Trakya Cam, ‘T Buluşmaları’nın İlkinde Ünlü Mimar Sou Fujimoto’yu Ağırladı

“MİMARİNİN ŞEFFAF YÜZÜ” BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Trakya Cam’ın “Mimarinin Şeffaf Yüzü” sloganıyla bu yıl ilkini gerçekleştirdiği ‘T Buluşmaları’nın konuğu çağdaş mimarlığın dünyaca ünlü ismi Sou Fujimoto oldu. Fujimoto’nun ‘Doğa ve mimari arasında’ konulu büyük ilgi gören söyleşisi, mimarlar, tasarımcılar ve yapı sektörünün önde gelen isimlerinin yanı sıra mimarlık öğrencilerinden oluşan bine yakın katılımcıyla gerçekleşti.

Şişecam Topluluğu şirketlerinden Trakya Cam’ın bu yıl ilk kez düzenlediği ‘T Buluşmaları’, İş Sanat Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Mimarinin Şeffaf Yüzü” sloganıyla düzenlenen etkinliğe, dünyaca ünlü mimar Sou Fujimoto konuşmacı olarak katıldı. Büyük ilgi gören etkinlik, mimarlar, tasarımcılar ve yapı sektörü profesyonellerinin yanı sıra mimarlık öğrencilerinden oluşan bine yakın katılımcıyla gerçekleşti.


Dünyada çağdaş mimarlığın önemli isimleri arasında gösterilen Sou Fujimoto, ‘Doğa ve Mimari Arasında’ başlığıyla yaptığı sunumda “Yaşam ortamlarının yarısı doğal ise yarısını da biz mimarlar yaratıyoruz” dedi. Geçirgen formlara sahip, doğa ile bütünleşen projeleriyle dikkat çeken Fujimoto, sıra dışı projelerinden örnekler verdiği konuşmasında mimaride şeffaflığın çok temel bir konu olduğunun altını çizdi. Özellikle doğa temasını koruyarak karşıtlıkların birliğini yaratmayı önemsediğini ifade eden Fujimoto, “Doğa-mimari, geleneksel-gelecek, toplumsal-bireysel, sadelik-kompleks, bunları bir araya getirmek, harmoni yaratmak ve bu zıtlıklar arasındaki geçişi sağlamak biz mimarlar için çok önemli” diye konuştu.

“Mimaride Yılın Yenilikçisi”

Çağdaş mimarlığın önde gelen isimlerinden kabul edilen Fujimoto, mimarlık alanında birçok önemli ödülün de sahibi. Son olarak Wall Street Journal tarafından ‘Mimaride Yılın Yenilikçisi Ödülü’ne layık görülen Fujimoto, “Aradalık-biraradalık”, “geçiş” ve “bir bütün olma” kavramlarını tasarımlarına yansıtan, geçirgen formlara sahip ve doğa ile bütünleşen yapılarıyla dikkat çekiyor. Japon mimarın çalışmaları otoriteler tarafından olgun ve tutarlı olarak değerlendiriliyor.
T Buluşmaları’nın ilkinin konuğu olarak deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Fujimoto’ya bir teşekkür plaketi veren Trakya Cam Pazarlama Grup Müdürü Ebru Şapoğlu ise etkinliğe gösterilen ilgiden duydukları mutluluğu dile getirdi. Camın yapı sektöründeki önemini vurgulayan Şapoğlu, “Trakya Cam olarak çok farklı fonksiyonlarda geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Yapı sektörüne kaliteli ve günün ihtiyaçlarına uygun ürünler sunmak dün ve bugün olduğu gibi yarın da en önemli amacımız” dedi.

Sou Fujimoto Hakkında

1971 doğumlu Japon mimar Sou Fujimoto, Tokyo Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 1994 yılında mezun oldu. 2000 yılında Tokyo’daki ofisini açtı. 2001’den beri Tokyo Fen Üniversitesi, 2004’ten beri Showa Wemen Üniversitesi ve 2007’den beri de Kyoto Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi veriyor.
Japonya’da yeni mimar kuşağın öne çıkan isimlerinden Fujimoto, kariyerinin ilk günlerinden bu yana kendine güvenli bağımsız bir tavrı benimsedi. Fujimoto, Tokyo’daki “Tokyo Apartmanı”, Chiba’da “House O”, Hokkaido’da zihinsel özürlü çocuklar için davranış merkezi binası, “7/2 Evi”, “Noboribetsu” küme evi, Kumamoto’da son ağaç ev, Gunma’da “T House” gibi çalışmalara imza attı.
2007 yılında zihinsel özürlü çocuklar için davranış merkezi binası ile Kenneth F. Brown Mimarlık Tasarımı Ödülleri’nden Mansiyon kazandı. 2006 yılında zihinsel özürlü çocuklar için tasarladığı davranış merkezi binası ile AR Ödülleri’nde Büyük Ödül’e, “7/2 Evi” ile Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. 2006 yılında Tokyo Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Odası’nın Ev Yarışması’nda Altın Ödül ile onurlandırıldı. Yine 2006 yılında, Kumamoto’nun Ağaç Ev Yarışması’nda birinci oldu. 2008 yılında Barcelona’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde “Final Wooden House” ile Konut Kategorisi Birincisi oldu. Fujimoto, son olarak Wall Street Journal tarafından 2014 yılı için ‘Mimaride Yılın Yenilikçisi Ödülü’ne layık görüldü.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)