak, bu alt kirişlerin iki ucu, kararlı bir kuvvet üçgeni oluşturmak için yukarı doğru bileşenlerle birleştirilir.

Köprünün çatısının düzlemi tam bir dikdörtgendir. Köprünün yan cephelerinin sol üst ve sağ kenarları da dikdörtgen silüetlerden oluşurken, sadece alt kenarı doğal bir kıvrımdır. Bu, iki tarafta daha yüksek ve ortada daha düşük olan koridor boşluğunun yükseklik varyasyonlarını üretir. Tasarım ekibi, kapalı koridor boşluğunun yapısal stabilitesini sağlamak için orta bölüme yatay bağlantı çubukları yerleştirdi ve her iki tarafa da iki izleme platformu ekledi. Bu da koridor boşluğunu giriş ve çıkıştan görenler için monotonluğu da önledi.

Küçük kesitli alt yapı sistemi, koridor boşluğundaki yapı hissini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda ince işçilik ve detayları tur teknelerinde ziyaretçilere ortaya çıkararak benzersiz bir görsel deneyim sunar.

2. Yapı Modülleri ve Malzeme Özellikleri

Küçük ölçekli ahşap bileşenler, aralarında küçük boşluklar olacak şekilde düzenlenmiştir. Komşu alt yapılar arasındaki boşluk eşit olarak 1.000 mm'ye ayarlanmıştır. Bu, basamakların ve metal dış yüzeylerin ölçekleriyle mükemmel bir şekilde eşleşir. Komşu alt kirişler arasında, kemerin dik kısımlarında üç basamak, yumuşak kısımlarda ise iki basamak yerleştirilmiştir. Her bir dış metal plakanın uzunluğu, imalat, nakliye ve kurulum için uygun olan yaklaşık 900 mm'de kontrol edilir. 900 mm uzunluğundaki ahşap çerçeveler ayrıca tek bir kişinin ayakta durması, eğilmesi ve dinlenmesi için uygun bir alan sağlar.

3. Üst Işık, Yan ve Alt Boşluklar

Koridorun komşu üst ve alt basamakları 70 mm açıklığa sahiptir. Koridor boşluğunun dış kısımlarında katmanlı metal plakalar arasında yaklaşık 200 mm'lik bir boşluk bırakılmıştır. Koridor çatısının ortasına 1.500 mm genişliğinde bir günışığı kemeri yerleştirilmiştir. Ziyaretçiler, her iki uçtaki girişlerden koridor boşluğuna yavaş yavaş yürürken, basamaklar arasındaki dar boşluklardan köprünün altındaki köpüklü suyu yakalayabilirler.

Köprüye tırmanmaya devam ederken, üst ve alt metal plakalar tarafından kırılan parlak ışık onları yan boşluklardan dışarı bakmaları için çeker. Böylesine özel bir "toplanmış" izleme deneyimi, bu ahşap köprüyü diğer açık köprülerden ayırır. Ziyaretçiler, köprü koridorunun merkezine ulaşmak için iki uçtan platformlardan geçerken, ışık ve gölgeleri tepeden tam olarak deneyimleyebilir, zihinde bir dinginlik ve açıklık hissi yaşayabilirler. Böyle bir tasarım, yavaş yavaş doruğa ulaşan sürekli bir mekansal ritim oluşturur.

Sanayileşme ve El İşçiliği

Kullanılan malzemeler sanayileşme standartlarına göre fabrikalarda üretildi. Ayrıca gerekli tüm ahşap ve metal bileşenler modern endüstriyel teknoloji ve yöntemlerle işlendi. Kurulum ve inşaat sırasında sadece üç ana kiriş büyük makineler tarafından kaldırıldı. Diğer tüm takip eden inşaat adımları, yerel bağlama yanıt olarak işçilerin elleriyle tamamen uyarlanabilir ve taşınabilirdi. Tüm inşaat süreci, yalnızca çevredeki inşaat sahaları ile etkin bir şekilde uyum sağlamakla ve verimli sanayileşmiş yöntemlerden yararlanmakla kalmadı, aynı zamanda kırsal sıcaklığın yanı sıra inşaatın “yerelleştirilmesini” de aktardı.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)